Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Amnesty international solicită protejarea cetățenilor

Interviu în exclusivitate pentru RRA cu directorul Amnesty International Italia, Gianni Ruffini.

Amnesty international solicită protejarea cetățenilor
Directorul Amnesty International Italia, Gianni Ruffini. Foto: Elena Postelnicu

Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 25 Februarie 2015, 10:25

La Roma a fost prezentat marti, 24 Februarie, raportul de analiza globală pe 2014-2015 Amnesty International intitulat "Raspunsul global rusinos si ineficient față de cruzimile statelor si grupurilor armate". Potrivit reprezentantilor filialei din capitala italiana a organizatiei Amnesty International, 2014 a fost un an catastrofic pentru milioane de persoane care au avut de suferit de pe urma actelor de violenta, iar combaterea lor la nivel global a fost ineficienta. Amnestey International solicită liderilor mondiali să reacționeze de urgență în fața conflictelor numeroase și să protejeze cetățenii de teribilele violențe ale statelor și grupurilor armate.

"2014 a fost un an catastrofal pentru milioane de persoane care au avut de suferit de pe urma actelor de violenta, iar combaterea lor la nivel global a fost ineficienta. In fata acestor atacuri barbare, comunitatea internationala a ramas indifenta" a declarat in cadrul Conferintei de prezentare a Raportului de la Roma, președintele filialei din Italia - Antonio Marchesi.

Din cele 160 de țări cuprinse în raport, în 18 au fost comise crime de război, în cel puțin 35 - grupurile armate au comis abuzuri asupra populației, numărul clandestinilor morți în Mediterana în încercarea de a fugi de război a fost în 2014 de 3400, iar în 131 de state din cele 160 au fost comise acte de tortură și de maltratare a cetățenilor - după cum a declarat pentru Radio Romania Actualitati și directorul Amnestey International Italia, Gianni Ruffini: "Se constată o agravare a situației la nivel global în privința conflictelor armate, atacurile impotriva civililor, actele de violenta asupra cetățenilor chiar in situații de instabilitate si nesiguranța, si aici ma refer la Libia, dar si la Nigeria, Siria, Irak, la zonele in care operează milițiile armate, deseori milițiile radicale islamiste și fundamentaliste care atacă cu arme periodic populațiile civile cu grave acte de violare a drepturilor omului și cu o climă generală de represiune care a dus la fuga a milioane de persoane în afara granițelor propriilor țări. S-au înregistrat în 2014, patru milioane de refugiați din Siria, care s-au strâns în special în Iordania, Turcia și Liban. Mă refer la sutele de mii de persoane care în fiecare an încearcă să traverseze Marea Mediterană ca refugiați în încercarea de a se salva pe coastele europene și care din păcate aici, în Europa, sunt primiți foarte rău."

Italia are multe probleme de rezolvat

Referitor la Italia, directorul Amnesty International De la Roma, Gianni Ruffini, a explicat pentru RRA că Italia "este o țară care are multe probleme de rezolvat, probleme care sunt legate de anumite aspecte ale modului de viață la nivel național, iar problema imigrației este una de prim ordin, deoarece Italia este țara cu cel mai mare aflux migratoriu dintre țările Europei, cel puțin în ceea ce privește imigrația clandestină, al celor care traversează Mediterana în nave improprii transportului de persoane. Pentru un an, Italia a fost în măsură să gestioneze acest flux migratoriu prin intermediul operațiunii "Mare Nostrum", salvând multe vieți omenești, care riscau să moară înecate, purtându-i în siguranță la mal, după care i-a îngrijit, indentificat și înregistrat în conformitate cu regulile de securitate națională. Operațiunea "Mare Nostrum" s-a încheiat la finalul anului trecut, fiind înlocuită cu alta mult mai ineficientă, insuficientă și cu un mandat divers, fiind vorba de operațiunea "Triton" sub egida UE, care se rezumă doar la securitatea frontierelor, dar nu și la salvarea persoanelor aflate în dificultate. Această schimbare a constituit un recul în modul de tratare a persoanelor care solicită azil politic sau statutul de refugiat din țări aflate în situații de confruntări armate, fiindu-le încălcate astfel drepturile firești prevăzute atât de legile italiene, cât și de cele comunitare. Altă problemă a Italiei este costituită de lipsa din Codul Penal a infracțiunii de tortură, ceea ce ușurează acțiunile unor indivizi sau grupuri izolate din aparatul forțelor de ordine ale statului care abuzează de persoanele aflate în detenție, prin practici violente, care uneori se încheie prin decesul acestora. Amintesc că au fost diverse cazuri în Italia, de persoane arestate și care au murit în circumstanțe care nu au fost clarificate. Justiția în astfel de cazuri nu funcționează și nu reușește să-i descopere pe cei care se fac vinovați de asemenea acte pentru a-i pedepsi așa cum ar trebui.

