Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ministrul finanţelor: Inflația erodează puterea de cumpărare a companiilor

Invitatul "Apelului matinal", la Radio România Actualități, a fost ministrul finanțelor, Adrian Câciu.

Ministrul finanţelor: Inflația erodează puterea de cumpărare a companiilor
Adrian Câciu. Foto: https://www.facebook.com/A.Caciu

Articol de Cătălin Cîrnu, 27 Septembrie 2022, 09:09

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (27 septembrie, ora 8:24) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Fondul Monetar Internațional și-a revizuit cu peste două puncte procentuale, la 4,8 %, prognoza de creștere economică a României în acest an, după misiunea de evaluare derulată în vară. Potrivit Ministerului de Finanțe, experții Fondului au apreciat importanța aplicării unor politici macroeconomice pentru asigurarea stabilității și stimularea reformelor structurale și pentru susținerea creșterii economice. Aflăm mai multe amănunte de la invitatul "Apelului matinal", ministrul finanțelor, Adrian Câciu. Bună dimineața!
Adrian Câciu: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație.
Realizator: Mulțumim că ați acceptat-o. Domnule ministru, cum am putea traduce această prognoză pentru România și mai ales pentru noi toți?
Adrian Câciu: Ca un semnal pozitiv, ca o recunoaștere, ca o validare, dacă vreți, a politicilor robuste pe care Guvernul le-a luat, deși este o situație foarte complicată, cu o inflație în plină expansiune și cu, să spun așa, crize suprapuse, plecând de la cea pe prețuri la energie, la prețurile la alimente, cu probleme pe lanțurile de achiziționare, dacă ne referim la combustibili sau la materiale de construcții. Practic, ceea ce a observat FMI-ul și nu numai FMI-ul, și celelalte instituții financiare internaţionale, și au și validat prin modul în care ne evaluează este menținerea angajamentelor asumate de România, respectiv reducerea deficitului public - după cum ştiţi, venim dintr-un deficit foarte mare, creat în anul 2020, suntem în procedură de deficit excesiv, și menținerea angajamentelor și dincolo de deficite, menținerea angajamentelor de reformă. De altfel, și modul în care Guvernul și-a asumat implementarea reformelor din PNRR a fost bine văzut, dacă vreţi să pun așa, de către Fondul Monetar Internaționali, care în comunicatul de ieri chiar remarcă și faptul că s-a trecut, dacă vreți, la consolidarea fiscală așa cum s-a asumat și este un bun început pentru o consolidare a finanțelor publice ale României.
Realizator: Dumneavoastră spuneați că trebuie accelerată reforma sistemului de asigurări sociale, rezolvate inegalitățile salariale și sporită competitivitatea economiei, de asemenea susținute exporturile și redusă inflația despre care vorbeați. Prin ce decizii s-ar putea rezolva aceste situații și mai ales în cât timp?
Adrian Câciu: Oricum putem, cum să spun, sub imperiul jaloanelor și țintelor din PNRR, după cum știți, avem angajamentul de a face reforma pe zona asigurărilor sociale, în trimestrul 1 2023, avem și de redus cheltuielile cu pensiile speciale în trimestrul 4 2022, există reforme cu privire la salarizarea în sistemul public, dar, mai important de atât, este sprijinul pe care ar trebui să-l acordăm economiei pentru a menține competitivitatea, pentru că inflația erodează puterea de cumpărare a companiilor. De fapt, lovesc în capacitatea de competitivitate, pe care aceste companii românești cu greu, timp de mulți ani, au reușit să o câștige. Pe de altă parte, este imperios necesar să facem eforturi pentru a stimula sau a menține factorii de producție la un nivel sustenabil, pentru că, dacă avem acest obiectiv de țară, respectiv aderarea la un moment dat la în zona euro, fără o convergență reală care include competitivitatea companiilor, nu vom putea să facem față zonei euro. Anul acesta, după cum știți, am avut pachete de sprijin care au fost echilibrate din punctul meu de vedere, dar și al guvernului respectiv s-au acordat măsuri de sprijin atât pentru categoriile vulnerabile, deci măsuri /ţintite/, dar și pentru economie, într-o pondere mai mare din perspectiva bugetară către economie. De fapt aici este și răspunsul de ce avem creștere economică cel puțin pe semestrul unu la 5,8%, pentru că stimulii economici au fost motorul prin care economia a reușit să găsească oxigen și să poată să multiplice factorii de producție aflați la îndemână.
Realizator: Cum stă România la capitolul investiții?
Adrian Câciu: Din păcate, la investiții mai avem de recuperat. La opt luni de zile era publicată execuția la luna august, deși stăm bine pe deficit, din perspectiva angajamentului luat cu comisia, suntem la 2,4%, o scădere cu un punct procentual față de anul trecut. La investiții nu avem o accelerare puternică și cauza principală a fost creșterea prețului la materiale de construcții. Guvernul a venit cu o serie de măsuri privind ajustarea prețurilor la contracte și ceea ce facem ca obiectiv prioritar este să accelerăm și să recuperăm întârzierile la investiții, anul acesta, propunându-ne să realizăm un volum de investiții publice de 91 de miliarde de lei, un obiectiv care e foarte curajos și noi sperăm să-l îndeplinim.
Realizator: Conform experților Fondului Monetar Internațional, eficiența colectării TVA este sau rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Cum ar putea ea crește?
Adrian Câciu: Există o singură soluție. Dincolo de partea de reglementări, cred că toată lumea, toți contribuabilii s-au săturat de reglementări peste reglementări și para-reglementări. Soluția pe care o susțin și la care insist, pe care insist să o să o aplicăm este digitalizarea accelerată.
Realizator: Apropo și de ceea ce se întâmplă la Palatul Parlamentului. Scuze că v-am întrerupt.
Adrian Câciu: Da, apropo și de asta, dar noi avem la îndemână foarte mulți furnizori de soluții digitale, pe care cred eu că nu i-am, între ghilimele, "exploatat" îndeajuns, în sensul în care nu am accelerat colaborare cu ei.
De altfel, după cum știți, Ministerul de Finanțe a creat un centru de excelență cu cei mai mari producători de software din lume, cele mai mari companii, tocmai în scopul ca fiecare dintre aceste companii să furnizeze soluții de digitalizare. Una dintre soluții va fi pe câmpul TVA, ca să zic așa, un scop având pe de-o parte simplificarea relaţiei contribuabil-stat pe partea de conformare voluntară, iar a doua reducerea gap-ului de TVA, pe care trebuie să recunoaștem, este cel mai mare /.../.
Realizator: Mă gândesc că Fondul Monetar Internațional, în primul rând se gândește la rându-i la ceea ce înseamnă și la ceea ce vrea să câștige. Tot FMI-ul recomandă eliminarea plafoanelor la prețul energiei și recomandă măsuri țintite. Cam despre ce ar fi vorba?
Adrian Câciu: Această abordare a FMI... Trebuie să știți că noi avem asistență tehnică de la fondul monetar și pe partea de fiscalitate în multe domenii. Dar evaluarea care s-a făcut în primăvară spre vară avea în vedere prima parte ordonanței 27. După cum știți, erau acolo plafoane pentru o mare parte din economie și pentru e toți cetățenii sau mare parte din cetățeni. Recomandarea a fost o reducere a anvelopei şi a modului în care se face această compensare, plecând de la ideea că trebuie ajutați în primul rând cei vulnerabili, deci cei care au venituri foarte mici. A venit în acest sens și adaptarea prin ordonanța 119, evident, cu carenţele ei, ordonanță care din ce înțeleg se va modifica /în Senat chiar astăzi/ /.../ clarifica anumite categorii de beneficiari.
Realizator: Așteptăm și noi alte detalii, ne ținem de promisiune, să știți. Mulțumesc pentru intervenție!

