Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

Statele Unite: Criza curselor aeriene continuă
În lume 08 Noiembrie 2025, 16:24

Statele Unite: Criza curselor aeriene continuă

Vineri au fost anulate peste 800 de zboruri din cauza lipsei de personal, mai ales a controlorilor de trafic aerian.

Statele Unite: Criza curselor aeriene continuă
Întâlnire Trump - Orbán la Casa Albă
În lume 07 Noiembrie 2025, 23:00

Întâlnire Trump - Orbán la Casa Albă

Oficiali din delegaţia Ungariei au declarat că se va discuta şi despre organizarea summit-ului Trump-Putin la Budapesta.

Întâlnire Trump - Orbán la Casa Albă
România rămâne printre cele mai optimiste ţări privind viitorul Uniunii Europene
În lume 07 Noiembrie 2025, 22:57

România rămâne printre cele mai optimiste ţări privind viitorul Uniunii Europene

Alături de Finlanda, România este cel mai puţin preocupată de migraţia nereglementată.

România rămâne printre cele mai optimiste ţări privind viitorul Uniunii Europene
La Chișinău a fost deschis Biroul Parlamentului European
În lume 07 Noiembrie 2025, 22:29

La Chișinău a fost deschis Biroul Parlamentului European

Președinta legislativului comunitar Roberta Metsola a fost prezentă la inaugurare.

La Chișinău a fost deschis Biroul Parlamentului European
Trupele americane vor rămâne în Romania, anunță șeful Pentagonului
În lume 07 Noiembrie 2025, 21:19

Trupele americane vor rămâne în Romania, anunță șeful Pentagonului

Trupele americane vor rămâne staţionate în România, dar vor exista unele schimbări în modul în care Statele Unite rotesc...

Trupele americane vor rămâne în Romania, anunță șeful Pentagonului
Președintele Nicușor Dan, "discuție substanțială" cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski
În lume 07 Noiembrie 2025, 21:14

Președintele Nicușor Dan, "discuție substanțială" cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski

Șeful statului a menţionat că Ucraina trebuie să câştige acest război, deoarece luptă pentru securitatea Europei în ansamblu...

Președintele Nicușor Dan, "discuție substanțială" cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski
SUA: Peste două mii de zboruri anulate sau decalate
În lume 07 Noiembrie 2025, 19:55

SUA: Peste două mii de zboruri anulate sau decalate

Perturbarea zborurilor are loc pe fondul blocajului guvernamental.

SUA: Peste două mii de zboruri anulate sau decalate
Preşedinta Maia Sandu a mulţumit vineri europarlamentarilor pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de aderare
În lume 07 Noiembrie 2025, 18:35

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit vineri europarlamentarilor pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de aderare

Conferinţă de presă comună a preşedintei Republicii Moldova şi a preşedintei Parlamentului European, la Chişinău.

Preşedinta Maia Sandu a mulţumit vineri europarlamentarilor pentru susţinerea Republicii Moldova în procesul de aderare

Radio România

Trump: SUA vor boicota summitul G20 din Africa de Sud din cauza „abuzurilor” asupra fermierilor albi

Trump: SUA vor boicota summitul G20 din Africa de Sud din cauza „abuzurilor” asupra fermierilor albi

Trump: SUA vor boicota summitul G20 din Africa de Sud din cauza „abuzurilor” asupra fermierilor albi
Salvamont Hunedoara avertizează turiștii: "Vremea se răcește brusc la munte și zilele sunt tot mai scurte"

Salvamont Hunedoara avertizează turiștii: "Vremea se răcește brusc la munte și zilele sunt tot mai scurte"

Salvamont Hunedoara avertizează turiștii: "Vremea se răcește brusc la munte și zilele sunt tot mai scurte"
Emeric Ienei, înmormântat cu onoruri militare

Emeric Ienei, înmormântat cu onoruri militare

Emeric Ienei, înmormântat cu onoruri militare
GIURGIU: O tonă de tutun vrac, descoperită de poliţiştii de frontieră într-un microbuz

GIURGIU: O tonă de tutun vrac, descoperită de poliţiştii de frontieră într-un microbuz

GIURGIU: O tonă de tutun vrac, descoperită de poliţiştii de frontieră într-un microbuz