Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

Cipru preia, de la 1 ianuarie, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene
În lume 25 Decembrie 2025, 16:54

Cipru preia, de la 1 ianuarie, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene

Cipru se află în prima linie pe ruta migrației și va insista în aplicarea pactului european pentru migrație.

Cipru preia, de la 1 ianuarie, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene
Sancțiunile anunțate de Statele Unite „sunt inacceptabile între aliați”
În lume 25 Decembrie 2025, 09:17

Sancțiunile anunțate de Statele Unite „sunt inacceptabile între aliați”

Liderii europeni critică decizia Casei Albe de a nu acorda vize unor oficiali europeni.

Sancțiunile anunțate de Statele Unite „sunt inacceptabile între aliați”
Rusia „nu a reușit să bombardeze unitatea ucrainenilor”
În lume 25 Decembrie 2025, 09:08

Rusia „nu a reușit să bombardeze unitatea ucrainenilor”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj de Crăciun în care a părut să se refere la moartea lui...

Rusia „nu a reușit să bombardeze unitatea ucrainenilor”
Bulgaria face ultimele pregătiri pentru adoptarea monedei euro
În lume 25 Decembrie 2025, 01:19

Bulgaria face ultimele pregătiri pentru adoptarea monedei euro

Rata de schimb va fi de aproape 2 leva pentru 1 euro, şi pentru început sunt disponibile seturi cu sume fixe care costă...

Bulgaria face ultimele pregătiri pentru adoptarea monedei euro
VATICAN: Papa Leon al XIV-lea sărbătoreşte primul Crăciun în calitate de Suveran Pontif
În lume 25 Decembrie 2025, 01:07

VATICAN: Papa Leon al XIV-lea sărbătoreşte primul Crăciun în calitate de Suveran Pontif

Suveranul Pontif va adresa la ora 12:00, tradiţionalul mesaj de Crăciun, 'Urbi et Orbi' - 'Cetăţii şi Lumii'.

VATICAN: Papa Leon al XIV-lea sărbătoreşte primul Crăciun în calitate de Suveran Pontif
Reacţii la decizia de a le interzice unor personalităţi europene intrarea în SUA
În lume 24 Decembrie 2025, 22:48

Reacţii la decizia de a le interzice unor personalităţi europene intrarea în SUA

Statelor Unite a impus ieri restricţii de călătorie pentru 5 persoane, între care şi fostului comisar european Thierry Breton.

Reacţii la decizia de a le interzice unor personalităţi europene intrarea în SUA
Volodimir Zelenski a prezentat planul de pace negociat împreună cu SUA
În lume 24 Decembrie 2025, 14:06

Volodimir Zelenski a prezentat planul de pace negociat împreună cu SUA

Ucraina ar putea accepta să-și retragă forțele din Donbas, dar doar dacă o face și Rusia, iar Kievul așteaptă în schimb...

Volodimir Zelenski a prezentat planul de pace negociat împreună cu SUA
Armata ucrainiană a anunțat că s-a retras din orașul Siversk
În lume 24 Decembrie 2025, 08:45

Armata ucrainiană a anunțat că s-a retras din orașul Siversk

Decizia le permite rușilor să facă un pas în direcția ultimelor mari bastioane ucrainene din regiunea Doneţk.

Armata ucrainiană a anunțat că s-a retras din orașul Siversk

Radio România

Salvamontiștii maramureșeni caută un bărbat dispărut, suferind de demență

Salvamontiștii maramureșeni caută un bărbat dispărut, suferind de demență

Salvamontiștii maramureșeni caută un bărbat dispărut, suferind de demență
Superliga: Lindon Emerllahu pleacă de la CFR Cluj

Superliga: Lindon Emerllahu pleacă de la CFR Cluj

Superliga: Lindon Emerllahu pleacă de la CFR Cluj
Ministrul israelian al apărării: Israelul nu se va retrage niciodată complet din Fâșia Gaza

Ministrul israelian al apărării: Israelul nu se va retrage niciodată complet din Fâșia Gaza

Ministrul israelian al apărării: Israelul nu se va retrage niciodată complet din Fâșia Gaza
Medicii cer ca ambulanța să fie apelată doar în cazuri grave

Medicii cer ca ambulanța să fie apelată doar în cazuri grave

Medicii cer ca ambulanța să fie apelată doar în cazuri grave