Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al finanțelor: Bugetul a fost întocmit greșit, s-au subevaluat veniturile şi s-au supraevaluat cheltuielile

Apel matinal - Invitat Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al finanțelor.

Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al finanțelor: Bugetul a fost întocmit greșit, s-au subevaluat veniturile şi s-au supraevaluat cheltuielile
Gheorghe Ialomiţianu Foto: Agerpres

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 21 Aprilie 2023, 09:01

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 aprilie, ora 8:30) - Emisiunea: 'Matinal' - Rubrica 'Apel matinal' - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: Planul de reducere a cheltuielilor în sectorul public nu ia în calcul scăderea salariilor sau a investițiilor și nici introducerea de noi taxe și impozite, conform autorităților. Prim-ministrul a făcut apel către marii contribuabili să își plătească datoriile și le-a cerut autorităților fiscale să asigure colectarea veniturilor.
Cătălin Cîrnu: Deciziile pentru economisirea banilor la buget vor fi validate într-o viitoare ședință a coaliției și aprobate printr-o ordonanță de urgență. Documentul ar putea cuprinde, între altele, interzicerea cumulului pensiei cu salariul, suspendarea angajărilor la stat și înghețarea salariilor din sistemul public. Dar cu ce efecte încercăm să deslușim, alături de invitatul 'Apelului matinal', Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru al finanțelor. Bună dimineața!
Gheorghe Ialomiţianu: Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: Sunt suficiente aceste măsuri, de care aminteam și noi în treacăt, pentru a diminua deficitul înregistrat acum în buget?

"Nu văd de unde se fac reduceri"

Gheorghe Ialomiţianu: E greu de spus, pentru că nu văd de unde se fac reduceri, dacă nu sunt afectate salariile, banii de investiții. Se vorbește de reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile. Avem 74 de miliarde de lei estimat în buget, dar 38 de miliarde sunt medicamentele - nu cred că de acolo; 30 de miliarde sunt bunurile și serviciile administrației publice locale - nu se vorbește. Deci mai rămân vreo 7 - 8 miliarde de lei bunurile și serviciile în bugetele ministerelor și în spațiul public a apărut o reducere a bunurilor și serviciilor cu 10 miliarde de lei. E greu de spus de unde, pentru că nu dă, dă cu virgulă, iar legat de aceste bunuri și servicii, acolo avem cheltuieli pentru facturile cu energie și gaze, avem carburanți la Ministerul de Interne. Dacă de acolo se va face o reducere drastică, înseamnă că multe instituții nu pot funcționa, iar celelalte capitole bugetare, dacă acolo se fac reduceri, n-o să avem suma necesară pentru a acoperi acea gaură pe care ministrul de finanțe a spus că este în buget. Eu nu spun că este o gaură bugetară, eu spun că este un deficit bugetar de 23 de miliarde de lei pe primul trimestru - rezultă din execuția bugetară, fără precedent. De regulă în ianuarie se înregistra un excedent bugetar. De ce? Că încasările din ianuarie sunt pentru luna economică din decembrie, iar în ianuarie nu se fac cheltuieli.

"S-au subevaluat veniturile şi s-au supraevaluat cheltuielile"

Într-adevăr, bugetul a fost întocmit greșit, s-au subevaluat veniturile şi s-au supraevaluat cheltuielile. Au crezut că vor încasa din creșterea prețurilor, dar era greu de crezut, pentru că populația nu mai suporta creșterea prețului, a scăzut puterea de cumpărare cu 30%, deci consumul a scăzut foarte mult, iar încasările din TVA și accize au scăzut foarte mult. Va fi o perioadă foarte grea și nu știu dacă ceea ce a anunțat premierul va rezolva această problemă bugetară.
Daniela Petrican: Problema, spune șeful Guvernului, nu este nici în sectorul bugetar și nici la întreprinderile mici din sectorul privat. Înțeleg că marii contribuabili trebuie să-și plătească datoriile. Cine sunt aceștia și cum de au ajuns să nu-și plătească obligațiile legale?

Reforme rămase pe hârtie

Gheorghe Ialomiţianu: Din experiența guvernamentală și ca fost director al Finanțelor Publice Brașov, unde au fost mari companii de stat, deci sunt companiile de stat din subordinea Ministerului Economiei, Ministerului Transporturilor și alte companii, acolo sunt mari datorii, dar, de regulă, când se întocmește bugetul, nu iei în calcul arierate. Dacă au luat arieratele, sigur că am ajuns în situația aceasta. Va fi, deși legea este de partea ANAF-ului, va trebui să fie o decizie politică, că dacă se vor bloca conturile la marile companii de stat, o să vedem salariații că nu-şi mai primesc salariile și vor ieși în stradă. Aici și Ministerul Economiei și Ministerul Transporturilor trebuie să facă o analiză împreună cu ministrul de finanțe să vedem cum aceste firme își vor plăti obligațiile. Mă refer la impozit și contribuțiile sociale, că din păcate în ultimul timp, au fost propuse reforme. Chiar când eram ministru de finanțe, împreună cu Fondul Monetar, Comisia Europeană, să implementăm reforme ca aceste firme să vină pe profit. Ele au rămas pe hârtie și acum, ele trăiesc din aceste arierate, că nu-și plătesc obligațiile la bugetul statului. Este și o decizie politică care trebuie asumată de actualul guvern.
Cătălin Cîrnu: Guvernul lucrează și la un plan cu măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului, iar premierul spunea că: "nu vrem austeritate, ci doar cumpătare în cheltuieli". Se poate?

