Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

Semnificaţia organizării olimpiadei pentru Franţa
În lume 26 Iulie 2024, 23:18

Semnificaţia organizării olimpiadei pentru Franţa

Parisul a găzduit ultima dată Jocurile Olimpice de Vară în urmă cu 100 de ani, iar francezii lucrează de câţiva ani ca totul...

Semnificaţia organizării olimpiadei pentru Franţa
Bulgaria se implică în diversificarea aprovizionării cu electricitate şi gaze naturale a regiunii
În lume 26 Iulie 2024, 23:15

Bulgaria se implică în diversificarea aprovizionării cu electricitate şi gaze naturale a regiunii

Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare a acordat un grant de 1,5 milioane de dolari operatorului bulgar de electricitate.

Bulgaria se implică în diversificarea aprovizionării cu electricitate şi gaze naturale a regiunii
Grecia şi o serie de insule din Marea Egee se confruntă cu o lipsă alarmantă de apă
În lume 26 Iulie 2024, 23:15

Grecia şi o serie de insule din Marea Egee se confruntă cu o lipsă alarmantă de apă

Lipsă de apă este de asemenea în Creta, Insula Kefalonia la Marea Adriatică şi în Thassos.

Grecia şi o serie de insule din Marea Egee se confruntă cu o lipsă alarmantă de apă
Mai multe insule grecești se confruntă cu o „lipsă alarmantă” de apă
În lume 26 Iulie 2024, 20:04

Mai multe insule grecești se confruntă cu o „lipsă alarmantă” de apă

Guvernul a anunţat derularea unui proiect care să rezolve problema pe termen lung, dar acest proiect va fi implementat din...

Mai multe insule grecești se confruntă cu o „lipsă alarmantă” de apă
Ucraina a primit 1,5 miliarde de euro din câștigurile realizate de activele ruseşti blocate în UE
În lume 26 Iulie 2024, 18:57

Ucraina a primit 1,5 miliarde de euro din câștigurile realizate de activele ruseşti blocate în UE

Uniunea Europeană a transferat Ucrainei 1,5 miliarde de euro, reprezentând prima tranșă din fondurile generate de...

Ucraina a primit 1,5 miliarde de euro din câștigurile realizate de activele ruseşti blocate în UE
Acţiunile de sabotaj din Franța „au fost comise aproximativ la aceeaşi oră”
În lume 26 Iulie 2024, 16:58

Acţiunile de sabotaj din Franța „au fost comise aproximativ la aceeaşi oră”

Mai bine de un sfert din trenurile care fac legătura între Paris şi Londra sunt anulate astăzi şi nu vor circula nici mâine...

Acţiunile de sabotaj din Franța „au fost comise aproximativ la aceeaşi oră”
800.000 de pasageri au fost afectaţi de actele de sabotaj asupra Companiei franceză de căi ferate, SNCF
În lume 26 Iulie 2024, 15:31

800.000 de pasageri au fost afectaţi de actele de sabotaj asupra Companiei franceză de căi ferate, SNCF

Compania franceză de căi ferate, SNCF, a comunicat că 800.000 de pasageri au fost afectaţi de actele coordonate de sabotaj...

800.000 de pasageri au fost afectaţi de actele de sabotaj asupra Companiei franceză de căi ferate, SNCF
Atac masiv asupra reţelei de trenuri de mare viteză din Franţa
În lume 26 Iulie 2024, 13:18

Atac masiv asupra reţelei de trenuri de mare viteză din Franţa

Aproximativ 800.000 de călători sunt afectați.

Atac masiv asupra reţelei de trenuri de mare viteză din Franţa