Drepturile femeilor nerespectate nici în Italia

Directorul Amnesty International semnalează și alte probleme cu care se confruntă Italia, "ca de exemplu, drepturile femeii, care la fel ca și în alte părți ale lumii sunt violate și abuzate, și care în țara noastră se exprimă printr-o formă de violență pe care o numim feminicid, fiind o violență casnică produsă de partenerul de viață și care din nefericire este destul de frecventă, nu mai mult decât în alte țări europene, probabil, iar legea nu ne ajută să combatem acest fenomen și nici nu ne ajută să le prevenim prin creerea acelei clime de educație și sensibilitate și informare necesară pentru ca bărbații să nu mai recurgă la violență, iar femeile să se poată bucura de drepturile proprii. Un alt aspect este cel al homosexualilor, transexualilor și lesbienelor, ale căror drepturi la exprimarea liberă a propriei sexualități este mult îngrădită, fiindu-le negat dreptul la constituirea unui nucleu familial. Sunt și multe alte probleme cu nerecunoașterea drepturilor celor care aparțin etniei rrom, o etnie foarte marginalizată în Italia, fiind constrânși să locuiască în condiții inumane în tabere izolate, adevărate ghetouri în care sunt închiși nomazii care trăiesc în țara noastră. Italia nu este o țară care să fi completat parcursul drepturilor omului și nici nu este o țară în care sensibilitatea referitoare la aceste teme să fie suficientă, în mod special în rândurile clasei politice, unde dezbaterile pe tema drepturilor omului sunt lipsite de interes, aproape absente și nici nu sunt exponenți ai clasei politice care să facă din această temă o bătălie personală de apărat și de susținut. Astfel, ca o concluzie finală, pot spune că Italia este o țară care mai are multe de făcut în acest sens"a declarat pentru RRA directorul Amnesty International Italia, Gianni Ruffini.

Totodată potrivit datelor furnizate de Raportul Amnesty International, în 119 tari din cele 160 analizate (adică trei țări din patru) guvernele au limitat libertatea de expresie, in 93 de state s-au înregistrat procese injuste, iar in 28 de tari este interzis avortul chiar si in caz de viol sau când femeia îsi poate risca viata.

În România sunt criticate abuzurile asupra cetățenilor de etnie romă și a celor cu dizabilități

Referitor la România, în raportul Amnesty International se evidentiaza ca cetatenii de etnie roma au avut de suferit in continuare - si in 2014 - de pe urma actelor de discriminare, a evacuărilor fortate si a altor tipuri de violari ale drepturilor omului. In Iulie comisarul pentru drepturile omului din Consiliul European a criticat conditiile de viata neadecvate si semnalările nenumărate de cazuri de maltratare in instituții pentru Adulți si copii cu dizabilități mentale si fizice, precum si plângerile venite din partea cetățenilor de etnie rroma din Reghin de uz excesiv de putere din partea organelor de poliție.

Italia: Bisericile ortodoxe și greco-catolice române, pline de credincioşi în noaptea de Înviere
În lume 05 Mai 2024, 09:42

Italia: Bisericile ortodoxe și greco-catolice române, pline de credincioşi în noaptea de Înviere

Peste un milion de români trăiesc în prezent în Italia, reprezentând cea mai numeroasă comunitate de emigranţi din Peninsulă.

Italia: Bisericile ortodoxe și greco-catolice române, pline de credincioşi în noaptea de Înviere
Manifestație la Tel Aviv pentru un acord cu Hamas privind eliberarea ostaticilor
În lume 05 Mai 2024, 09:08

Manifestație la Tel Aviv pentru un acord cu Hamas privind eliberarea ostaticilor

Manifestaţie la Tel Aviv în favoarea unei soluţii negociate pentru eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi de gruparea...

Manifestație la Tel Aviv pentru un acord cu Hamas privind eliberarea ostaticilor
Lumina Sfântă, aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim I VIDEO
În lume 04 Mai 2024, 15:26

Lumina Sfântă, aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim I VIDEO

În România, Lumina Sfântă va ajunge în cursul serii.

Lumina Sfântă, aprinsă la Biserica Sfântului Mormânt de la Ierusalim I VIDEO
Armistițiul în Fâșia Gaza și eliberarea de ostatici, negociate la Cairo
În lume 04 Mai 2024, 09:16

Armistițiul în Fâșia Gaza și eliberarea de ostatici, negociate la Cairo

Hamas a anunțat că trimite o delegație la Cairo pentru a ajunge la un acord în privința armistițiului în Fâșia Gaza și...

Armistițiul în Fâșia Gaza și eliberarea de ostatici, negociate la Cairo
GRU, „în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului Social-Democrat” din Germania
În lume 03 Mai 2024, 14:32

GRU, „în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului Social-Democrat” din Germania

Berlinul acuză serviciul militar rus de informaţii că s-ar fi aflat în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului...

GRU, „în spatele unui atac cibernetic asupra Partidului Social-Democrat” din Germania
Presiunile politice la adresa presei „s-au intensificat în toată lumea”
În lume 03 Mai 2024, 14:25

Presiunile politice la adresa presei „s-au intensificat în toată lumea”

La nivel global, condițiile pentru jurnalism sunt rele în trei sferturi dintre țări, arată un raport al organizației...

Presiunile politice la adresa presei „s-au intensificat în toată lumea”
Continuă negocierile privind o încetare a focului în Gaza și un nou schimb de prizonieri
În lume 03 Mai 2024, 08:49

Continuă negocierile privind o încetare a focului în Gaza și un nou schimb de prizonieri

Discuțiile au loc pe fundalul amenințărilor Israelului că va lansa o operațiune în orașul de frontieră Rafah

Continuă negocierile privind o încetare a focului în Gaza și un nou schimb de prizonieri
Trupele occidentale în Ucraina nu sunt excluse "dacă Moscova străpunge linia frontului"
În lume 02 Mai 2024, 22:16

Trupele occidentale în Ucraina nu sunt excluse "dacă Moscova străpunge linia frontului"

Președintele francez, Emmanuel Macron, consideră că dacă Rusia ar câștiga în Ucraina, ar exista consecințe grave pentru...

Trupele occidentale în Ucraina nu sunt excluse "dacă Moscova străpunge linia frontului"