12 state UE au cerut activarea clauzei de creştere a deficitului bugetar
Statele UE care depăşesc deficitul de 3 procente cu investiţiile în apărare nu vor fi subiectul procedurilor de infringement.

Articol de Bogdan Isopescu, 01 Mai 2025, 14:01
12 state membre au cerut până acum activarea clauzei de creştere a deficitului bugetar pentru a permite cheltuieli suplimentare cu apărarea.
Conform planului Comisiei Europene pentru înarmarea Uniunii, statele membre care depăşesc deficitul de 3 procente cu investiţiile în apărare nu vor fi subiectul procedurilor de infringement.
România nu se numără printre aceste state, iar motivul poate fi faptul că ţara noastră are cel mai mare deficit bugetar din Uniune.
Pe de altă parte, România este inclusă în alte proiecte de apărare alături de ale state.
Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovacia și Slovenia sunt cele 12 state care au cerut Comisiei Europene să permită creșterea deficitelor bugetare naționale pentru a putea majora investițiile în apărare.
Printre statele respective, Polonia și Slovacia au deja unele dintre cele mai mari deficite din Uniune, Polonia, cu 6,6%, însă nu atât de mari precum România, care a depășit 9 procente, cea mai dezechilibrată balanță din Uniune.
Comisia Europeană menționează însă că dincolo de aceste state, mai există și altele, care nu au decis încă modul în care vor proceda pentru a crește cheltuielile pentru apărare.
Printre instrumentele puse la dispoziție de executivul european în planul de înarmare și dincolo de majorarea deficitelor, se numără împrumuturile garantate de Comisia Europeană, creditarea prin intermediul BEI și utilizarea unor sume din politicile de coeziune.
Din cauza deficitului excesiv foarte mare, România ar putea să fi decis deja să nu acceseze prima posibilitate, ci mai degrabă restul de trei.
Pe de altă parte, țara noastră este unul din statele Uniunii și NATO care deja au crescut semnificativ bugetul de apărare, către 2,5 procente.
Ținta Uniunii și a NATO este o creștere a acestor bugete către 3,5 procente, cifră indicată de Statele Unite pentru a face față noilor realități tensionate de războiul din Ucraina.
Pe de altă parte însă, anumite proiecte de apărare ale României au fost deja aprobate ieri, iar finanțarea vine pe linia Fondului European de Apărare, una nerambursabilă.
Comisia Europeană analizează în acest moment cererea statelor care au cerut creșterea deficitelor bugetare pentru a se înarma, iar răspunsul va ține cont de echilibrul economic și fiscal din fiecare stat membru în parte. Pentru a nu intra pe o pantă periculoasă de derapaj bugetar, propunerea Comisiei va fi pusă apoi pe masa Consiliului pentru un vot final.