Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

Rusia și India au semnat noi acorduri de cooperare
În lume 05 Decembrie 2025, 18:46

Rusia și India au semnat noi acorduri de cooperare

Președintele Vladimir Putin face o vizită de stat de două zile la New Delhi.

Rusia și India au semnat noi acorduri de cooperare
În Germania, Parlamentul a adoptat noua lege a serviciului militar
În lume 05 Decembrie 2025, 18:34

În Germania, Parlamentul a adoptat noua lege a serviciului militar

Proiectul mizează pe atragerea unui număr cât mai mare de voluntari, însă, dacă recrutările nu vor fi suficiente, legea...

În Germania, Parlamentul a adoptat noua lege a serviciului militar
Comisia Europeană a amendat platforma X cu 120 de milioane de euro
În lume 05 Decembrie 2025, 18:30

Comisia Europeană a amendat platforma X cu 120 de milioane de euro

În paralel, Bruxelles-ul continuă procedurile formale împotriva altor platforme, precum TikTok, în ce priveşte protecţia...

Comisia Europeană a amendat platforma X cu 120 de milioane de euro
Franţa: Mai multe drone au survolat o bază militară. Marina ripostează
În lume 05 Decembrie 2025, 18:26

Franţa: Mai multe drone au survolat o bază militară. Marina ripostează

Ministrul forţelor armate a declarat că nu este cunoscută deocamdată originea acestor drone.

Franţa: Mai multe drone au survolat o bază militară. Marina ripostează
În Grecia au fost emise alerte de urgenţă pe întreg teritoriul ţării
În lume 05 Decembrie 2025, 18:11

În Grecia au fost emise alerte de urgenţă pe întreg teritoriul ţării

Furtuna Byron a adus ploi torenţiale în aproape toată Grecia.

În Grecia au fost emise alerte de urgenţă pe întreg teritoriul ţării
Administraţia Trump a publicat cele trei mari orientări ale noii strategii de securitate a SUA
În lume 05 Decembrie 2025, 16:20

Administraţia Trump a publicat cele trei mari orientări ale noii strategii de securitate a SUA

Lupta împotriva migraţiei în masă, restabilirea supremaţiei americane în America Latină şi adaptarea la scenariul unei...

Administraţia Trump a publicat cele trei mari orientări ale noii strategii de securitate a SUA
Revizuirea regulamentului UE privind comercializarea produselor care provin din defrişări
În lume 05 Decembrie 2025, 15:29

Revizuirea regulamentului UE privind comercializarea produselor care provin din defrişări

Este vorba de un sistem de trasabilitate pentru materii prime precum cacao, cafea, soia, carne, lemn sau ulei de palmier.

Revizuirea regulamentului UE privind comercializarea produselor care provin din defrişări
Fermierii din Grecia își intensifică acțiunile de protest pe întreg teritoriul țării
În lume 04 Decembrie 2025, 18:37

Fermierii din Grecia își intensifică acțiunile de protest pe întreg teritoriul țării

Protestele au provocat perturbări majore în trafic.

Fermierii din Grecia își intensifică acțiunile de protest pe întreg teritoriul țării

Radio România

Preşedintele Nicuşor Dan a promulgat ”legea Nordis”

Preşedintele Nicuşor Dan a promulgat ”legea Nordis”

Preşedintele Nicuşor Dan a promulgat ”legea Nordis”
Evaluarea miniștrilor la începutul anului viitor, luată în calcul de premierul Ilie Bolojan

Evaluarea miniștrilor la începutul anului viitor, luată în calcul de premierul Ilie Bolojan

Evaluarea miniștrilor la începutul anului viitor, luată în calcul de premierul Ilie Bolojan
O monedă din tombac cuprat cu tema „Centenarul Marin Constantin”, lansată de BNR

O monedă din tombac cuprat cu tema „Centenarul Marin Constantin”, lansată de BNR

O monedă din tombac cuprat cu tema „Centenarul Marin Constantin”, lansată de BNR
BUCUREȘTI: Liniile de transport 100 și 422, reorganizate la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”

BUCUREȘTI: Liniile de transport 100 și 422, reorganizate la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”

BUCUREȘTI: Liniile de transport 100 și 422, reorganizate la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”