Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA - Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene: Cardurile de energie trebuie distribuite până în 20 februarie

"Apel matinal" - Invitat: Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene.

EXCLUSIV RRA - Marcel Boloș, ministrul investițiilor și proiectelor europene: Cardurile de energie trebuie distribuite până în 20 februarie
Marcel Boloș Foto: Agerpres/ Arhiva

Articol de Cătălin Cîrnu, 02 Februarie 2023, 09:02

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (2 februarie, ora 8:30) - Realizatori: Daniela Petrican și Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: A început distribuirea de către poștași a cardurilor de energie pentru persoanele vulnerabile, valoarea ajutorului fiind de 1.400 de lei pe an. Primele județe unde Poșta Română a început distribuirea cardurilor de energie sunt: Alba, Argeș, Teleorman, Bacău, Bihor și Ilfov, respectiv municipiul București.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Autoritățile spun că în total, 4 milioane de români cu venituri mici vor primi carduri de energie, cu ajutorul cărora își vor putea achita facturile sau parte din facturi. Mai multe amănunte aflăm chiar de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș. Bună dimineața!
Marcel Boloș: Bună dimineața!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, cât de repede vor ajunge aceste carduri de energie și în celelalte județe ale țării?
Marcel Boloș: Până în data de 20 februarie, când începe plata efectiv a facturilor la energie, trebuie să distribuim toate, pentru toți beneficiarii noștri, acest card de energie, el fiind documentul în baza căreia beneficiarii pot să își facă plățile către furnizorii de energie.
Realizator - Daniela Petrican: Unde pot fi folosite acestea și ce tipuri de utilizări utilități sunt vizate?
Marcel Boloș: Sunt trei modalități de utilizare a lor. Prima modalitate este cea prin prezentare la oficiul postal de care aparține beneficiarul, cu trei documente și anume: cartea de identitate, cardul de energie și factura prin care se reiasă datoria față de furnizorul de energie. A doua modalitate este direct la poștaș, de asemenea, cu cele trei documente pe care le-am menționat. Și a treia modalitate, aprobată în ședința de Guvern de marți, este vorba de plata electronică a facturilor la furnizorii de energie. Respectiv, aici e nevoie de seria cardului de energie și apoi încărcarea în aplicația informatică a Poștei Române a celor trei documente cunoscute deja și pe care le mai precizez încă o dată: cartea de identitate, cardul de energie și factura, care, scanate, se încarcă în aplicație.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Domnule ministru, au reacționat imediat și ascultătorii noștri. Un mesaj ne spune așa: "Eu sunt salariată, mama mea a primit cardul, dar locuim împreună. Facturile de utilități sunt pe numele meu ca salariată. Cum îl poate folosi mama?" Se poate plăti factura pe jumătate?
Marcel Boloş: Dacă locul de consum este același, respectiv titularul cardului de identitate are același domiciliu înscris pe cardul de energie cu cel de pe factură de energie, locul de consum este același, se pot plăti aceste facturi în limita celor 700 de lei. Deci, practic, pot deconta datoriile față de furnizorii de energie fără niciun fel de problemă. Repet, este o condiție ca să fie același domiciliu de pe cardul de identitate cu locul de consum de pe factura furnizorului de energie.
Realizator - Daniela Petrican: Dacă persoana respectivă nu este găsită acasă de poștaș, ce se întâmplă cu acel card?
Marcel Boloş: Este procedura internă cu confirmare de predare-primire. Au procedura specială. O să fie lăsat în căsuța poștală acea recipisă care se eliberează de către poștaș și trebuie să se prezinte beneficiarul la oficiul poștal pentru ridicarea cardului de energie.
Realizator - Cătălin Cîrnu: În acest moment, persoanele care nu au fost incluse pe lista beneficiarilor mai pot face, nu știu, ceva? Se mai pot adresa pentru clarificarea situației?
Marcel Boloş: Noi avem două situații de acest fel. Este vorba despre cei care figurează toți la aceeași adresă, să zicem, într-o localitate rurală. Toți beneficiarii figurează la aceeași adresă de domiciliu și în această situație culegem, prin declarațiile pe propria răspundere, informații pentru a identifica locurile de consum. Şi a doua situație este cea în care beneficiarul locuiește împreună cu alți colocatari și în veniturile pe care le realizează, colocatarii fac ca plafonul de venit să depășească 2.000 de lei. În această situație se face anchetă socială la primăria de domiciliu a beneficiarului. Cei care sunt cu venituri sub 2.000 de lei trebuie să aștepte cardul de energie sau, după caz, înștiințarea că au fost eliminați din lista de beneficiari. Și în acest fel trebuie să urmeze una din cele două căi fie anchetă socială, fie declarația pe propria răspundere pentru identificarea locurilor de consum.
Realizator - Daniela Petrican: Am primit multe mesaje de la ascultători. Maria Beldean ne spune că locuiește la sat și a înțeles că se decontează și butelii. Doar că în sat, de unde ia dumneaei butelia, nu se emit facturi.
Marcel Boloș: Documentele justificate sunt obligatorii. Nu există să nu se emită documente justificative pentru ceea ce înseamnă consumurile de energie. Fac precizarea că nu orice tip de butelie, discutăm de buteliile cu gaz lichefiat pentru încălzirea locuințelor și nici decum pentru buteliile de gătit hrană. Noi discutăm de consumuri energetice și de compensare a prețului la energie.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Oricum, să le reamintim tuturor celor implicați că un ghid al cardurilor de energie se află publicat chiar pe pagina online, pe pagina Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Chiar așa scrie, "Ghidul cardurilor de energie. Tot ce trebuie să știi despre ajutorul de 1.400 de lei pentru plata facturilor", apropo de cazul doamnei.
Marcel Boloș: Și de luni va fi lansat un ghid al spețelor, i-am spus noi. Adică un ghid al situațiilor pe care le întâmpină beneficiarii cardului de energie, unde se vor explica toate aceste situații tot mai detaliat și ce trebuie să facă beneficiarul pentru a intra în drepturi în ceea ce privește cardul de energie.
Realizator - Daniela Petrican: Apropo de situație, încă un mesaj în care ni se spune că bunica are pensie, cât și ajutor de handicap. Se cumulează veniturile?
Marcel Boloș: Da, se cumulează aceste venituri. Este important să ajungă sub 2.000 de lei, dar atât cumularea aceasta dacă este o persoană singură, atunci într-adevăr, are efect cumularea și trebuie respectat plafonul de venit. Dacă înlocuiește împreună cu alți co-locatari, se împarte la numărul de co-locatari cu care locuiește benefiarul nostru și de asemenea, limita de 2.000 de lei trebuie avută în vedere la eliberare a cardului.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, cu siguranță vom afla în zilele ce vor urma detalii, amănunte, de la toți cei care vor primi aceste carduri de energie. Mulțumim pentru prezență alături de noi și pe și pentru toate informațiile!
Marcel Boloș: Și eu vă mulțumesc!
Realizator - Cătălin Cîrnu: Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, invitatul de astăzi al "Apelului matinal". Ne reamintim că a început distribuirea de către poștași a cardurilor de energie pentru persoanele vulnerabile. Valoarea acestui ajutor este de 1.400 de lei. Pe lângă București, Poșta Română a început împărțirea cardurilor și în județele Alba, Argeș, Teleorman, Bacău, Bihor și Ilfov, dar în zilele următoare cardurile vor fi distribuite în toate celelalte județe ale țării.

