Festivalul filmului românesc de la New York, "un succes"
Directoarea Institutului Cultural Român din New York a declarat pentru Radio România că toate prezentările din cadrul Festivalului Filmului Românesc au avut loc cu sălile pline.
Articol de Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite, 06 Decembrie 2010, 08:02
Duminică seara s-a încheiat, la cinematofrafele Tribeca, a 5-a ediţie a Festivalului Filmului Românesc de la New York cu o seară de gală în care a rulat filmul regizorului Lucian Pintilie "De ce bat clopotele Mitică" realizat în urmă cu 30 de ani.
Acesta a fost interzis la vremea respectivă de cenzura comunistă.
Filmul a fost prezentat de actorii Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, invitaţii serii de gală.
Festivalul i-a dedicat maestrului Rebengiuc un medalion special.
Aglomeraţie la Tribeca Cinemas înaintea începerii proiecţiei din seara de gală (3 decembrie 2010). |
Directoarea Institutului Cultural Român din New York, Corina Şuteu, a spus pentru Radio România că "ambii actori au vorbit extraordinar depre Lucian Pintilie , despre care a însemnat acest film şi au marcat un moment de naraţiune foarte informată şi foarte emoţională despre ceea ce înseamnă numele mari din cinematografia românească, cei care au fost precursorii regizorilor din noul val al cinematografiei româneşti”.
D-na Şuteu a arătat că toate prezentările de filme au avut loc cu sălile pline.
Audienţa americană a primit, ca în fiecare an, un număr impresionant de premiere de foarte mare calitate. Premiul publicului a fost câştigat de producţia "Medalia de onoare".
Prezentarea introductiva a filmului din seara de gala "Autobiografia lui Nicolae Ceausescu", de Andrei Ujica. |
"A fost suprinzător dar nu foarte, în acelaşi timp, pentru că este un film de actor jucat excepţional de Victor Rebengiuc. Mă bucur foarte mult pentru că în competiţie cu "Aurora", cu "Marţi după Crăciun", cu "Felicia înainte de toate", cu "Francesca", dintr-odată acest film s-a impus cu siguranţă prin performanţa acestui uriaş, uriaş actor care este Victor Rebengiuc".
Festivalul a adus în faţa publicului american opere de o imensă valoare pentru că am avut anul acesta cea mai diversificată recoltă de filme şi autori de foarte mare valoare cum sunt Andrei Urjică cu "Autobiografia lui Nicolae Ceaşescu", Radu Muntean cu "Marţi după Crăciun" şi nu în ultimul rând Cristi Puiu care a venit cu al doilea film al lui după "Moartea d-lui Lăzărescu", filmul "Aurora" un film extrem de complex, o adevărată operă de artă", a mai spus d-na Şuteu.
Foarte multă presă, numeroşi critici de film au participat mai mult ca niciodată la festivalul anual al filmului românesc de la New York.