Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cum va supraviețui Ucraina în 2024?

Analiză a generalului Alexandru Grumaz privind evoluţiile din Ucraina.

Cum va supraviețui Ucraina în 2024?
Alexandru Grumaz. Foto: Arhivă/ Agerpres

Articol de Ianna Ioniţă, 23 Ianuarie 2024, 10:26

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 ianuarie) - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Ianna Ioniță - Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, va merge în prima jumătate a lunii februarie în Ucraina; anunțul a fost făcut la finalul primului Consiliu Afaceri Externe din mandatul președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene. Josep Borrell a adăugat că miniștrii europeni de externe au fost de acord că e momentul pentru a face mai mult și mai rapid pentru a ajuta Ucraina, în contextul în care Putin își continuă agresiunea, inclusiv prin lansarea unor drone și rachete asupra orașelor ucrainene. Luni, premierul polonez Donald Tusk a mers la Kiev și a comparat războiul Rusiei împotriva Ucrainei cu o luptă între bine și rău. Citez: ”Nu-mi e rușine să folosesc cuvinte mari. Chiar aici, în Ucraina, trece frontul mondial între bine și rău” - a declarat Tusk în timpul unei conferințe de presă împreună cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Și, potrivit lui Tusk, Polonia este cel mai de încredere și stabil aliat al Ucrainei în lupta ei împotriva răului. Tusk a mai spus că dorește să conlucreze cu liderii de la Kiev pentru a mobiliza mai mult ajutor occidental pentru Ucraina, însă pe teren situația pare tot mai complicată și întrebarea pe buzele tuturor: cum va supraviețui Ucraina în 2024? Noi suntem în legătură directă cu domnul general Alexandru Grumaz.
Alexandru Grumaz: Bună, bună întrebare! Deci, în Ucraina ambele părți sunt angrenate la ora actuală în operațiuni militare din ce în ce mai dure. Situația frontului ucrainean rămâne foarte tensionată. Armata rusă, care deține prioritatea privind numărul de arme și militari, inclusiv muniție pe care o primește din Coreea de Nord, care a devenit cel mai mare producător de muniție pentru armata rusă, insistă să treacă la contraofensivă, iar ucrainenii recurg la fapte de eroism pentru a nu le permite să înainteze. Ar trebui să fim mai optimiști în privința defensivei ucrainene, nu să trecem dintr-o parte în alta și să devenim pesimiști cu privire la finalul războiului. Războiul nu s-a terminat încă. Sunt câteva caracteristici pe care vreau să le subliniez; o primă caracteristică este că forțele armate ale Ucrainei combină vehicule blindate sovietice cu cele occidentale în prima linie, astfel încât aceste vehicule să se completeze reciproc.

Și am să dau un exemplu: tancurile germane Leopard 2 și vehicule de luptă ale infanteriei americane Bradley au operat alături de tancurile sovietice T-64 și T-72 pe care le are în dotare Ucraina. Abrams, tancurile Abrams M1 luate de la americani au intrat și ele în luptă în prima linie. Și acestea, datorită sistemului de imagistică termică SADA II pot detecta tințe până la opt kilometri distanță și asta înseamnă lovituri de precizie și cât mai multe tancuri rusești avariate. O altă caracteristică a perioadei actuale este faptul că ucrainenii atacă teritoriul rusesc cu drone, și nu numai la graniță, ci acest atac se apropie de orașul Leningrad. Au atacat Tula care este lângă Leningrad, unde Rusia și-a organizat istoric apărarea spre nord, pentru că se aștepta ca un atac să vină, ipotetic să vină din partea NATO. Or, ei la ora actuală trebuie să-și orienteze toate sistemele de apărare antiaeriană, cum ar fi sistemele Panțîr cu rază scurtă de acțiune pentru a acoperi potențialele ținte care vin din sud.

De asemenea, mai este o caracteristică; armata ucraineană nu mai încearcă să distrugă rachetele, să oprească rachetele în zbor care vin spre teritoriul ei, împotriva infrastructurii și a orașelor civile, ci se concentrează la ora actuală pe distrugerea lansatoarelor de rachete rusești. Poți să ai rachete, dacă n-ai cu ce să le lansezi, n-ai ce să faci cu ele. De asemenea, au fost foarte multe atacuri respinse ale ucrainenilor în ultima perioadă de timp. De asta spuneam, să nu ne trecem în partea ailaltă și ne gândim că Ucraina poate să piardă. Au fost în ultima perioadă peste 70 de ciocniri de-a lungul liniei frontului, toate respinse de ucraineni. Rușii încearcă la ora actuală să elimine capetele de pod din sud, de lângă Herson, pe care armata ucraineană le-a făcut.

