Planificarea culturilor agricole, influențată de schimbările climatice
Fermierii caută soiuri de plante cât mai rezistente la secetă, dar şi la dăunători.

Articol de Marcela Petcu, 24 Iulie 2025, 14:36
Schimbările climatice sunt una dintre cele mai mari provocări ale secolului nostru. De la temperaturi extreme şi precipitaţii puţine, acestea îşi pun amprenta asupra producţiei agricole. Fermierii caută soiuri de plante cât mai rezistente la secetă, dar şi la dăunători. De exemplu, mulţi agricultori au început să înlocuiască porumbul cu sorgul sau meiul. În acelaşi timp au scăzut foarte mult suprafeţele cultivate cu porumb şi floarea soarelui, unde fermierii înregistrează pierderi foarte mari. Din județul Giurgiu relatează corespondenta RRA Marcela Petcu.
Reporter: Agricultorii din sudul țării se reorientează către culturi care se adaptează ușor la schimbările climatice bruște. Este vorba de culturi de sorg sau de mei, după cum spune directorul Direcției pentru agricultură Giurgiu, Petra Ochișor.
Petra Ochișor: Cunoscând prognoza și faptul că vine seceta, agricultorii n-au mai reușit să înființeze în primăvară o suprafață mai mare pentru grâu, rapiță, orz, orzoaică sau secară și au introdus culturi atipice precum sorgul sau meiul.
În același timp, culturile tradiționale de cereale sunt în scădere, susține Petra Ochișor.
Petra Ochișor: Suprafațele cultivate cu floarea soarelui și porumb, anul acesta, au fost cu 20% mai mici.
Astfel, capriciile vremii, lipsa infrastructurii pentru irigații, dar și scăderea rezervelor subterane de apă îi determină pe fermieri să caute soluții pentru a putea supraviețui.