Moneda naţională continuă să se deprecieze
Cotaţia oficială anunţată de joi de BNR este de 5 lei şi 12 bani pentru un euro, faţă de 5 lei şi 9 bani ieri.

Articol de Radio România Actualităţi, 08 Mai 2025, 18:19
Moneda naţională a continuat să se deprecieze, iar cursul leu-euro înregistrează un nou record negativ, pentru a treia zi la rând. Cotaţia oficială anunţată de joi de BNR este de 5 lei şi 12 bani pentru un euro, faţă de 5 lei şi 9 bani ieri.
Evoluţia a continuat să influenţeze şi indicatorul ROBOR, care a crescut de la valori în jur de 6,5 la sută pe an, înregistrate miercuri, la 7,25 la sută în cazul ROBOR la trei luni - referinţă pentru creditele de consum - şi la 7,31% în cazul ROBOR la şase luni - luat în calcul pentru creditele ipotecare. Evoluţia are un oarecare impact imediat asupra ratelor la creditele populaţiei, dar efectele s-ar putea resimţi şi pe termen mai lung.
Reporter: Iulian Olescu: ”Aceşti indici sunt utilizaţi pentru calculul costurilor anumitor credite în lei cu dobândă variabilă, însă, după introducerea IRCC, majoritatea creditelor pentru populaţiei au dobânzile exprimate în funcţie de acesta din urmă. Analistul financiar Adrian Codirlaşu explică faptul că creşterile de dobânzi au apărut în contextul presiunilor semnificative în direcţia deprecierii leului.
Adrian Codirlaşu: ”IRCC este o medie făcută pe un trimestru a ratelor de dobândă de pe piaţa monetară, deci aceste rate, /ROBID/ şi ROBOR. Prin urmare, contează şi cât timp va dura această situaţie, doar pentru două-trei zile de dobânzi mari, impactul asupra IRCC este extrem de redus. Dacă dobânzile rămân ridicate mai mult timp, atunci, da, se va vedea în media trimestrială. Iarăşi, important, această medie se va aplica peste două trimestre, deci impactul efectiv, ca şi creşterea ratei, va fi peste încă două trimestre. Deci, undeva în trimestrul 4.”
Adrian Codirlaşu precizează că de obicei, atunci când economia se ajustează către un nou echilibru între nivelul cursului şi cel al dobânzilor, există o perioadă, ca aceasta pe care o traversăm, în care vedem o anumită volatilitate pe piaţă./editor Florin Lepadatu/