Discuţii între preşedintele Franţei, Emmanuel Macron şi cancelarul german, Friedrich Merz
Războiul comercial declanşat de SUA împotriva ţărilor europene, susţinerea Ucrainei, întărirea apărării europene, se află în atenţia acelor doi lideri.

Articol de Radio România Actualităţi, 23 Iulie 2025, 23:39
La Berlin are loc în această seară prima vizită a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, după ce mandatul de şef al guvernului german a fost preluat de Friedrich Merz. Războiul comercial declanşat de Statele Unite împotriva ţărilor europene, susţinerea în continuare a Ucrainei, întărirea apărării europene, precum şi chestiuni legate de relaţiile bilaterale, se află în atenţia acelor doi lideri europeni, reuniţi în această seară la o cină de lucru.
Corespondenţă din Paris realizată de Daniela Coman:
Motorul franco-german pare să tureze din nou la viteză maximă după sosirea la putere a cancelarului Friedrich Merz. Niciodată, în cei patru ani de mandat ai predecesorului său, Olaf Scholz, cooperarea între cei doi vecini nu a fost atât de strânsă, scrie presa franceză. Reflexul franco-german a fost redescoperit şi reînnoit, iar acest lucru se vede la toate nivelurile ministeriale, şi-a exprimat satisfacţia biroul de comunicare al preşedinţiei franceze, care a lăudat spontaneitatea schimbului de mesaje între Paris şi Berlin.
În scurta declaraţie acordată presei în această seară, înaintea cinei de lucru, cancelarul german Friedrich Merz a vorbit despre posibile decizii, aşteptate în curând, în negocierile comerciale dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană, după anunţurile recente ale preşedintelui Donald Trump privind majorarea taxelor vamale la importul de produse europene: Vom aborda în scurt timp probleme foarte actuale, legate în special de domeniul comercial. Am aflat cu câteva minute mai devreme că s-ar putea să avem foarte curând decizii. Vom vorbi şi despre politica externă şi politica de securitate, dar şi despre proiecte comune pe care le avem deja.
Cooperarea mai activă în domeniul apărării se află în fruntea subiectelor de discuţii. Parisul şi Berlinul încearcă să deblocheze mai multe programe militare comune, între care proiectul de avioane de luptă SCAF, de nouă generaţie, care stagnează de câţiva ani.
Pentru preşedintele Emmanuel Macron este foarte important, de asemenea, să se consulte cu partenerul german pe probleme legate de agenda europeană: Mai multă competitivitate, o mai mare simplificare a reglementărilor, o capacitate de a impulsiona reformele şi investiţiile în toate domeniile critice. O Europă care să funcţioneze mai bine, care să-şi relanseze creşterea, care să ştie cum să răspundă provocărilor majore, ca de exemplu în domeniul energiei şi al cuceririi spaţiului. Vom aborda, desigur, chestiuni comerciale, pentru a ne coordona răspunsurile la ofensiva tarifară lansată împotriva noastră, cu dorinţa de a ajunge la stabilitate şi de a avea cele mai mici tarife posibile şi, evident, de a fi respectaţi ca parteneri.
Ziarul britanic Financial Times a publicat în această seară informaţii obţinute de la surse ale sale apropiate negocierilor americano-europene, potrivit cărora echipele celor două părţi sunt pe punctul de a încheia un acord comercial cu taxe de 15% la importurile europene, aşa cum preşedintele Donald Trump a acceptat pentru Japonia. Acum câteva zile, americanii anunţaseră tarife vamale pentru importurile europene de 30% de la 1 august, faţă de 10% cât sunt ele în prezent.