Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Barack Obama rămâne preşedintele SUA

Relaţia politică şi militară este extraordinară, dar în cea economică, avem nevoie de o aprofundare, spune preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român, Eric Stewart.

Preşedintele american Barack Obama. Foto: AP.

Articol de Ioana Dogaru, 07 Noiembrie 2012, 06:38

Relaţia economică dintre SUA şi România trebuie să fie aprofundată, spune preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român, Eric Stewart intr-un interviu în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi.

Potrivit acestuia, în România, domeniile cu cel mai mare potenţial de creştere sunt agricultura şi energia, unde sunt multe oportunităţi.

De asemenea, România mai prezintă oportunităţi în domeniul sănătăţii şi în cel al apărării.

"Tocmai acestea sunt domeniile în care activează companiile americane din acest Consiliu de Afaceri Americano-Român şi care sunt foarte decise să facă afaceri aici", mai adaugă Eric Stewart.

Audio: Interviul realizat cu preşedintele Consiliului de Afaceri Americano-Român, Eric Stewart.

Ora 16.05: Kenya, statul natal al tatălui lui Barack Obama, a decretat ziua de joi sărbătoare publică pentru a celebra victoria democratului în alegerile prezidenţiale.

Ora 15.08: Kenya serbează joi victoria lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale, printr-o sărbătoare naţională.

Tatăl liderului de la Casa Albă este originar din Kenya, aminteşte BBC.

Victoria lui Barack Obama a făcut vâlvă şi pe internet.

Mesajul "Încă patru ani" postat de Barack Obama pe reţeaua Twitter după ce a fost anunţat câştigător în Ohio a bătut recordul de popularitate de pe reţeaua de socializare.

Potrivit revistei Forbes, în aproximativ patru ore, tweet-ul preşedintelui a adunat circa 330.000 de retweet-uri, iar până în prezent a fost preluat de peste 540.000 de utilizatori.

Ora 12.40: Preşedintele României, Traian Băsescu i-a transmis miercuri, 7 noiembrie, un mesaj de felicitare preşedintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Barack Obama, pentru realegerea Domniei Sale în funcţie, potrivit unui comunicat oficial de pe siteul presidency.ro.

Ora 10.54: Ministerul Român al Afacerilor Externe salută rezultatele procesului electoral recent încheiat din Statele Unite ale Americii şi adresează felicitări președintelui Barack Obama pentru realegerea în funcția de președinte al SUA.

Totodată, transmite felicitări poporului american pentru spiritul civic demonstrat pe parcursul procesului electoral.

Ora 10.30: Dolarul s-a depreciat miercuri, ca urmare a speculaţiilor că realegerea democratului Barack Obama în postul de preşedinte al Statelor Unite va continua politicile monetare de stimulare a economiei, care tind să slăbească moneda americană, potrivit Bloomberg.

Ora 10.10: "Felicitări călduroase prietenului meu BarackObama", a scris miercuri pe Twitter premierul britanic David Cameron, exprimându-şi "nerăbdarea de a continua colaborarea" cu acesta, relatează AFP.

Premierul britanic a trimis acest mesaj în timp ce vizita o tabără de refugiaţi sirieni situată în nordul Iordaniei, în apropiere de frontiera cu Siria, ultima etapă a turneului său regional din Orientul Mijlociu.

Ora 10.01: Partidul Social-Democrat (SPD) german şi-a exprimat, miercuri, satisfacţia faţă de triumful lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din Statele Unite ale Americii şi a cerut o mai mare angajare europeană în relaţiile transatlantice, transmite EFE.

"Barack Obama are potenţialul de a uni diferitele interese, pături sociale şi etnii din ţara sa", a spus liderul parlamentar al SPD şi fost ministru de externe Frank Walter-Steinmeier, într-o declaraţie acordată canalului public de televiziune ARD.

Ora 10.00: Uniunea Europeană l-a felicitat miercuri pe Barack Obama pentru realegerea sa la Casa Albă, exprimându-şi dorinţa ca UE şi Statele Unite "să îşi consolideze relaţiile bilaterale" şi să "înfrunte împreună provocările globale, în special în materie de securitate şi economie", relatează AFP.

--fb1Preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, a fost primul care a reacţionat pe contul său de Twitter.

"Foarte bucuros de realegerea preşedintelui Obama", a scris el în olandeză, după care a postat alte două mesaje, în olandeză şi franceză, în care se declara "bucuros de alegerea preşedintelui Obama".