David Davis, noul antrenor al echipei de handbal Dinamo
Sport 15 Iunie 2024, 12:45

David Davis, noul antrenor al echipei de handbal Dinamo

Echipa masculină de handbal Dinamo îl înlocuiește pe spaniolul Xavier Pascual tot cu un iberic de calibru mare, David Davis.

David Davis, noul antrenor al echipei de handbal Dinamo
ICCJ: Nereguli în dosarul Revoluției
România 15 Iunie 2024, 11:25

ICCJ: Nereguli în dosarul Revoluției

Magistrații au dat un termen de cinci zile procurorilor militari să precizeze dacă mențin trimiterea dosarului în instanță...

ICCJ: Nereguli în dosarul Revoluției
Străzi deschise, București - Promenadă urbană
România 15 Iunie 2024, 10:32

Străzi deschise, București - Promenadă urbană

Biblioteca Metropolitană București îi așteaptă pe cei mici la ateliere și la spectacolul de teatru de păpuși Licurici.

Străzi deschise, București - Promenadă urbană
O victorie mai rapidă împotriva Hamas
România 15 Iunie 2024, 10:28

O victorie mai rapidă împotriva Hamas

O nouă estimare a sistemului militar israelian susține că luptele din Rafa și cucerirea orașului nu vor dura mai mult de...

O victorie mai rapidă împotriva Hamas
Éric-Emmanuel Schmitt: Forţa radioului este intimitatea. O voce nu minte, iar în momentul în care minte, îţi dai imediat seama
Cultură 15 Iunie 2024, 09:34

Éric-Emmanuel Schmitt: Forţa radioului este intimitatea. O voce nu minte, iar în momentul în care minte, îţi dai imediat seama

Emisiunea Prietenii de la 10 - Dramaturgul şi romancierul franco-belgian Éric-Emmanuel Schmitt, unul dintre cei mai apreciați...

Éric-Emmanuel Schmitt: Forţa radioului este intimitatea. O voce nu minte, iar în momentul în care minte, îţi dai imediat seama
Traficul rutier pe DN 67, în zona Tomșani, este blocat
România 15 Iunie 2024, 09:28

Traficul rutier pe DN 67, în zona Tomșani, este blocat

În urma unui accident, un autocar cu 51 de persoane a ajuns în afara părții carosabile.

Traficul rutier pe DN 67, în zona Tomșani, este blocat
Germania - Scoţia 5-1/ Şi cimpoaiele au tăcut
Sport 15 Iunie 2024, 09:28

Germania - Scoţia 5-1/ Şi cimpoaiele au tăcut

Toni Kroos a dirijat marşul absolut al Germaniei, în deschiderea turneului final: Die Mannschaft a avut cinci marcatori...

Germania - Scoţia 5-1/ Şi cimpoaiele au tăcut
Kaiac-Canoe: Nuță și Sprîncean, poziția a șasea la Europene
Sport 15 Iunie 2024, 00:50

Kaiac-Canoe: Nuță și Sprîncean, poziția a șasea la Europene

La Campionatele Europene de Kaiac-Canoe de la Szeged, Oleg Nuță și Ilie Sprîncean s-au clasat pe poziția a șasea...

Kaiac-Canoe: Nuță și Sprîncean, poziția a șasea la Europene