Cancelarul german Friedrich Merz, întâlnire cu secretarul general al NATO Mark Rutte
Friedrich Merz: "Vom achiziţiona echipamente noi pe scară largă şi vom acorda o atenţie specială noilor tehnologii".

Articol de Radio România Actualităţi, 11 Iulie 2025, 22:55
Cancelarul german, Friedrich Merz, doreşte să transforme Bundeswehr într-o armată model în cadrul NATO. "Vom achiziţiona echipamente noi pe scară largă şi vom acorda o atenţie specială noilor tehnologii", a declarat Merz ieri la Berlin în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
Vlad Drăghicescu a urmărit întâlnirea şi a transmis amănunte:
La 70 de ani de la aderarea oficială a Germaniei de Vest la NATO, liderii politici şi militari ai Germaniei şi secretarul general al alianţei, Mark Rutte, s-au reunit miercuri într-un cadru solemn în Curtea de onoare a Ministerului german al Apărării. Germania de Vest a aderat la NATO în 1955, ca al 15-lea membru. Astăzi alianţa numără 32 de state, iar la summitul de luna trecută de la Haga şi-a fixat un nou obiectiv: 5% din PIB pentru apărare. Din această perspectivă, momentul desfăşurat la Berlin a fost deopotrivă aniversar şi strategic, în condiţiile noilor provocări de securitate din Europa. Berlinul pare mai hotărât ca oricând să-şi asume un rol nou în cadrul alianţei, greu de imaginat înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.
Cancelarul federal Friedrich Merz a afirmat la ceremonie că Germania va prelua conducerea în consolidarea pilonului european al NATO. El a promis investiţii semnificative în Bundeswehr, armata federală, reiterând că aceasta trebuie să devină cea mai puternică forţă convenţională din Europa. "Trebuie să acţionăm aşa cum se cuvine unei puteri economice majore şi aşa cum aliaţii noştri, pe bună dreptate, aşteaptă din partea noastră", a declarat domnul Merz. În mod similar s-a pronunţat şi ministrul apărării federal, Boris Pistorius, care a sublineat importanţa asumării responsabilităţii de către ţările europene. "Germania va da tonul în acest sens", promite Pistorius. Oficialul german a sublineat că războiul de agresiune al Rusia împotriva Ucrainei a reafirmat relevanţa fundamentală a NATO. "Împreună vom apăra fiecare centimetru al teritoriului alianţei", a dat asigurări social-democratul Pistorius, unul dintre cei mai populari oameni politici din republica federală. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a evidenţiat la ceremonie creşterea cheltuielilor germane pentru apărare şi a salutat dorinţa republicii federale de a-şi asuma un rol de conducere în Europa. "Germania, a spus domnul Rutte, este o forţă motrice în cadrul NATO, iar alianţa are nevoie de acţiunea hotărâtă a Germaniei." Ceremonia de la Berlin a fost precedată de o întrevedere între cancelarul Merz şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, la sediul Cancelariei federale.
În conferinţa de presă comună, Merz a afirmat că guvernul său vrea să transforme Bundeswehr într-o armată model în cadrul NATO, nu în ultimul rând, prin achiziţionarea unui număr impresionant de echipamente şi tehnologii noi. Cancelarul a promis că achiziţiile fără precedent pentru Bundeswehr vor fi realizeate în aşa fel încât să consolideze atât industria de apărare germană, cât şi pe cea europeană. Cancelarul s-a folosit de conferinţă şi pentru a condamna recentele atacuri ale Rusiei împotriva Ucrainei, unele dintre cele mai dure de la începutul războiului. "Practic, toate ţintele sunt civile, acesta este terorism împotriva populaţiei civile", a declarat Merz, în opinia căruia, "ceea ce face Rusia nu mai are nimic de a face cu un război împotriva unor ţinte militare." Şeful guvernului federal a promis Ucrainei sprijin suplimentar pentru îmbunătăţirea apărării aeriene, subiect care a fost discutat şi o zi mai târziu, în cadrul unei videoconferinţe a aşa-numitei Coaliţii a Doritorilor.
De la începutul războiului, în februarie 2022, Germania a acordat Ucrainei ajutor civil direct în valoare de 34 de miliarde de euro, şi ajutor militar în valoare de aproximativ 38 de miliarde de euro. La acestea se adaugă contribuţia Germaniei la ajutorul acordat de Uniunea Europeană. Cancelarul a mai subliniat, la conferinţa cu Rutte, că discuţiile cu Franţa privind viitorul sistemul european de luptă aeriană, cunoscut sub numele de FCAS, nu s-au încheiat încă. Deşi a recunoscut că încă există neînţelegeri legate de structura consorţiului, Merz s-a arătat optimist că va fi găsită totuşi o soluţie. FCAS, proiect comun al Germaniei, Franţei şi Spaniei, este gândit să devină operaţional în 2040 şi să înlocuiască actualul Eurofighter. Sistemul va include pe lângă avionul pilotat şi drone, atât armate cât şi neînarmate, fiind astfel mai mult decât un avion de luptă. Cancelarul Merz a subliniat importanţa continuării colaborării europene în domeniul apărării şi a cerut ca proiectele comune de înarmare să fie implementate mai simplu şi mai eficient.