În mările din jurul Greciei au reapărut meduzele mov, care sunt toxice
Acest fenomen îngrijorează locuiutorii, turiştii, dar şi autorităţile competente, întrucât aceste animale marine injectează o toxină atunci când tentaculele lor ating pielea umană.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Iulie 2025, 16:35
În mările din jurul Greciei au reapărut meduzele mov, atenţionează Observatorul elen pentru Biodiversitate. Acest fenomen îngrijorează locuiutorii, turiştii, dar şi autorităţile competente, întrucât aceste animale marine injectează o toxină atunci când tentaculele lor ating pielea umană.
Corespondenta RRA la Atena, Michaela Lamprinidou are mai multe amănunte despre acest fenomen: ”Zonele cele mai afectate de prezenţa acestor meduze sunt Chalkida şi nordul insulei Evia care funcţionează ca un pasaj de la Golful Pagasetic la marea deschisă unde devin hrană pentru focile Monachus monachus. Persoanele care se scaldă în apele Mării Egei trebuie să fie foarte atente şi în caz că intră în contact cu o meduza mov sintomele pot persista mai mult timp.
Ele sunt considerate una dintre cele mai periculoase specii din Marea Mediterană, iar înţepătura lor este dureroasă din cauza neurotoxinii pe care o conţin. Persoana afectată trebuie să îndepărteze imediat tentacolele lipite, dar nu cu mâinile goale şi numai cu o apă de mare.”/editor Florin Lepadatu/