Delegaţiile rusă şi ucraineană sunt aşteptate la Istanbul pentru negocieri
Toată lumea a aşteptat să afle dacă preşedintele rus va accepta provocarea omologului ucrainean de a negocia personal o soluţie de pace.

Articol de Radio România Actualităţi, 15 Mai 2025, 07:35
Delegaţiile rusă şi ucraineană sunt aşteptate joi la Istanbul, pentru reluarea discuţiilor directe, anunţate duminică de preşedintele Vladimir Putin la presiunea puterilor europene şi a Statelor Unite, care ameninţă Rusia cu sancţiuni devastatoare. Kremlinul a amânat până în ultima clipă prezentarea echipei, iar numele lui Putin nu figurează pe lista negociatorilor.
Reporter: Nicoleta Turcu - ~Toată lumea a aşteptat să afle dacă preşedintele rus va accepta provocarea omologului ucrainean de a negocia personal o soluţie de pace. Volodimir Zelenski a declarat că în aşteptarea lui Vladimir Putin va fi la Ankara, pentru convorbiri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. De asemenea, preşedintele american Donald Trump, aflat în turneu în zona Golfului, a spus că ar merge şi el la Istanbul dacă apare şi Putin.
Însă, pe lista Kremlinului prezentată miercuri-noapte, sunt doar doi adjuncţi ai miniştrilor de externe şi al apărării şi un consilier prezidenţial implicat deja în negocierile eşuate din primăvara lui 2022, imediat după declanşarea invaziei ruse din Ucraina. Kievul nu şi-a prezentat delegaţia înainte să afle nivelul pe care ruşii vor să-l dea convorbirilor.
Potrivit consilierului diplomatic al preşedintelui rus, Iuri Uşakov, agenda întâlnirii de la Istanbul ar trebui să includă probleme politice şi un miliard de aspecte tehnice, după cum a declarat el, citat de agenţia TASS. Vladimir Putin a afirmat că din discuţii ar putea rezulta şi un acord de încetare a focului, refuzând să accepte armistiţiul iniţial de 30 de zile, menit să încurajeze negocierile de pace.
Cele două părţi continuă să afişeze public poziţii greu de reconciliat. Rusia vrea să păstreze teritoriile ucrainene anexate şi continuă să ceară Ucrainei să renunţe la aderarea la NATO. Ucraina, la rândul ei, cere retragerea forţelor ruse de pe pământul său şi doreşte garanţii de securitate solide care să prevină orice alte atacuri ruseşti.”/editor Florin Lepadatu/