Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

CE nu va propune în acest moment suspendarea fondurilor pentru România
În lume 12 Decembrie 2025, 23:07

CE nu va propune în acest moment suspendarea fondurilor pentru România

Comisia Europeană nu va propune în acest moment suspendarea fondurilor pentru România, ca o recunoaştere a...

CE nu va propune în acest moment suspendarea fondurilor pentru România
Autorităţile de la Chişinău susţin că situaţia din regiunea transnistreană este atent monitorizată
În lume 12 Decembrie 2025, 18:28

Autorităţile de la Chişinău susţin că situaţia din regiunea transnistreană este atent monitorizată

Autorităţile de la Chişinău susţin că situaţia din regiunea transnistreană este atent monitorizată şi că nu ar exista...

Autorităţile de la Chişinău susţin că situaţia din regiunea transnistreană este atent monitorizată
Concediile în Bulgaria s-ar putea scumpi cu câteva procente anul viitor
În lume 12 Decembrie 2025, 16:07

Concediile în Bulgaria s-ar putea scumpi cu câteva procente anul viitor

Trecerea la moneda euro ar putea creşte în primăvară cu aproximativ 5-10% preţurile pentru următorul sezon de vacanţe în...

Concediile în Bulgaria s-ar putea scumpi cu câteva procente anul viitor
UE pregăteşte îngheţarea pe o perioadă nelimitată a activelor Rusiei
În lume 12 Decembrie 2025, 13:44

UE pregăteşte îngheţarea pe o perioadă nelimitată a activelor Rusiei

Uniunea Europeană intenţionează să îngheţe pe termen nelimitat activele Rusiei pentru a garanta un împrumut de circa 140 de...

UE pregăteşte îngheţarea pe o perioadă nelimitată a activelor Rusiei
Ursula von der Leyen: Săptămână decisivă pentru Ucraina
În lume 12 Decembrie 2025, 07:54

Ursula von der Leyen: Săptămână decisivă pentru Ucraina

Ursula von der Leyen anunță o săptămână decisivă pentru Ucraina, înaintea summitului UE unde va fi discutată utilizarea...

Ursula von der Leyen: Săptămână decisivă pentru Ucraina
Tensiunile dintre Statele Unite şi Venezuela continuă să se amplifice
În lume 12 Decembrie 2025, 07:37

Tensiunile dintre Statele Unite şi Venezuela continuă să se amplifice

Preşedintele Donald Trump a ameninţat, din nou, că vor fi lovite ţinte pe teritoriul Venezuelei, iar Washingtonul a impus noi...

Tensiunile dintre Statele Unite şi Venezuela continuă să se amplifice
Administraţia Trump dă semnale că îşi pierde răbdarea cu negocierile de pace din Ucraina
În lume 12 Decembrie 2025, 07:29

Administraţia Trump dă semnale că îşi pierde răbdarea cu negocierile de pace din Ucraina

Statele Unite vor trimite un reprezentant la convorbirile de pace din Europa doar dacă există şansa ca acestea să producă un...

Administraţia Trump dă semnale că îşi pierde răbdarea cu negocierile de pace din Ucraina
Revista TIME desemnează 'Personalitatea Anului 2025' un grup de "arhitecţi ai Inteligenței Artificiale"
În lume 11 Decembrie 2025, 20:32

Revista TIME desemnează 'Personalitatea Anului 2025' un grup de "arhitecţi ai Inteligenței Artificiale"

Dacă anul trecut Donald Trump a fost personalitatea anului, anul acesta onoarea a fost împărtită de mai multe persoane,...

Revista TIME desemnează 'Personalitatea Anului 2025' un grup de "arhitecţi ai Inteligenței Artificiale"

Radio România

Fotbal: Reuşita lui Răzvan Marin, desemnată golul etapei a cincea din Conference League

Fotbal: Reuşita lui Răzvan Marin, desemnată golul etapei a cincea din Conference League

Fotbal: Reuşita lui Răzvan Marin, desemnată golul etapei a cincea din Conference League
IRAK: Ploile torențiale și viiturile au provocat 9 decese

IRAK: Ploile torențiale și viiturile au provocat 9 decese

IRAK: Ploile torențiale și viiturile au provocat 9 decese
Energia regenerabilă a reprezentat aproape jumătate din electricitatea produsă în UE în trimestrul trei din 2025

Energia regenerabilă a reprezentat aproape jumătate din electricitatea produsă în UE în trimestrul trei din 2025

Energia regenerabilă a reprezentat aproape jumătate din electricitatea produsă în UE în trimestrul trei din 2025
PRAHOVA: Interdicţia cu privire la folosirea apei din rețeaua publică se menţine în Aluniş, Vărbilău şi Şotrile

PRAHOVA: Interdicţia cu privire la folosirea apei din rețeaua publică se menţine în Aluniş, Vărbilău şi Şotrile

PRAHOVA: Interdicţia cu privire la folosirea apei din rețeaua publică se menţine în Aluniş, Vărbilău şi Şotrile