Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA - Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene: Cardurile de energie trebuie distribuite până în 20 februarie

"Apel matinal" - Invitat: Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene.

EXCLUSIV RRA - Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene: Cardurile de energie trebuie distribuite până în 20 februarie
Marcel Boloș Foto: Agerpres/ Arhiva

Articol de Cătălin Cîrnu, 02 Februarie 2023, 09:02

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 februarie, ora 8:30) - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: A început distribuirea de către poștași a cardurilor de energie pentru persoanele vulnerabile, valoarea ajutorului fiind de 1.400 de lei pe an. Primele județe unde Poșta Română a început distribuirea cardurilor de energie sunt: Alba, Argeș, Teleorman, Bacău, Bihor și Ilfov, respectiv municipiul București.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Autoritățile spun că în total, 4 milioane de români cu venituri mici vor primi carduri de energie, cu ajutorul cărora își vor putea achita facturile sau parte din facturi. Mai multe amănunte aflăm chiar de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș. Bună dimineața!
Marcel Boloș: Bună dimineața!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, cât de repede vor ajunge aceste carduri de energie și în celelalte județe ale țării?
Marcel Boloș: Până în data de 20 februarie, când începe plata efectiv a facturilor la energie, trebuie să distribuim toate, pentru toți beneficiarii noștri, acest card de energie, el fiind documentul în baza căreia beneficiarii pot să își facă plățile către furnizorii de energie.
Realizator - Daniela Petrican: Unde pot fi folosite acestea și ce tipuri de utilizări utilități sunt vizate?
Marcel Boloș: Sunt trei modalități de utilizare a lor. Prima modalitate este cea prin prezentare la oficiul postal de care aparține beneficiarul, cu trei documente și anume: cartea de identitate, cardul de energie și factura prin care se reiasă datoria față de furnizorul de energie. A doua modalitate este direct la poștaș, de asemenea, cu cele trei documente pe care le-am menționat. Și a treia modalitate, aprobată în ședința de Guvern de marți, este vorba de plata electronică a facturilor la furnizorii de energie. Respectiv, aici e nevoie de seria cardului de energie și apoi încărcarea în aplicația informatică a Poștei Române a celor trei documente cunoscute deja și pe care le mai precizez încă o dată: cartea de identitate, cardul de energie și factura, care, scanate, se încarcă în aplicație.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Domnule ministru, au reacționat imediat și ascultătorii noștri. Un mesaj ne spune așa: "Eu sunt salariată, mama mea a primit cardul, dar locuim împreună. Facturile de utilități sunt pe numele meu ca salariată. Cum îl poate folosi mama?" Se poate plăti factura pe jumătate?
Marcel Boloş: Dacă locul de consum este același, respectiv titularul cardului de identitate are același domiciliu înscris pe cardul de energie cu cel de pe factură de energie, locul de consum este același, se pot plăti aceste facturi în limita celor 700 de lei. Deci, practic, pot deconta datoriile față de furnizorii de energie fără niciun fel de problemă. Repet, este o condiție ca să fie același domiciliu de pe cardul de identitate cu locul de consum de pe factura furnizorului de energie.
Realizator - Daniela Petrican: Dacă persoana respectivă nu este găsită acasă de poștaș, ce se întâmplă cu acel card?
Marcel Boloş: Este procedura internă cu confirmare de predare-primire. Au procedura specială. O să fie lăsat în căsuța poștală acea recipisă care se eliberează de către poștaș și trebuie să se prezinte beneficiarul la oficiul poștal pentru ridicarea cardului de energie.
Realizator - Cătălin Cîrnu: În acest moment, persoanele care nu au fost incluse pe lista beneficiarilor mai pot face, nu știu, ceva? Se mai pot adresa pentru clarificarea situației?
Marcel Boloş: Noi avem două situații de acest fel. Este vorba despre cei care figurează toți la aceeași adresă, să zicem, într-o localitate rurală. Toți beneficiarii figurează la aceeași adresă de domiciliu și în această situație culegem, prin declarațiile pe propria răspundere, informații pentru a identifica locurile de consum. Şi a doua situație este cea în care beneficiarul locuiește împreună cu alți colocatari și în veniturile pe care le realizează, colocatarii fac ca plafonul de venit să depășească 2.000 de lei. În această situație se face anchetă socială la primăria de domiciliu a beneficiarului. Cei care sunt cu venituri sub 2.000 de lei trebuie să aștepte cardul de energie sau, după caz, înștiințarea că au fost eliminați din lista de beneficiari. Și în acest fel trebuie să urmeze una din cele două căi fie anchetă socială, fie declarația pe propria răspundere pentru identificarea locurilor de consum.
Realizator - Daniela Petrican: Am primit multe mesaje de la ascultători. Maria Beldean ne spune că locuiește la sat și a înțeles că se decontează și butelii. Doar că în sat, de unde ia dumneaei butelia, nu se emit facturi.
Marcel Boloș: Documentele justificate sunt obligatorii. Nu există să nu se emită documente justificative pentru ceea ce înseamnă consumurile de energie. Fac precizarea că nu orice tip de butelie, discutăm de buteliile cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuințelor și nici decum pentru buteliile de gătit hrană. Noi discutăm de consumuri energetice și de compensare a prețului la energie.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Oricum, să le reamintim tuturor celor implicați că un ghid al cardurilor de energie se află publicat chiar pe pagina online, pe pagina Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Chiar așa scrie, "Ghidul cardurilor de energie. Tot ce trebuie să știi despre ajutorul de 1.400 de lei pentru plata facturilor", apropo de cazul doamnei.
Marcel Boloș: Și de luni va fi lansat un ghid al spețelor, i-am spus noi. Adică un ghid al situațiilor pe care le întâmpină beneficiarii cardului de energie, unde se vor explica toate aceste situații tot mai detaliat și ce trebuie să facă beneficiarul pentru a intra în drepturi în ceea ce privește cardul de energie.
Realizator - Daniela Petrican: Apropo de situație, încă un mesaj în care ni se spune că bunica are pensie, cât și ajutor de handicap. Se cumulează veniturile?
Marcel Boloș: Da, se cumulează aceste venituri. Este important să ajungă sub 2.000 de lei, dar atât cumularea aceasta dacă este o persoană singură, atunci într-adevăr, are efect cumularea și trebuie respectat plafonul de venit. Dacă înlocuiește împreună cu alți co-locatari, se împarte la numărul de co-locatari cu care locuiește benefiarul nostru și de asemenea, limita de 2.000 de lei trebuie avută în vedere la eliberare a cardului.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, cu siguranță vom afla în zilele ce vor urma detalii, amănunte, de la toți cei care vor primi aceste carduri de energie. Mulțumim pentru prezență alături de noi și pe și pentru toate informațiile!
Marcel Boloș: Și eu vă mulțumesc!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Ne reamintim că a început distribuirea de către poștași a cardurilor de energie pentru persoanele vulnerabile. Valoarea acestui ajutor este de 1.400 de lei. Pe lângă București, Poșta Română a început împărțirea cardurilor și în județele Alba, Argeș, Teleorman, Bacău, Bihor și Ilfov, dar în zilele următoare cardurile vor fi distribuite în toate celelalte județe ale țării.

