Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Anunţul lui Donald Trump „este tardiv”

"Apel matinal" - Invitat: Oana Popescu Zamfir, analist și comentator de politică externă, director al Centrului Global Focus.

Anunţul lui Donald Trump „este tardiv”
WASHINGTON, DC - JANUARY 06: Crowds arrive for the "Stop the Steal" rally on January 06, 2021 in Washington, DC. Trump supporters gathered in the nation's capital today to protest the ratification of President-elect Joe Biden's Electoral College victory over President Trump in the 2020 election. Spencer Platt/Getty Images/AFP SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Articol de Cătălin Cîrnu, 08 Ianuarie 2021, 11:25

Congresul American a validat victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din Statele Unite, decizie urmată de asigurările președintelui Donald Trump care a promis că va avea loc o tranziție ordonată către noua administrație. În capitala americană, lucrurile încep să revină la normal, după tulburările care au avut loc și în care clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt de susținătorii lui Donald Trump.

O perioadă politică dificilă fără precedent despre care vorbim acum cu invitatul de astăzi al "Apelului matinal", Oana Popescu Zamfir, analist și comentator de politică externă, director al Centrului Global Focus. Se poate considera acum toată această criză încheiată?

Oana Popescu Zamfir: Nu încă și, ca să fiu sinceră, cred că nu se putea considera cu totul încheiată nici în momentul instalării noului preşedinte în funcție, pentru că reverberațiile vor marca cel puțin prima parte a președinției lui Joe Biden, dacă nu chiar întregul său mandat și anii care vor veni. Este tardiv anunţul lui Donald Trump. Sigur că pe de o parte e îmbucurător, pentru că pare să anunțe că în următoarele 13 zile, cât a mai rămas, nu ne aşteptăm la elemente disruptive majore incitate de președinte, așa cum a fost asaltul asupra Capitoliului. Pe de altă parte însă, dacă el ar fi fost făcut înainte ca oameni nevinovați să își piardă viața sau să fie răniți și înainte de a avea loc niște acte care simbolic au făcut foarte mult rău democrației americane, în momentul în care fotografiile cu așa-zişii protestatari au circulat pe tot mapamondul, dacă lucrurile astea s-ar fi întâmplat cu câteva zile mai devreme, abia atunci am fi avut o tranziție lină și fără probleme către o nouă președinție.

Realizator: Pe de altă parte, presa menționează chiar o atitudine relaxată a poliției față de cei care au intrat în Capitoliu.
Oana Popescu Zamfir: Da, cred că rămâne de văzut. Sunt convinsă că vom afla mai multe în zilele care vor veni și probabil, inclusiv după instalarea lui Joe Biden, rămâne o chestiune de aflat, de ce a fost atât de ușor de intrat în Capitoliu, dacă a existat o lipsă de coordonare, dacă ea a avut, da, dacă ea a fost deliberată sau pur și simplu o chestiune de incompetență în ce privește coordonarea între varii departamente federale, locale. Garda Națională știm că a fost chemată cu întârziere, știm că acolo a fost vorba despre o opoziție inițială a lui Donald Trump, că în final a făcut-o vicepreședintele Mike Pence, dar este de știut de ce în primele momente intervenția poliției a fost atât de lentă. Există și o explicație, cel puțin pentru momentele în care deja protestatarii se aflau în interiorul Capitoliului, anume, la un moment dat, folosirea excesivă, de fapt, nu neapărat excesivă, folosirea chiar proporțională a forței ar fi putut escalada evenimentele, ar fi putut duce la focuri de armă, chiar mai mult decât a făcut-o și ar fi putut fi mai multe victime. E posibil să fi existat și o eradicare din acest punct de vedere a forțelor de ordine, dar, într-adevăr, într-o țară în care măcar de la celebrul "9-11", măcar legile anti-teroriste sunt atât de aspre și intervenția forțelor de ordine atât de promptă, sigur că ne putem întreba ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost vorba de un atentat terorist. La fel de ușor ar fi avut el loc în capitala Statelor Unite? Sunt multe întrebări care încă nu și-au găsit răspuns.