De asemenea, pe fondul acesta avem o chestiune pe care vreau să o remarc, și anume faptul că la Ankara se duc doi lideri care sunt implicați în acest război, și anume Vladimir Putin și Ebrahim Raisi, președintele iranian. Unul se duce pe 24, iar Putin pe 12 februarie. Potrivit materialelor pe care le-am citit, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan urmează să semneze 10 acorduri internaționale cu liderul Iranului și are o agendă - așa spune presa turcă - foarte încărcată cu Rusia. Deci e clar că jocurile în zona aia se fac. Turcia iese mai mult, din ce în ce mai mult de sub oblăduirea NATO și încearcă să-și facă o nouă structură de, hai să zicem, de comandă în zona Mării Negre și a Mării Mediterane. Dar acum, revenind la chestiunea care probabil e pe buzele tuturor, mai ales că în ultimul timp au circulat foarte multe scenarii cu privire la Rusia, că atacă flancul estic, acum câteva zile a avut loc o conferința Comitetului militar NATO. Iar amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului a declarat foarte clar și concis faptul că evaluarea NATO la ora actuală este că ceea ce se întâmplă în Ucraina sunt lupte intense. Poate că lumea, spunea el, a fost optimistă în /'23/ și acum este important ca în 2024 să nu devenim prea pesimiști. Într-adevăr, sunt pierderi foarte mari, spunea amiralul, din partea Rusiei, peste 300.000 de de victime, mii de tancuri și vehicule blindate.

Este clar că Ucraina și-a recăpătat o parte din teritoriul care a fost ocupat de Rusia în prima parte a războiului, imediat după începerea lui. Și mai e un lucru pe care vreau să-l menționez: faptul că la ora actuală există un exercițiu care se va desfășura pe flancul estic, care dovedește că Alianța este gata să se pregătească în continuare pentru orice scenariu care poate avea loc în zona estică. Și spun acest lucru pentru că ultimele exerciții militare de mare anvergură au fost în 1984: exercițiul "Lionheart" cu 131.000 de trupe britanice și "Able Archer" din 1983. Dar cel mai important exercițiu de-a lungul războiului rece a fost exercițiul "Reforger", care însemna "Return to Germany", după ce, imediat după Al Doilea Război Mondial, la câțiva ani, americanii s-au retras din Europa, aduceau în fiecare an două divizii care făceau exerciții în zona văii /Fulda Gap/. Așa se cheamă zona în care se făceau exerciții, la granița dintre cele două Germanii, de Est și de Vest, unde exista posibilitatea folosirii tancurilor.

Realizator: Într-adevăr, exercițiul NATO care începe săptămâna aceasta, la el vor participa 90.000 de soldați și este cel mai mare din ultimele decenii.
Alexandru Grumaz: Și voiam să vă mai spun ceva, doamna Ianna, e foarte important. La NATO se vorbește acum despre așa-numitele planuri DDA. Familia de planuri DDA răspunde modului în care Alianța va funcționa în timp de pace, criză și război pentru a asigura apărarea noastră colectivă. La ele s-a lucrat sub comanda lui Cavoli, care este comandatul operațiunilor aliate în Europa. Și aceste planuri includ planurile național. DDA înseamnă Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area. Deci este documentul clasificat cel mai important care a apărut în ultima perioadă și care unește geografia, domeniile și pregătirea, deci categoriile de forțe armate și pregătirea pentru un eventual scenariu pe care Rusia l-ar intenționa în flancul estic. Și mai e un lucru: în condițiile în care SUA nu mai acordă sprijin financiar Kievului, au început să fie semnate acorduri de securitate cu țările din Europa. Primul semnat a fost între Kiev și Londra și care presupune un ajutor de 2,5 miliarde de lire sterline pentru următorul exercițiu financiar. De asemenea, Franța urmează să semneze un astfel de acord și va livra 40 de rachete cu rază lungă de acțiune Scalp și sute de bombe cu GPS, urmând ca și celelalte state care doresc vor semna acordul de securitate. Să vedem, că acum Donald Tusk este la Kiev, să discute, probabil, că fără România și fără Polonia aceste acorduri de securitate au valoarea lor din punct de vedere al sprijinului financiar și militar muniție și echipamente. Dar important este pentru că România și Polonia sau graniță cu Ucraina, asta e foarte important.

Realizator: Temerile legate de întârzierea ajutorului occidental s-a spus că se vor vedea, întârzierea acestui ajutor se va vedea pe câmpul de luptă. Evoluțiile din Statele Unite nu sunt încurajatoare în acest moment, mai ales după ce guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care a intrat în primarele republicane ca cea mai mare amenințare a lui Donald Trump, a anunțat că-și încheie candidatura la Casa Albă. Și asta s-a întâmplat la aproape o săptămână după performanța sa copleșitoare din Iowa. Mai mult, Ron DeSantis anunțat că îl susține pe Donald Trump. Cum vedeți aceste evoluții din Statele Unite, foarte pe scurt?
Alexandru Grumaz: Da, deci vreau să vă spun de la început că există, apropo, că vorbeați de DeSantis, Trump l-a denumit în campania din Iowa "desanctus", așa-i spunea Trump lui DeSantis - "desanctus". Orice președinte american care a câștigat două din cele trei state primare - deci Iowa, New Hampshire și Carolina de Sud - a fost imposibil de bătut, a câștigat nominalizare. Deci lui Trump îi mai trebuie un stat, în New Hampshire, și el are deja un avans de 10 procente față de Nikki Haley în cursa pentru nominalizarea din New Hampshire. Este clar că la ora actuală Partidul Republican este din ce în ce mai polarizat și se duce spre Donald Trump. Probabil că Donald Trump va fi... pentru că aș vrea să vă spun ceva, să știți că, deși Trump se confruntă cu 91 de acuzații penale în patru jurisdicții, precum și două procese civile costisitoare, el și-a folosit aparițiile voluntare la aceste tribunale sau a fost chemat, sau a fost adus, de exemplu, în New York, ca instrumente de relații publice și de strângere de fonduri. Însă în luna asta, februarie, nu mai are chemări la vară, și atunci va trebui să găsească alte surse de a-și face campanie.

