China renunţă la rata fixă de schimb a yuanului
Uniunea Europeană, SUA şi FMI au salutat decizia autorităţilor de la Beijing de a flexibiliza rata de schimb a monedei naţionale.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 21 Iunie 2010, 15:41
Autorităţile de la Beijing au adus unele clarificări la anunţul Băncii Centrale privind flexibilizarea ratei de schimb a monedei naţionale a Chinei.
Anunţul făcut la sfârşitul săptămânii trecute a fost salutat de Uniunea Europeană, SUA şi de FMI.
China subliniază însă acum că o eventuală întărire a yuanului va depinde de contextul economic şi nu va fi rapidă.
De altfel, moneda chineză a rămas la cursul de schimb de dinaintea anunţului Băncii Centrale.
China era criticată de mai multă vreme, în special de SUA, pentru îngheţarea cursului yuanului, care ar produce dezechilibre în comerţul mondial.
Congresul american a făcut nenumărate presiuni asupra administraţiei de la Casa Albă s conving China să renunţe la rata fixă de schimb dolar-yuan de 6,83.
Banca Centrală a Chinei a anunţat că va permite o mai mare flexibilitate a cursului yuanului.
Într-o declaraţie pentru Bloomberg, prim-adjunctul directorului FMI, John Lipsky, s-a arătat mulţumit de anunţul Chinei.
"Este un anunţ important al Băncii Centrale din China. Este un semnal că Beijingul ar putea reveni la practicile dinaintea crizei economice mondiale, când a permis o fluctuaţie limitată a yuanului", a declarat John Lipsky.
Decizia va avea efecte benefice, a explicat John Lipsky, însă nu va rezolva pronblemele economiei mondiale.
Fixarea ratei de schimb nu este doar o practică a Beijingului. Bulgaria, Lituania sau Estonia au rate fixe de schimb în raport cu euro.
Banca Centrală a Chinei nu a mai permis întărirea monedei de la sfârşitul anului 2008, odată cu răspândirea la nivel mondial a crizei economico-financiare.
În ultimul an şi jumătate, rata de schimb dolar-yuan a fost de 6,83, cu variaţii extrem de mici.
Yuanul este subevaluat, susţin criticii Beijingului, ceea ce permite Chinei să exporte foarte ieftin.
Reversul medaliei ratei fixe de schimb este însă faptul că puterea de cumpărare a chinezilor nu creşte odată cu creşterea economiei.
Decuplarea yuanului de dolar ar putea avea două motive: criza datoriilor publice, prin care trec ţările europene, a devalorizat euro în raport cu dolarul şi, implicit, cu yuanul. Situaţia a dus la scăderea competitivităţii exporturilor rchinezeşti spre Europa.
Peste o treime din exporturile Chinei au ca destinaţie pieţele europene. Anunţul Băncii Centrale de la Beijing este, însă, şi unul tactic.
La sfârşitul acestei săptămâni, în Canada va avea loc summitul G20. Renunţarea la rata fixă de schimb a yuanului dă posibilitatea Chinei să evite discuţiile contradictorii legate de moneda sa.
De altfel, Beijingul a anunţat că problema monedei unei ţări este una de suveranitate, aşa că nu va fi un subiect al discuţiilor de la întâlnirea G20.