Realizator: O întrebare din partea noastră este dacă au mai existat situații similare. Unii l-au comparat chiar cu mineriadele de la noi, violențele din ultimele zile. Nu cred să aibă un precedent, cel puțin în istoria recentă a Statelor Unite.
Oana Popescu Zamfir: Acum, sigur că se pot face comparații cu orice fel de incidente similare din alte țări și din alte momente ale istoriei, tocmai din cauză că actele de vandalism au niște elemente comune. Mie, de exemplu, mi-au invocat unele dintre imagini, de pildă, cea cu protestatarul care căra podiumul cu el, mi-a evocat momentele imediat după căderea lui Saddam Hussein, în care irakienii dăduseră buzna în palatul acestuia și devastau tot ce se putea acolo. Singurul lucru pe care ni-l spune asta este că nicio țară și nici măcar o democrație consolidată și cu istorie nu este la adăpost de astfel de evenimente. Lucrurile degenerează foarte repede în momentul în care este vorba despre o mulțime necontrolată și care este dispusă și a fost incitată să neglijeze și ba chiar să se opună principiilor fundamentale ale democrației şi exact asta este moștenirea lui Donald Trump, care va rămâne mult după instalarea noului președinte. În momentul în care ai deja o pătură atât de mare a populaţiei, pentru că el a primit totuși un număr semnificativ de voturi, când ai o pătură atât de mare a populației care a fost în mod repetat încurajaţă să disprețuiască valori fundamentale democratice, să arunce în aer orice fundament istoric și principial al democrației americane, lucrurile astea nu vor dispărea, oamenii ăștia au rămas frustraţi, au rămas cu ideea că alegerile au fost furate, pentru că asta...

Realizator: Apropo de acest lucru, afirmațiile și contestațiile făcute de Donald Trump au fost rând pe rând infirmate de instituții și diverse responsabili americani. De ce a insistat el atât de mult pe afirmațiile legate de o fraudare a procesului electoral?
Oana Popescu Zamfir: Cred că pe lângă niște trăsături de caracter personale, care l-au făcut să îi fie imposibil să admită că a pierdut, este și, într-un fel, vorba de securizarea poziției lui publice, atât politice, cât și în lumea afacerilor, de acum înainte. Singura lui şansă, așa cum şi-a evaluat-o, de a-şi păstra o pătură suficientă de suporteri care să îi asigure un viitor politic şi să asigure că rămâne o figură importantă este aceea de a cultiva ideea că de fapt nu a pierdut, că, așa cum a spus tot timpul, sistemul l-a învins, că de fapt, în America nu a câștigat democrația, ci cei puternici, că această coaliție între cercurile de business, politicieni şi...

Realizator: Şi atunci putem vorbi de o destituire a președintelui Trump pe final de mandat?
Oana Popescu Zamfir: Puțin probabil. Se vorbește din ce în ce mai mult, mai ales în ideea de a-l împiedica să candideze din nou. Este foarte complicat și este foarte puțin timp la dispoziție și ar crea o perioadă de instabilitate și mai mare, mai ales acum, că Trump şi-a recunoscut în sfârșit înfrângerea şi a promis o tranziție lină. Deci, sincer, cred că nu se va întâmpla.

Realizator: Şi ce urmează acum? Va fi o procedură specială de învestire a noului președinte?
Oana Popescu Zamfir: Puțin probabil. Va fi tot procedura standard de învestire, fără niciun fel de probleme. Acum e... încă cred că rămâne de văzut dacă tensiunile din State se vor mai fi risipit sau vom mai avea de-a face cu evenimente violente, dar, altfel, va fi procedura standard.

Realizator: Şi o ultimă întrebare, la care să ne răspundeți pe scurt: cum vedeți evoluția relației noii administrații americane cu România?
Oana Popescu Zamfir: Continuitate. Noi am fost destul de puțin afectaţi de cine anume ocupa fotoliul de la Casa Albă, pentru că relaţiile sunt stabile, sunt fundamentate pe interese comune. Deja avem în derulare proiecte importante și Joe Biden însuși este un bun cunoscător al zonei și un susţinător atât al parteneriatului cu România, cât și cu regiunea, în general, deci sunt convinsă că nu există decât elemente pozitive.

