Dobrogea candidează la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2029
Sibiu, Harghita şi zona Banatului au fost declarate Regiuni Gastronomice Europene în anii precedenţi, alături de Catalonia sau Sicilia.

Articol de Radiojurnal, 10 Iunie 2025, 23:58
Dobrogea candidează la titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2029. Înscrierea va fi analizată anul viitor, iar acest statut este o recunoaştere a eforturilor făcute de diverse regiuni de pe continent pentru creşterea economiei locale şi consolidarea securităţii alimentare.
Dobrogea mizează pe unicitatea sa în peisajul european şi pe diversitatea etnică, gastronomică şi culturală, a spus preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Regiunea Sud-Est, Daniel Moraru:
Nu cred că există în toată Europa o regiune care să aibă la un loc peste 15 minorităţi, şi atunci vrem să aducem la lumină toate aceste valori pe care minorităţile doresc să le împărtăşească cu toţi cetăţenii europeni. Încercăm să creăm destinaţii gastronomice, să sprijinim micii antreprenori care se bazează pe produse tradiţionale, pentru creşterea lor, pentru creşterea vizibilităţii într-o piaţă europeană deschisă, să creăm acel link între reprezentanţii instituţiilor publice şi antreprenorul local.
Sibiu, Harghita şi zona Banatului au fost declarate Regiuni Gastronomice Europene în anii precedenţi, alături de Catalonia sau Sicilia, a precizat corespondentul RRA Sorin Cealera.