Programul "Rabla local" va începe luna viitoare
Economie 03 Februarie 2023, 10:07

Programul "Rabla local" va începe luna viitoare

Programul 'Rabla local', aşteptat de anul trecut de cei care au maşini vechi, dar nu au bani pentru una nouă, va începe luna...

Programul "Rabla local" va începe luna viitoare
Banca Centrală Europeană a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază
Economie 03 Februarie 2023, 09:57

Banca Centrală Europeană a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază

Membrii consiliului guvernatorilor BCE au încheiat şedinţa de joi cu sentimentul că vor fi cel puţin două noi majorări de...

Banca Centrală Europeană a decis, joi, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază
Eurostat: România se află pe locul trei în UE la creșterea prețurilor producției industriale
Economie 03 Februarie 2023, 09:55

Eurostat: România se află pe locul trei în UE la creșterea prețurilor producției industriale

Pentru acest an, specialiștii anticipează o continuare a tendinței de încetinire a scumpirii produselor industriale, pe...

Eurostat: România se află pe locul trei în UE la creșterea prețurilor producției industriale
OMV Petrom - profit record în 2022
Economie 03 Februarie 2023, 07:45

OMV Petrom - profit record în 2022

Este cel mai mare profit obținut vreodată de o companie din România, potrivit rezultatelor transmise Bursei de Valori București.

OMV Petrom - profit record în 2022
Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,17% pe an
Economie 02 Februarie 2023, 12:16

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,17% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,17% pe an
Economia globală îşi va încetini brusc creşterea, dar va evita recesiunea
Economie 02 Februarie 2023, 11:03

Economia globală îşi va încetini brusc creşterea, dar va evita recesiunea

Economia globală îşi va încetini creşterea la aproximativ 1,6% în acest an, mai puţin de jumătate din media estimată pe...

Economia globală îşi va încetini brusc creşterea, dar va evita recesiunea
Ministerul Finanţelor va lansa o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur
Economie 02 Februarie 2023, 07:43

Ministerul Finanţelor va lansa o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur

Ministerul Finanţelor va lansa de mâine până pe 23 februarie o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur, destinată exclusiv...

Ministerul Finanţelor va lansa o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur
Ministerul Finanţelor lansează vineri o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur destinată exclusiv populaţiei
Economie 01 Februarie 2023, 12:06

Ministerul Finanţelor lansează vineri o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur destinată exclusiv populaţiei

Ministerul Finanţelor lansează vineri o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur destinată exclusiv populaţiei, cu maturităţi...

Ministerul Finanţelor lansează vineri o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur destinată exclusiv populaţiei