Ascultă Radio România Actualitaţi Live

GiroTonno - Tonul roșu din Mediterană – ”rege” la Carloforte

VIDEO/FOTO: Micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

Captură de ton roşu. Foto: Elena Postelnicu.

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Iunie 2015, 14:57

Captura de ton roșu, cursuri gratuite cu rețete cu ton, degustări, concurs cu bucătari renumiți din cinci țări, jocuri pentru copii și tineri și multe concerte de muzică cu cântăreți faimoși din Italia: timp de patru zile, la Carloforte, în insula San Pietro, Sardinia, tonul roșu de Mediterana a fost în centrul atenției - la cea de-a 13-a ediție a evenimentului ”GiroTonno”.

”Mai multe popoare, un singur rege - tonul roșu din Mediterana” - sub acest slogan, de 13 ani, la Carloforte, un oras din insula San Pietro din Sardinia, la începutul lunii iunie localnicii sărbătoresc GiroTonno.

De altfel, micuța insulă San Pietro este cunoscută ca fiind cel mai vechi sediu din Mediterană al tonului roșu, loc în care captura de ton a rămas cea tradițională.

VIDEO: Captură de ton roşu.

Mai mult de atât, turiștii aflați la Carloforte au ocazia de a asista ”pe viu” la un spectacol unic: captura de ton roșu din Mediterană – ”la mattanza” cum se numește în italiană.

Un spectacol care - vă asigur – merită să îl trăiți! Dar cel mai apetisant este că poți gusta feluri de mâncare cu ton crud sau gătit propuse în concurs de bucătari șefi veniți, în acest an, din cinci țări: Argentina, Franța, Italia, Peru, Japonia și Olanda. Din juriul a făcut parte și corespondentul Radio România în Italia.

Bucătarul Yoshinobu Kurio este câștigătorul concursului de gastronomie ”International Tuna Competition” cu rețeta: ”File de ton roșu cu sos yuzu miso". Un alt premiu oferit de juriul compus din specialiști și jurnaliști din toată lumea a fost cel pentru cea mai frumoasă prezentare a platoului oferit bucătarului argentinian Rodrigo Rivarola și colaboratorului său – Claudio Colombo Severini.

”A fost o ocazie pentru mine să mă întrec cu alți maeștri în gastronomie din alte țări, dar și să văd care este reacția publicului. Votul lor a fost foarte important pentru mine” a declarat pentru Radio România Actualități, Yoshinobu. Japonezul - care trăiește de 14 ani în Italia – și-a deschis un restaurant în urmă cu șapte ani la Milano. El a ținut să precizeze că pentru locuitorii și responsabilii de restaurante din Carloforte este un mare avantaj faptul că au la dispoziție ton proaspăt, abia pescuit.

Rețete create din emoții și sentimente

”Sunt foarte mulțumit că am participat la acest concurs și desigur că am obținut un premiu” mărturisește argentinianul Rodrigo Rivarola. ”A fost o experiență mai ales din care am avut de învățat. Mai ales la nivel uman, dar și pentru a descoperi cultura gastronomică a altor țări și mai ales cea a locului, cea din acest teritoriu” completează Claudio Colombo Severini, colaboratorul lui Rodrigo.

Pentru cei doi tineri bucătari o rețetă ”se crează din emoții, din sentimente” și înainte de toate studiază unde și pentru cine va fi ea propusă. La rețeta cu care au câștigat la GiroTonno au lucrat mai bine de două luni și au conceput-o special pentru această competiție. Tinerii mi-au mai mărturisit că le-ar plăcea foarte mult să participe și la un concurs de gastronomie organizat în România.

Mâncarea nu trebuie aruncată

Deși bucătarul olandez – Eugenio Boer - a pierdut, el este mulțumit de cum s-a prezentat. ”Cel mai complicat a fost să îmbin tonul cu cultura olandeză, de unde vin eu. A fost o rețetă creativă. Consider însă că mai ales în prezent trebuie să respectăm materiile prime pe care le folosim și să încercăm să aruncăm cât mai puțină mâncare. Există o groază de persoane care mor de foame și atunci când se crează noi rețete uneori există această tendință a noastră a bucătarilor de a folosi numai partea cea mai bună din ton și a arunca restul. Nu. Trebuie să folosim tot” a declarat pentru Radio România Actualități, Eugenio Boer.

GiroTonno prezintă frumusețea insulei și a gastronomiei locului

”Veniți să descoperiți frumusetea! Frumusetea nu din punct de vedere estetic, ci frumusetea culturii, deoarece Italia, Sicilia și Sardinia în special reprezintă cultura!” - acest îndemn vine din partea lui Andy Luotto, coordonatorul concursului internațional de gastronomie a tonului.

