PIB-ul României a stagnat în primul trimestru al acestui an față de anul trecut
În condițiile în care țara noastră are un deficit bugetar de 9%, economiștii susțin că fondurile europene sunt esențiale în acest moment.

Articol de Radio România Actualităţi, 16 Mai 2025, 07:39
Produsul Intern Brut al României a stagnat în primul trimestru al acestui an față de anul trecut, creșterea fiind foarte modestă de doar 0,2%. În condițiile în care țara noastră are un deficit bugetar de 9%, economiștii susțin că fondurile europene sunt esențiale în acest moment.
Iulian Olescu analizează datele statistice: ”Analistul financiar Adrian Codirlașu, președintele CFA România, consideră că în acest moment, pe fondul incertitudinilor politice și economice din România, probabilitatea ca țara noastră să înregistreze o ușoară recesiune în acest an a crescut destul de mult.
Adrian Codirlaşu: ”Eu, de anul trecut, spun că anul acesta riscul este destul de ridicat să avem recesiune și vedem cum economia continuă să decelereze în trimestrul 1. Practic, față de trimestrul anterior, pe date ajustate sezonier este la zero, iar față de aceeași perioadă a anului anterior, este o creștere de doar 0,2%, deci e extrem de redusă.”
Adrian Codirlașu subliniază că, în opinia sa, cea mai bună șansă de a evita recesiunea este reprezentată de o absorbție foarte ridicată a fondurilor europene.
Adrian Codirlaşu: ”Sunt bani gratuiţi care intră în economie și participă la investiții, pe de o parte, dau firmelor de lucru, pe de altă parte, conduc la creșterea angajării şi deci la salarii, salarii care vor susține consumul și creșterea economică.”
Odată cu introducerea estimărilor privind creșterea economică din primele trei luni ale anului, INS a recalculat și rezultatele înregistrate în trimestrele precedente, pe seria care ține cont de elementele de sezonalitate. Astfel, rezultatele trimestrului întâi 2024, față de cele trei luni precedente, au fost revizuite în sus cu 0,3 puncte procentuale. Pe de altă parte, rezultatele din trimestrele 2, 3 și 4, comparativ cu trimestrele anterioare corespuzătoare, au fost revizuite în scădere cu câte 0,1 puncte procentuale.” /editor Florin Lepadatu/