Ora 9.55: Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a felicitat miercuri pe preşedintele american Barack Obama pentru victorie, afirmând că alianţa strategică dintre Israel şi Statele Unite este "mai puternică decât oricând", relatează AFP.

"Voi continua să colaborez cu preşedintele Obama pentru a asigura interesele vitale ale securităţii Statelor Unite şi Israelului", a promis într-un comunicat Netanyahu, ale cărui relaţii cu preşedintele american reales sunt cunoscute ca fiind tensionate.

Ora 8.37: Preşedintele Barack Obama a mulţumit în discursul său de victorie soţiei sale Michell Obama, vicepreşedintelui Joe Biden dar şi contracandidatului său, Mitt Romney.

"Suntem o familie americană şi ne ridicăm şi cădem împreună. Ştim în sufletele noastre că pentru SUA ce e mai bun urmează", a declarat Barack Obama.

Acesta a spus că a fost o campanie "strânsă şi feroce" deoarece ambii candidaţi iubesc America.

Preşedintele Obama a adăugat că va vorbi cu republicanul Mitt Romney să vadă ce pot face împreună pentru "America".

Audio: Discursul câştigătorului alegerilor, Barack Obama. Sursă: CNN

Citiţi aici traducerea discursului lui Barack Obama.

"Sunt plin de speranţă pentru că am văzut spiritul de unitate în America", a mai spus Barack Obama.

Preşedintele a adăugat că "America a votat pentru eliberarea de dependenţa de petrol".

Ora 7.55: Mitt Romney şi-a recunoscut înfrângerea, l-a felicitat pe Barack Obama şi le-a mulţumit suporterilor republicani pentru sprijinul din campanie.

Audio: Discursul în care republicanul Mitt Romney îşi recunoaşte înfrângerea. Sursă: CNN.

Barack Obama a fost reales preşedinte al Statelor Unite pentru un al doilea mandat, depăşind pragul de 270 de electori necesari, în faţa rivalului său republican, Mitt Romney.

Potrivit primelor rezultate, Barack Obama a câştigat un nou mandat în funcţia de preşedinte al SUA, informează BBC.

Siteul de campanie barackobama.com după ce învingătorul a fost cunoscut.

Foto: captură barackobama.com

Este pentru a doua oară, după Bill Clinton în anii '90, când un democrat obţine al doilea mandat la Casa Albă după la al Doilea Război Mondial.

Cursa a fost strânsă, dar preşedintele Obama a reuşit să îl învingă pe adversarul său republican, Mitt Romney, în cursa electorală cu 274 de electori faţă de 201.

Victoria preşedintelui Obama a fost confirmată de statul Ohio, un stat cu o influenţă critică în alegeri din cauză numărului de votanţi nehotărâţi.

Mitt Romney a câştigat două din statele care l-au votat pe Barack Obama în 2008: Carolina de Nord şi Indiana.

Barack Obama şi-a anunţat victoria pe twitter:

La sediul de campanie a lui Mitt Romney s-a instalat liniştea

Corespondentul Radio România Actualităţi la Washington, Ani Sandu a urmărit ce s-a întâmplat la sediile de campanie ale celor doi candidaţi.

La sediul de campanie al republicanului Mitt Romney, în ultimele ore, pe măsură ce veneau rezultatele, s-a instalat liniştea.

Deşi numărătoarea voturilor încă nu s-a încheiat, mai multe state importante, considerate indecise, au optat pentru preşedintele Obama, printre acestea, mult-râvnitul Ohio, Wisconsin şi Iowa.

La ora 7, ora României, încă nu se ştiau rezultatele în Florida şi Virginia, dar pragul de 270 de voturi ale electorilor fiind atins şi chiar depăşit cu peste 10 voturi, potrivit mai multor televiziuni americane.

Romney nu prea mai are cum să-l ajungă din urmă pe Obama. Rămâne să vedem dacă îşi va recunoaşte înfrângerea sau va contesta rezultatul.

Americanii au mers în număr foarte mare la vot.

Principalele probleme care au apărut au fost fix acestea, cele legate de aglomeraţia de la secţiile de votare.

Oficialităţile din Virginia au amânat prezentarea rezultatelor parţiale, ca urmare a cozilor lungi de la secţii.