”Când gustati un fel de mâncare aici descoperiți o istorie și … marea frumusețe. Nu câștigă nici un fel de nouă rețeta față de una tradițonală. Și dacă aceste mâncăruri și obiceiuri durează de atâția ani înseamnă că sunt bune!” mai completează Andy Luotto, un important bucătar din Italia.

GiroTonno înseamnă însă și muzică: la ediția din acest an cu concerte cu: Renzo Arbore, Fedez, Francesco di Gregori și Francesco Renga.

Proiect de interconectare electrică Austria-Ungaria-România
În lume 15 Decembrie 2025, 13:31

Proiect de interconectare electrică Austria-Ungaria-România

România va putea importa mai multă energie ieftină dinspre vestul Europei în perioadele cu cerere mare, ceea ce s-ar putea...

Proiect de interconectare electrică Austria-Ungaria-România
Regizorul american Rob Reiner a fost găsit mort împreună cu soţia sa la domiciliul lor din sudul Californiei
În lume 15 Decembrie 2025, 11:35

Regizorul american Rob Reiner a fost găsit mort împreună cu soţia sa la domiciliul lor din sudul Californiei

Regizorul și soţia sa ar fi murit din cauza unor lovituri de cuţit, iar fiul lor, Nick, ar fi interogat de poliţie ca...

Regizorul american Rob Reiner a fost găsit mort împreună cu soţia sa la domiciliul lor din sudul Californiei
La Bruxelles începe "o săptămână decisivă pentru Ucraina"
În lume 15 Decembrie 2025, 11:17

La Bruxelles începe "o săptămână decisivă pentru Ucraina"

Şefa politicii externe a Uniunii Europene, Kaja Kallas, a declarat că la Bruxelles începe o săptămână...

La Bruxelles începe "o săptămână decisivă pentru Ucraina"
Alertă de securitate cibernetică în Europa
În lume 15 Decembrie 2025, 07:55

Alertă de securitate cibernetică în Europa

Specialiştii avertizează asupra faptului că toate furturile se bazează pe faptul că victimele accesează un link ce le...

Alertă de securitate cibernetică în Europa
Zi de doliu în Australia, în urma atacului armat
În lume 15 Decembrie 2025, 07:24

Zi de doliu în Australia, în urma atacului armat

Doi bărbaţi înarmaţi, tată şi fiu, au ucis 15 oameni şi au rănit peste 40, într-un atac calificat de autorităţi drept...

Zi de doliu în Australia, în urma atacului armat
Doi morți și opt răniți după un atac la Universitatea Brown din SUA
În lume 14 Decembrie 2025, 13:48

Doi morți și opt răniți după un atac la Universitatea Brown din SUA

Atacatorul a reușit să fugă și este căutat acum de poliție.

Doi morți și opt răniți după un atac la Universitatea Brown din SUA
Australia - 10 persoane au fost ucise și 11 rănite într-un atac pe plaja Bondy din Sydney
În lume 14 Decembrie 2025, 13:42

Australia - 10 persoane au fost ucise și 11 rănite într-un atac pe plaja Bondy din Sydney

Doi bărbați înarmați au deschis focul asupra mulțimii înainte ca unul dintre ei să fie ucis și cel de-al doilea rănit și...

Australia - 10 persoane au fost ucise și 11 rănite într-un atac pe plaja Bondy din Sydney
Un Boeing 777 al companiei americane United Airlines s-a reîntors la Washington după decolare
În lume 14 Decembrie 2025, 12:51

Un Boeing 777 al companiei americane United Airlines s-a reîntors la Washington după decolare

O bucată din capota unui motor s-a detașat și a luat foc declanșând un incendiu în tufișurile de la sol, potrivit...

Un Boeing 777 al companiei americane United Airlines s-a reîntors la Washington după decolare

Radio România

VASLUI: Agresor cercetat penal după ce a omorât un câine cu o furcă

VASLUI: Agresor cercetat penal după ce a omorât un câine cu o furcă

VASLUI: Agresor cercetat penal după ce a omorât un câine cu o furcă
Creșterea prețurilor locuințelor în Europa este „o nouă pandemie”, avertizează primari din 17 orașe

Creșterea prețurilor locuințelor în Europa este „o nouă pandemie”, avertizează primari din 17 orașe

Creșterea prețurilor locuințelor în Europa este „o nouă pandemie”, avertizează primari din 17 orașe
Analiză AEI: Costul total al plafonării la energie este de aproximativ 30 de miliarde de lei

Analiză AEI: Costul total al plafonării la energie este de aproximativ 30 de miliarde de lei

Analiză AEI: Costul total al plafonării la energie este de aproximativ 30 de miliarde de lei
Sociolog: În România, dezvoltarea economică nu produce automat o mai bună calitate a vieţii

Sociolog: În România, dezvoltarea economică nu produce automat o mai bună calitate a vieţii

Sociolog: În România, dezvoltarea economică nu produce automat o mai bună calitate a vieţii