Municipiul Botoșani, premiat la o gală legată de orașe inteligente
România 01 Aprilie 2023, 15:22

Municipiul Botoșani, premiat la o gală legată de orașe inteligente

Distincția primită de Botoșani a fost acordată pentru orașul cu cel mai accelerat potențial de dezvoltare - proiecte depuse...

Municipiul Botoșani, premiat la o gală legată de orașe inteligente
Încep înscrierile la atelierul de creaţie Let"s Go Digital din cadrul TIFF
Cultură 01 Aprilie 2023, 15:11

Încep înscrierile la atelierul de creaţie Let"s Go Digital din cadrul TIFF

Liceenii pasionați de film, fotografie sau editare video se pot înscrie, până la data de 24 aprilie, la atelierul de creație...

Încep înscrierile la atelierul de creaţie Let"s Go Digital din cadrul TIFF
Ratele la creditele bazate pe IRCC, în uşoară creştere din această lună
România 01 Aprilie 2023, 14:06

Ratele la creditele bazate pe IRCC, în uşoară creştere din această lună

Și indicele ROBOR, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, era ieri în...

Ratele la creditele bazate pe IRCC, în uşoară creştere din această lună
Papa Francisc a fost externat din spital
România 01 Aprilie 2023, 14:04

Papa Francisc a fost externat din spital

Suveranul Pontif, în vârstă de 86 de ani, fusese internat de miercuri, după ce se plânsese că respiră cu dificultate.

Papa Francisc a fost externat din spital
Vaslui: Controale în piețele agroalimentare
România 01 Aprilie 2023, 13:10

Vaslui: Controale în piețele agroalimentare

Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare Vaslui vor efectua în perioada următoare verificări în piețele agroalimentare și în...

Vaslui: Controale în piețele agroalimentare
Facturile la gaze naturale pentru consumatorii casnici ar putea crește cu până la 5%
România 01 Aprilie 2023, 13:05

Facturile la gaze naturale pentru consumatorii casnici ar putea crește cu până la 5%

Asociația Energia Inteligentă susține că, potrivit deciziei ANRE, trebuie recuperate toate costurile care au fost suportate...

Facturile la gaze naturale pentru consumatorii casnici ar putea crește cu până la 5%
Doi laureați ai Premiului Nobel, la "Timișoara - Capitală Culturală Europeană"
Cultură 01 Aprilie 2023, 13:02

Doi laureați ai Premiului Nobel, la "Timișoara - Capitală Culturală Europeană"

Săptămâna viitoare vor avea loc conferințe susținute de doi laureați ai Premiului Nobel, Orhan Pamuk, care a primit...

Doi laureați ai Premiului Nobel, la "Timișoara - Capitală Culturală Europeană"
Aproape 7.000 de locuri de muncă, oferite în cadrul evenimentului Angajatori de top
România 01 Aprilie 2023, 10:45

Aproape 7.000 de locuri de muncă, oferite în cadrul evenimentului Angajatori de top

Zeci de firme din România angajează aproape 7.000 de persoane la un târg de cariere care se desfășoară și astăzi în capitală.

Aproape 7.000 de locuri de muncă, oferite în cadrul evenimentului Angajatori de top