UE: Listă de produse fabricate în SUA care ar putea fi taxate suplimentar
Aceste produse ar putea fi taxate suplimentar de Uniune dacă negocierile cu Washingtonul nu vor conduce la niciun rezultat.

Articol de Radio România Actualităţi, 08 Mai 2025, 18:25
Uniunea Europeană a lansat o consultare publică pe tema listei de produse fabricate în Statele Unite, care urmează să facă obiectul unor taxe vamale din partea Bruxelles-ului, ca răspuns la tarifele americane. În paralel, executivul comunitar a anunţat că va depune o cerere pentru consultări la Organizaţia Mondială a Comerţului pentru medierea conflictului tarifar cu Statele Unite. Are detalii Bogdan Isopescu:
”Comisia Europeană a publicat o listă cu produse importate din Statele Unite, care ar putea fi taxate suplimentar de Uniune, dacă negocierile cu Washingtonul nu vor conduce la niciun rezultat. Lista echivalează cu importuri de 95 de miliarde de euro anual şi cuprinde produse industriale agricole, precum şi animale vii.
Suplimentar, Comisia ia în calcul şi restricţia asupra exporturilor de deşeuri metalifere şi produse chimice către Statele Unite în valoare de 4,4 miliarde de euro. Tot în această speţă a tarifelor, Comisia anunţă că va depune o cerere oficială pentru ca Organizaţia Mondială a Comerţului să organizeze consultări şi să medieze problema generată de Administraţia Trump.
Conform executivului de la Bruxelles, Washington încalcă legislaţia internaţională la care este parte alături de Uniunea Europeană. Calculele Comisia arată că, în acest moment, 70% din exporturile comunitare către Statele Unite, cu o valoare de 379 de miliarde de euro, sunt supuse unor tarife noi de la preluarea mandatului Administraţiei Trump.
Acestea au crescut deja costurile pe ambele maluri ale atlanticului, reducând cererea, crescând inflaţia şi incertitudinea economică. Şi cum tarifele au fost impuse de Washington asupra majorităţii statelor partenere, impactul este unul mondial, motiv pentru care Bruxelles-ul monitorizează potenţiala deviere a exporturilor globale către piaţa europeană, un element care ar putea afecta suplimentar piaţa comună prin efectul de dumping.” /editor Florin Lepadatu/