Franţa şi Germania salută înăsprirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei

18 Iulie 2025, 13:44
Franţa şi Germania au salutat înăsprirea sancţiunilor europene împotriva Rusiei, care menţin presiunea asupra Moscovei pentru a o convinge să pună capăt războiului din Ucraina.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, la rândul său, că decizia este esenţială şi vine la timp. Potrivit şefei diplomaţiei europene, Kaja Kallas, al 18-lea pachet de sancţiuni adoptat vineri este printre cele mai dure de până acum.
Măsurile vizează veniturile energetice ale Moscovei, băncile şi industria militară a Rusiei. Una din cele mai importante măsuri din pachetul de sancțiuni este reducerea plafonului prețului petrolului rusesc pe piețele internaționale cu 15 procente sub cotele de tranzacționare.
Acest lucru reduce în acest moment prețul petrolului rusesc de la vechiul plafon de 60 de dolari la 47,6 dolari barilul. Această cotă va fi reevaluată la fiecare șase luni, în funcție de cursul cotelor internaționale.
Măsura este susținută și în grupul G7, cu excepția Statelor Unite, dar negocierile continuă pentru a convinge Washingtonul și, astfel, pentru a avea un efect mai mare la nivel internațional. Președintele american, Donald Trump, spunea zilele trecute că Statele Unite ar putea livra alte sancțiuni la adresa Rusiei dacă Moscova nu face pași concreți până în septembrie pentru încetarea focului în Ucraina.
Pachetul impune și o interdicție de import a produselor obținute din rafinarea petrolului rusesc în țări terțe și astfel se închide bucla prin care petrolul rusesc ar fi putut intra în Uniune într-o formă sau alta. Și tot în domeniul țițeiului rusesc, pachetul listează alte 105 vase care transportă petrol pentru exportul Rusiei, așa-zisa flotă fantomă a Moscovei, astfel că numărul total de petroliere cu interdicții de acostare și alte operațiuni maritime crește la peste 400.
Pe partea de gaz, pachetul interzice alte posibile tranzacții referitoare la conductele Nord Stream 1 și 2, reconfirmând decizia Uniunii de a elimina total gazul rusesc din mixul energetic european.
Același pachet extinde interdicția actuală de utilizare a sistemului Swift la o interdicție completă a tranzacțiilor pentru băncile rusești, iar la listă sunt adăugate alte 22 de bănci, precum și interdicția de tranzacționare în raport cu fondul rus de investiții directe.
În fine, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni restricționează și mai mult accesul Moscovei la tehnologiile avansate cu dublă utilizare ce ar putea fi folosite pentru scopuri militare.
La același capitol sunt listate alte entități implicate în eludarea sancțiunilor sau care oferă sprijin direct sau indirect complexului industrial militar al Rusiei. Vorbim de 26 de entități noi din Rusia și din alte 11 țări terțe, cum ar fi China, Hong Kong sau Turcia.