Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

„Nu s-a ajuns la niciun compromis privind teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina"
În lume 03 Decembrie 2025, 02:11

„Nu s-a ajuns la niciun compromis privind teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina"

Emisarul SUA Steve Witkoff ar putea să se întâlnească astăzi în Europa cu o delegaţie de la Kiev.

„Nu s-a ajuns la niciun compromis privind teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina"
Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu trimişii americani
În lume 02 Decembrie 2025, 23:52

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu trimişii americani

Sunt discuţii privind o posibilă modalitate de a pune capăt conflictului din Ucraina.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu trimişii americani
NATO înaintează rapid în ceea ce priveşte măsurile pentru protejarea flancului estic
În lume 02 Decembrie 2025, 23:47

NATO înaintează rapid în ceea ce priveşte măsurile pentru protejarea flancului estic

Secretarul general Mark Rutte, spune că nu există în acest moment consensul necesar pentru aderarea Ucrainei la NATO.

NATO înaintează rapid în ceea ce priveşte măsurile pentru protejarea flancului estic
Franţa: dezbaterile asupra bugetului de stat pe 2o25 durează de aproape două luni
În lume 02 Decembrie 2025, 23:38

Franţa: dezbaterile asupra bugetului de stat pe 2o25 durează de aproape două luni

Eşecul adoptării la termen a bugetului de stat va avea consecinţe serioase pentru industria de armament (premierul francez...

Franţa: dezbaterile asupra bugetului de stat pe 2o25 durează de aproape două luni
Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, va efectua o vizită oficială în Austria, în perioada 3-4 decembrie
În lume 02 Decembrie 2025, 21:00

Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, va efectua o vizită oficială în Austria, în perioada 3-4 decembrie

În drum spre Viena, premierul Ilie Bolojan va avea o întâlnire la Budapesta cu premierul Ungariei Viktor Orban, cu...

Prim-ministrul României, Ilie Bolojan, va efectua o vizită oficială în Austria, în perioada 3-4 decembrie
Vladimir Putin avertizează Europa: Rusia este pregătită de război
În lume 02 Decembrie 2025, 20:10

Vladimir Putin avertizează Europa: Rusia este pregătită de război

Vladimir Putin avertizează că Rusia este pregătită pentru un eventual conflict cu Europa și acuză puterile occidentale că...

Vladimir Putin avertizează Europa: Rusia este pregătită de război
Mark Rutte: SUA țin cont de temerile europenilor în negocierile pentru pace
În lume 02 Decembrie 2025, 18:49

Mark Rutte: SUA țin cont de temerile europenilor în negocierile pentru pace

Mark Rutte afirmă că SUA consultă aliații europeni în negocierile de pace privind Ucraina, iar NATO accelerează consolidarea...

Mark Rutte: SUA țin cont de temerile europenilor în negocierile pentru pace
Reprezentanţii Executivului se aşteptă ca România să nu piardă tranşa de finanţare din PNRR
În lume 02 Decembrie 2025, 18:19

Reprezentanţii Executivului se aşteptă ca România să nu piardă tranşa de finanţare din PNRR

Cererea de plată numărul 3, care conţine angajamentul privind pensiile magistraţilor, a fost trimisă în timp util, împreună...

Reprezentanţii Executivului se aşteptă ca România să nu piardă tranşa de finanţare din PNRR

Radio România

Un rar ou Fabergé, vândut la licitație pentru suma record de 30 de milioane de dolari

Un rar ou Fabergé, vândut la licitație pentru suma record de 30 de milioane de dolari

Un rar ou Fabergé, vândut la licitație pentru suma record de 30 de milioane de dolari
Criza apei potabile în Prahova: Ministrul Buzoianu cere demisiile șefilor de la administrația bazinală Buzău Ialomița și furnizorul local | VIDEO

Criza apei potabile în Prahova: Ministrul Buzoianu cere demisiile șefilor de la administrația bazinală Buzău Ialomița și furnizorul local | VIDEO

Criza apei potabile în Prahova: Ministrul Buzoianu cere demisiile șefilor de la administrația bazinală Buzău Ialomița și furnizorul local | VIDEO
Valentin Mihăilă a marcat pentru Rizespor, în Cupa Turciei

Valentin Mihăilă a marcat pentru Rizespor, în Cupa Turciei

Valentin Mihăilă a marcat pentru Rizespor, în Cupa Turciei
Vladimir Putin amenință Europa: Rusia este pregătită de război

Vladimir Putin amenință Europa: Rusia este pregătită de război

Vladimir Putin amenință Europa: Rusia este pregătită de război