CE negociază cu SUA pentru eliminarea tarifelor vamale de 30%
Comisia Europeană nu a aplicat până acum nicio măsură de răspuns împotriva tarifelor americane care deja funcționează în diferite cote de câteva luni bune.

Articol de Bogdan Isopescu, 23 Iulie 2025, 18:40
Comisia Europeană continuă negocierile cu autoritățile de la Washington în speranța unui acord care să ducă la eliminarea tarifelor vamale de 30% anunțate de președintele american Donald Trump, începând cu 1 august.
Comisarul european pentru comerţ se va întâlni miercuri, 23 iulie, din nou cu secretarul american al comerțului. În paralel, executivul comunitar lucrează la măsurile de răspuns în cazul unui rezultat negativ al discuțiilor.
Comisia Europeană nu a aplicat până acum nicio măsură de răspuns împotriva tarifelor americane care deja funcționează în diferite cote de câteva luni bune.
Vorbim de 50% pentru aluminiu și oțel, 25% pe industria auto și 10% pentru restul exportului european către Statele Unite, iar dacă negocierile eșuează, de la 1 august exportul european va avea o tarifare de 30 de procente. Este motivul pentru care aproape săptămânal comisarul Maroš Šefčovič zboară peste ocean sau negociază cu partea americană.
Rezultatul nu este sigur, în condițiile în care Uniunea Europeană era sigură asupra unui acord la începutul lui iulie, pentru a se trezi ulterior cu scrisoarea lui Donald Trump, cea care a dat peste cap toate speranțele Comisiei.
Poziția Uniunii nu este una încurajatoare și vedem că Uniunea înghite orice indispoziție sau decizie a lui Trump fără a răspunde prin decizii similare, ci doar prin declarații politicoase care amintesc de faptul că Europa se va apăra prin contramăsuri.
Aceste contramăsuri sunt analizate și reanalizate de Comisie și de statele membre și în cazul unui eșec în negocieri ar trebui să apară la începutul lui august.
Este vorba de două liste de produse americane care vor suporta o tarifare mai mare la importul către Uniunea: de la Bourbon și motociclete, până la îmbrăcăminte și industria auto.
Combinate, cele două liste țintesc taxarea suplimentară a unor produse în valoare de peste 100 de miliarde de euro.