Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

Joia Neagră în Franţa
În lume 18 Septembrie 2025, 18:51

Joia Neagră în Franţa

Sute de mii de oameni au ieșit pe străzi în întreaga țară pentru a protesta față de inegalitățile sociale și măsurile dure de...

Joia Neagră în Franţa
Politico: Siegfried Muresan in topul europarlamentarilor
În lume 18 Septembrie 2025, 16:38

Politico: Siegfried Muresan in topul europarlamentarilor

Europarlamentarii români capătă tot mai multă importanță și influență în Legislativul European

Politico: Siegfried Muresan in topul europarlamentarilor
„Război hibrid total” declanșat de Rusia în Republica Moldova
În lume 18 Septembrie 2025, 13:36

„Război hibrid total” declanșat de Rusia în Republica Moldova

Republica Moldova trebuie să facă faţă unui război hibrid total, declanşat de Federaţia Rusă, în contextul alegerilor...

„Război hibrid total” declanșat de Rusia în Republica Moldova
Parlamentul german votează bugetul federal pentru anul în curs
În lume 18 Septembrie 2025, 13:32

Parlamentul german votează bugetul federal pentru anul în curs

Peste o treime din bugetul federal de 502,5 miliarde de euro merge la Muncă și Protecție Socială.

Parlamentul german votează bugetul federal pentru anul în curs
Forţele ruse au atacat infrastructura feroviară din centrul Ucrainei
În lume 18 Septembrie 2025, 10:41

Forţele ruse au atacat infrastructura feroviară din centrul Ucrainei

Operatorul feroviar de stat ucrainean Ukrzaliznitsia a precizat că atacul a întrerupt temporar alimentarea cu energie...

Forţele ruse au atacat infrastructura feroviară din centrul Ucrainei
În Franţa, sindicatele au chemat joi la grevă generală şi manifestaţii de protest
În lume 18 Septembrie 2025, 10:29

În Franţa, sindicatele au chemat joi la grevă generală şi manifestaţii de protest

Este afectată circulaţia trenurilor şi a transportului local în comun la Paris şi în alte oraşe mari, dar nu şi traficul aerian.

În Franţa, sindicatele au chemat joi la grevă generală şi manifestaţii de protest
Donald Trump afirmă că este o "înaltă onoare" pentru el să viziteze din nou Marea Britanie
În lume 18 Septembrie 2025, 10:16

Donald Trump afirmă că este o "înaltă onoare" pentru el să viziteze din nou Marea Britanie

Trump a fost găzduit de regele Charles la un banchet somptuos organizat la Castelul Windsor.

Donald Trump afirmă că este o "înaltă onoare" pentru el să viziteze din nou Marea Britanie
În Franţa, sindicatele au chemat la o zi de grevă generală şi manifestaţii de protest la nivel naţional
În lume 18 Septembrie 2025, 07:33

În Franţa, sindicatele au chemat la o zi de grevă generală şi manifestaţii de protest la nivel naţional

Va fi perturbată circulaţia trenurilor şi a transportului în comun local din Paris şi din alte oraşe mari.

În Franţa, sindicatele au chemat la o zi de grevă generală şi manifestaţii de protest la nivel naţional

Radio România

Protestele sindicale din Franța au degenerat în violențe: Ciocniri între manifestanți și poliție la Paris

Protestele sindicale din Franța au degenerat în violențe: Ciocniri între manifestanți și poliție la Paris

Protestele sindicale din Franța au degenerat în violențe: Ciocniri între manifestanți și poliție la Paris
BUCUREȘTI: Termoenergetica începe probele de furnizare a căldurii în blocuri pentru sezonul de iarnă

BUCUREȘTI: Termoenergetica începe probele de furnizare a căldurii în blocuri pentru sezonul de iarnă

BUCUREȘTI: Termoenergetica începe probele de furnizare a căldurii în blocuri pentru sezonul de iarnă
Alegeri în Republica Moldova: Percheziţii pentru suspiciuni de corupţie

Alegeri în Republica Moldova: Percheziţii pentru suspiciuni de corupţie

Alegeri în Republica Moldova: Percheziţii pentru suspiciuni de corupţie
GORJ: Un tânăr a fost reţinut pentru înşelăciune, fals informatic şi fraude financiare

GORJ: Un tânăr a fost reţinut pentru înşelăciune, fals informatic şi fraude financiare

GORJ: Un tânăr a fost reţinut pentru înşelăciune, fals informatic şi fraude financiare