Piețele financiare din România, influențate de incertitudinile politice
Dobânzile la care se împrumută statul român sunt în creștere.

Articol de Iulian Olescu, 06 Mai 2025, 13:15
Pe piaţa valutară, euro a depăşit 5 lei, pe fondul unor vânzări de valută şi ieşiri de capitaluri mai mari decât de obicei. Între timp, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,08 la sută pe an, de la 5,9 procente pe an în şedinţa precedentă, conform Băncii Naţionale a României. Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat că în ultima perioadă, pe piaţa valutară, intrările de capital au scăzut, iar ieşirile au crescut semnificativ. În consecinţă, pentru a tempera aceste mişcări, BNR a atras lichiditatea din piaţă, ceea ce a dus la creşterea dobânzilor. El a precizat că Banca Naţională va căuta să echilibreze această situaţie.
Reporter: Incertitudinea de la nivel politic își pune în continuare amprenta pe evoluțiile piețelor financiare din România, cursul de schimb al leului fiind sub presiune de depreciere, iar BNR acționând în sensul reducerii lichidității în lei pentru creșterea dobânzilor.
Analistul financiar Adrian Codirlaşu, președintele CFA România, se așteaptă ca euro să treacă de nivelul de 5 lei și punctează creșterea dobânzilor la care se împrumută statul român.
Adrian Codirlaşu: Dacă ne uităm la piața valutară, văd 5.0354 lei pentru un euro. Deci leul a sărit peste 5 și chiar cu peste 1,6% față de ieri. Deci practic se vede o aversiune la risc pe piața valutară. Rămâne să vedem la cât se va închide piața și ce curs de schimb va afișa Banca Națională, pentru astăzi, însă cel mai probabil va fi un curs care va începe cu 5. Aversiunea la risc și posibile ieșiri ale capitalelor străine din România se văd asupra cursului. Atât ieri, cât și azi am văzut creșterea ratelor de dobândă la care se împrumută statul, iar acum și de la 5 ani în sus, ratele de dobândă la care se împrumută statul pe piețele externe sunt de 8%. Practic, toată curba de randament a mers în sus și ieri, și azi.
Bursa a reacționat ieri la tensiunile din mediul politic, consemnând scăderi apropiate de trei procente ale principalilor indici, tendința de astăzi fiind însă de cvasistagnare.