Comisia Europeană va prezenta propunerea sa privind viitorul buget al UE
Proiectul va intra apoi în dezbaterea Parlamentului şi Consiliului, din care fac parte reprezentanţii statelor membre.

Articol de Bogdan Isopescu, 15 Iulie 2025, 18:49
Comisia Europeană va prezenta miercuri propunerea sa privind viitorul buget pe şapte ani al Uniunii, care va intra în vigoare din 2028.
Proiectul va intra apoi în dezbaterea Parlamentului şi Consiliului, din care fac parte reprezentanţii statelor membre.
Legislativul comunitar avertizează încă de pe acum că nu va accepta ca toate finanţările împărţite în prezent pe politici europene să fie centralizate şi puse la dispoziţia statelor membre pe baza unui singur plan naţional.
Negociatorul-şef al parlamentului în acest dosar, eurodeputatul român, Siegfried Mureşan, crede că fondurile pentru agricultori şi cele pentru coeziune trebuie să rămână separate.
Ideea Comisiei Europene de a pune toate finanțările statelor membre într-un singur program, iar cheltuierea banilor să depindă de reformele făcute nu este una nouă, însă este pentru prima dată când Parlamentul European iese cu declarații care dau de înțeles că executivul comunitar chiar asta va propune.
Mai simplu spus, Comisia ar vrea ca fiecare stat membru să facă un plan național de reforme, iar banii europeni alocați acelui stat să fie trași în funcție de reformele pe care le face, pe modelul PNRR, indiferent că este vorba de bani pentru agricultori, pentru coeziune sau pentru inovație, iar guvernele naționale ar avea decizia în mână, în dauna comunităților locale sau a regiunilor.
Siegfried Mureşan, negociatorul șef al Parlamentului European: Vom respinge orice încercare a Comisiei Europene de a slăbi politicile europene comune, sau să reducă bugetul european la o pușculiță aflată la dispoziția a 27 de guverne cu interese diferite. Nu vrem planuri naționale unice, pentru că acestea vor anula prioritățile tradiționale ale Uniunii: politica agricolă comună și cea pentru coeziune.
Mai mult, Parlamentul vrea ca fondurile pentru coeziune și agricultură să nu fie reduse, ci să fie indexate cu inflația, iar fondurile pentru apărare să crească, așa cum și Comisia dorește.
Volumul final, împărțirea banilor și eventual tăierile, urmează să intră în negocierea dintre Consiliu și Parlament după anunțul Comisiei.