Piaţa financiar-bancară continuă să se redreseze
Analiştii economici atrag însă atenţia asupra faptului că volatilitatea este încă foarte ridicată şi că orice mişcări neaşteptate, într-un sens sau în altul, pot determina noi reacţii ale pieţei.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Mai 2025, 07:33
Piaţa financiar-bancară continuă să se redreseze după evoluţia negativă de săptămâna trecută. Analiştii economici atrag însă atenţia asupra faptului că volatilitatea este încă foarte ridicată şi că orice mişcări neaşteptate, într-un sens sau în altul, pot determina noi reacţii ale pieţei.
Corespondentul RRA Iulian Olescu are detalii: ”Ultimele zile au indicat o relativă stabilizare a cursului de schimb al leului într-o zonă apropiată de 5,10 lei pentru moneda unică europeană. Această evoluţie a determinat şi dobânzile de pe piaţa interbancară să-şi tempereze creşterea şi chiar să înregistreze scăderi.
Astfel, ROBOR la trei luni se situează la 7,2%, acesta fiind indicatorul cel mai utilizat pentru calculul costurilor anumitor credite în lei cu dobândă variabilă, în special în cazul companiilor. Inflaţia pare a-şi fi încetinit semnificativ scăderea în aprilie şi, mai mult, în contextul incertitudinilor politice şi economice ar putea reintra pe o traiectorie de creştere în perioada următoare.
Dragoş Cabat, analist financiar, membru în Consiliul Director al CFA România: ”Având în vedere acum şi aproape certitudinea faptului că vor creşte taxele şi în special că va creşte TVA-ul în perioada următoare, ne aşteaptă o perioadă de majorare a preţurilor, deci de inflaţie în creştere. După aceea, spre sfârşitul anului, dacă lucrurile se vor normaliza şi mai ales dacă România va trece pe lângă o scădere a rating-ului de către agenţiile de rating, atunci desigur că va intra şi inflaţia pe o pantă descendentă.”
Dragoş Cabat subliniază că, de obicei, la sfârşit de vară şi început de toamnă, există o reducere a inflaţiei odată cu noua recolta agricolă şi scăderea preţurilor produselor alimentare, inclusiv din import, dar adaugă că în 2025 avem deja o depreciere a leului, iar preţurile energiei ar putea să crească în a doua jumătate a anului.”/editor Florin Lepadatu/