Etichete : (ii) trump violente
Ministrul german de interne ar vrea introducerea de controale la frontierele cu Cehia și Polonia
În lume 23 Septembrie 2023, 12:08

Ministrul german de interne ar vrea introducerea de controale la frontierele cu Cehia și Polonia

Într-un interviu acordat ediției de weekend a cotidianului Die Welt, ministrul de interne federal, Nancy Faeser, a anunțat o...

Ministrul german de interne ar vrea introducerea de controale la frontierele cu Cehia și Polonia
Fostul preşedinte al Italiei, Giorgio Napolitano, a încetat din viață
În lume 22 Septembrie 2023, 22:34

Fostul preşedinte al Italiei, Giorgio Napolitano, a încetat din viață

Giorgio Napolitano a făcut o vizită de stat în România în septembrie 2011.

Fostul preşedinte al Italiei, Giorgio Napolitano, a încetat din viață
Papa Francisc: „Nu ne putem resemna văzând ființe umane tratate ca monede de schimb”
În lume 22 Septembrie 2023, 22:24

Papa Francisc: „Nu ne putem resemna văzând ființe umane tratate ca monede de schimb”

Suveranul Pontif s-a deplasat în această seară la Bazilica Notre-Dame de la Garde, unde a adus un omagiu marinarilor și...

Papa Francisc: „Nu ne putem resemna văzând ființe umane tratate ca monede de schimb”
Germanii doresc introducerea unei atenţionări privind ambalajele înşelătoare ale produselor
În lume 22 Septembrie 2023, 21:29

Germanii doresc introducerea unei atenţionări privind ambalajele înşelătoare ale produselor

Protecţia consumatorilor constată că practica de a oferi produse cu un conţinut mai mic, la acelaşi preţ sau chiar mai mare,...

Germanii doresc introducerea unei atenţionări privind ambalajele înşelătoare ale produselor
Regatul Unit „va fi întotdeauna unul dintre cei mai apropiați aliați ai Franței”
În lume 22 Septembrie 2023, 19:26

Regatul Unit „va fi întotdeauna unul dintre cei mai apropiați aliați ai Franței”

Regele Charles al III-lea este în cea de-a doua zi a vizitei sale de stat în Franța.

Regatul Unit „va fi întotdeauna unul dintre cei mai apropiați aliați ai Franței”
CE va începe urgent alocarea fondurilor prevăzute în cadrul acordului încheiat în iulie cu Tunisia
În lume 22 Septembrie 2023, 17:49

CE va începe urgent alocarea fondurilor prevăzute în cadrul acordului încheiat în iulie cu Tunisia

Tunisia şi Libia constituie principalul punct de plecare pentru mii de migranţi care traversează Marea Mediterană către...

CE va începe urgent alocarea fondurilor prevăzute în cadrul acordului încheiat în iulie cu Tunisia
Klaus Iohannis: Ucraina trebuie să câștige războiul declanșat de Federația Rusă
În lume 22 Septembrie 2023, 07:08

Klaus Iohannis: Ucraina trebuie să câștige războiul declanșat de Federația Rusă

Șeful statului a amintit și de impactul acestui război asupra Republicii Moldova, cea mai afectată țară după Ucraina, și a...

Klaus Iohannis: Ucraina trebuie să câștige războiul declanșat de Federația Rusă
Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns la Istanbul, după încetarea acordului convenit cu Rusia
În lume 21 Septembrie 2023, 19:33

Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns la Istanbul, după încetarea acordului convenit cu Rusia

Ucrainenii spun că la Cernomorsk se încarcă alt vas cu grâu cu destinaţia Egipt.

Prima navă cu cereale ucrainene a ajuns la Istanbul, după încetarea acordului convenit cu Rusia