În orice caz, Biden a avertizat că Trump și republicanii MAGA, cum le zice el - Make America Great Again - reprezintă o amenințare existențială pentru democrația americană. Dar a făcut o distincție față de republicanii de rând că cei sunt marea masă despre care Biden spunea că nu-l votează, nu-l vor vota pe Biden. Sincer să fiu, americanul nu-l votează pe Trump din cauza valorii lui, familiei lui. Americanii îl votează pentru opoziția fostului președinte Donald Trump cu privire la economie, taxe și imigrație. Și asta nu o spun eu, asta o spunea șeful J.P. Morgan, Jamea Dimon, om care inițial a susținut democrații, iar acum îl susține pe Trump. În orice caz, ieșirea lui DeSantis de pe scenă îi dă un oarecare avantaj lui Nikki Haley, pentru că mai adună ceva voturi. Nu cred că sunt suficient în a-l bate pe Trump. Chestiunea este că dacă ceva, o lebădă neagră se întâmplă în calea lui Donald Trump spre Casa Albă, ar putea ca Nikki Haley să devină candidatul republicanilor pentru alegerile de la Casa Albă. Dar deocamdată în pole position și este Donald Trump și eu personal, dacă mă întrebați pe mine, este unul din oamenii care cred că va câștiga din partea republicanilor și cred că va fi următorul președinte al Statelor Unite.

Etichete : razboi ucraina evolutie
Hamas a spus că "va studia" răspunsul Israelului la ultima sa propunere privind o încetare a focului în Gaza
În lume 27 Aprilie 2024, 08:22

Hamas a spus că "va studia" răspunsul Israelului la ultima sa propunere privind o încetare a focului în Gaza

Negocierile dintre părţi, mediate de Egipt, Qatar şi Statele Unite, sunt în impas.

Hamas a spus că "va studia" răspunsul Israelului la ultima sa propunere privind o încetare a focului în Gaza
Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în vreme de război
În lume 26 Aprilie 2024, 19:11

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în vreme de război

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în condiţii de război.

Etnicii români din Ucraina se pregătesc să petreacă al treilea Paşte în vreme de război
”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”
În lume 26 Aprilie 2024, 19:07

”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”

Integrarea europeană este cea mai bună cale pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova în faţa actualelor provocări de...

”Vom continua sprijinul acordat de instituţiile româneşti pentru consolidarea cadrului legal şi instituţional al Republicii Moldova”
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuză China de susţinerea producţiei de război a Rusiei
În lume 26 Aprilie 2024, 16:51

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuză China de susţinerea producţiei de război a Rusiei

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a acuzat China de faptul că ajută Rusia să îşi susţină asaltul asupra Ucrainei,...

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, acuză China de susţinerea producţiei de război a Rusiei
Anul trecut, UE a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil
În lume 26 Aprilie 2024, 16:45

Anul trecut, UE a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil

În anul 2023, Uniunea Europeană a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil, cu 7% mai mult față de...

Anul trecut, UE a acceptat pe teritoriul său peste 400.000 de solicitanți de azil
SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor Ucrainei de la care speră să obţină noi livrări de armament
În lume 26 Aprilie 2024, 14:53

SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor Ucrainei de la care speră să obţină noi livrări de armament

La începutul lunii iunie, în Ucraina vor ajunge avioanele F-16.

SUA găzduiesc o reuniune virtuală a donatorilor Ucrainei de la care speră să obţină noi livrări de armament
Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale
În lume 26 Aprilie 2024, 14:11

Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale

Secretarul american de stat, Antony Blinken, efectuează, începând de miercuri, a doua sa vizită în China în mai puţin de un an.

Preşedintele chinez consideră că ar fi mai bine ca SUA şi China să fie partenere în loc să fie rivale
Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani
În lume 26 Aprilie 2024, 13:45

Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani

5 dintre cele 30 de tancuri Abrams pe care SUA au fost de acord să le furnizeze Ucrainei în 2023 au fost pierdute.

Ucraina a retras tancurile Abrams de pe front, au anunțat oficiali americani