În Miami, Florida, oamenii s-au plâns că au aşteptat şi peste 6 ore la cozi pentru a vota.

Alte nereguli semnalate au fost deficienţe tehnice la aparatele de vot sau mesaje pe telefon, care îi îndemnau pe oameni să voteze cu o zi mai târziu. În general, însă, deocamdată nu par să fie probleme majore.

Alegeri şi pentru Congres

Potrivit rezultatelor anunţate de presa american, situaţia din Congres va rămâne exact aşa cum este acum, mai precis Camera Reprezentanţilor va fi în continuare controlată de republicani, iar în Senat, majoritatea o vor deţine democraţii.

Asta înseamnă că preşedintelui Obama îi va fi la fel de greu, ca în ultimii doi ani, să treacă iniţiative importante prin Congres.

Sunt toate şansele ca blocajul să continue.

Este cu atât mai important cu cât Congresul are o serie de decizii importante de luat în perioada urmtoare, spre exemplu, dacă să aprobe expirarea unor reduceri de taxe promovate de preşedintele Bush sau intrarea în vigoare a unor tăieri drastice în mai multe domenii.

"Folosește-ți votul sau alții vor decide pentru tine". Parlamentul European îi îndeamnă pe tineri să iasă la vot
În lume 29 Aprilie 2024, 20:21

"Folosește-ți votul sau alții vor decide pentru tine". Parlamentul European îi îndeamnă pe tineri să iasă la vot

Între 6 și 9 iunie, peste 370 de milioane de persoane din statele membre ale UE sunt chemate să voteze.

"Folosește-ți votul sau alții vor decide pentru tine". Parlamentul European îi îndeamnă pe tineri să iasă la vot
Turcia sprijină candidatura premierului olandez, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO
În lume 29 Aprilie 2024, 20:07

Turcia sprijină candidatura premierului olandez, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO

Turcia a decis să sprijine candidatura actualului premier olandez, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, scrie...

Turcia sprijină candidatura premierului olandez, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO
Șeful NATO, în vizită neanunțată la Kiev
În lume 29 Aprilie 2024, 18:38

Șeful NATO, în vizită neanunțată la Kiev

Secretarul general NATO spune că "Ucraina încă poate învinge".

Șeful NATO, în vizită neanunțată la Kiev
Echipaje mixte de poliţie rutieră română şi bulgară în Vidin, Dobrici, Ruse și Silistra
În lume 29 Aprilie 2024, 18:28

Echipaje mixte de poliţie rutieră română şi bulgară în Vidin, Dobrici, Ruse și Silistra

Echipajele mixte vor acționa în zilele de 30 aprilie, 1 mai și 6 mai.

Echipaje mixte de poliţie rutieră română şi bulgară în Vidin, Dobrici, Ruse și Silistra
În Germania încep procesele în așa-numitul caz al „loviturii de stat”
În lume 29 Aprilie 2024, 13:40

În Germania încep procesele în așa-numitul caz al „loviturii de stat”

În Germania începe luni primul dintr-o serie de procese care vizează 27 de inculpați acuzați că ar fi încercat să dea o...

În Germania încep procesele în așa-numitul caz al „loviturii de stat”
Premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat că nu demisionează din funcție
În lume 29 Aprilie 2024, 13:38

Premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat că nu demisionează din funcție

Anunțul a fost făcut la cinci zile după ce Sánchez spusese că își suspendă activitatea pentru a lua o decizie cu privire la...

Premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat că nu demisionează din funcție
România a trimis în Fâșia Gaza un nou transport umanitar în valoare de 8,2 milioane de lei
În lume 29 Aprilie 2024, 12:42

România a trimis în Fâșia Gaza un nou transport umanitar în valoare de 8,2 milioane de lei

Este vorba despre produse alimentare și articole de cazarmament - corturi, saci de dormit și paturi.

România a trimis în Fâșia Gaza un nou transport umanitar în valoare de 8,2 milioane de lei
Cel puţin 13 palestinieni au fost ucişi într-o lovitură aeriană israeliană în oraşul Rafah
În lume 29 Aprilie 2024, 07:49

Cel puţin 13 palestinieni au fost ucişi într-o lovitură aeriană israeliană în oraşul Rafah

În Rafah s-a adăpostit circa o jumătate din populaţia Fâşiei Gaza.

Cel puţin 13 palestinieni au fost ucişi într-o lovitură aeriană israeliană în oraşul Rafah