"Sper ca să nu se meargă pe aceeași gândire ca în august"

Gheorghe Ialomiţianu: Sigur, dacă vrem o cumpătare, depinde la ce nivel, pentru că acel deficit bugetar e foarte mare și dacă se vor veni cu măsuri fiscale cum s-a venit în august, că s-au anulat anumite facilități, care au lovit în primul rând întreprinderile mici și mijlocii și vedem că sunt încasări mai mici. De exemplu, a fost eliminat impozitul specific din HoReCa și s-a trecut pe impozit pe 16%. Acum, foarte multe firme din domeniul turismului sunt în pierderi. S-au anulat anumite facilități pentru salariații din anumite domenii și vedem că avem încasări mult mai mici. Sper ca să nu se meargă pe aceeași gândire ca în august. Propusă, acea gândire, acea modalitate de către domnul Dăianu, împreună cu unii specialiști și vedem că efectele sunt negative. Se încasează mai puțin la bugetul statului.
Cătălin Cîrnu: Apropo de Daniel Dăianu, a fost unul dintre participanţii la o dezbatere susţinută la Academia de Studii Economice. Nu spun decât atât: verdictul pe care l-au dat analiştii a fost că bugetul a fost scris prost. Dumneavoastră ce părere aveţi?

"În perioade de criză nu anulezi facilitățile fiscale"

Gheorghe Ialomiţianu: Eu spun că a fost întocmit greșit, că s-a mers pe încasări din creșterea prețurilor, lucrul acesta s-a realizat în 2022, dar românii nu mai suportă acele prețuri, chiar sunt dispuși să cumpere, să apeleze la forme ilegale, adică cei care vând fără bon fiscal și la prețuri mai mici. Deci, românii nu mai suportă. Sigur că, din punctul ăsta de vedere, domnul Dăianu are dreptate, pentru că, ca președinte al Consiliului Fiscal, a spus că bugetul are venituri supraevaluate și cheltuieli subevaluate, adică cheltuieli cu dobânzile, cheltuielile cu bunurile și serviciile. Dar unde a greșit domnul Dăianu? Atunci când a propus actualului guvern să anuleze facilitățile fiscale. În perioade de criză nu anulezi facilitățile fiscale, mergi pe eficiență și nu pe echitate, pentru că s-a văzut că efectele au fost negative, s-au încasat mai puțini bani la bugetul statului.

Reducerea numărului de județe, "un proiect de țară"

Daniela Petrican: Dar ce credeți despre propunerea Camerei de Comerț și Industrie a României de a reduce numărul de județe la 15, ca o măsură, bineînțeles, cu efecte în viitor, de reducere a cheltuielilor publice?
Gheorghe Ialomiţianu: Este un proiect de țară. Aici ar trebui reforma, pentru că avem comune care nu pot să-și acopere cheltuielile. Chiar spunea fostul prim-ministru Cîțu că sunt peste 60% din localități care nu-și acoperă cheltuielile, dar nu avem nici o eficiență în actul administrativ, pentru că n-avem personal calificat la nivelul multor primării. Să știți că e un program de țară, care ar trebui luat în considerare de actuala coaliție. Dar se fac calcule politice, pentru că e o presiune a primarilor, pentru că ei cam conduc partidele politice, o presiune, spunând că aduc voturi. Într-adevăr, e un program de țară, care să facă administrația publică locală mai eficientă și utilizarea resurselor în mod eficient. Într-adevăr, e un mare curaj din partea președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României, dar nu numai, ci și a mai multor reprezentanți ai mediului de afaceri. Ar trebui într-adevăr... Asta ar fi o adevărată reformă în România și am avea şi, într-adevăr, utilizarea în mod eficient a resurselor bugetare și actele administrative către populație și mediul de afaceri ar fi întocmite de profesioniști și o reducere a birocrației în România.
Cătăin Cîrnu: S-a mai vorbit despre astfel de proiecte de țară. Suntem și noi atenți la toate întâmplările, mulțumindu-vă pentru discuția pe care am purtat-o.
Gheorghe Ialomiţianu: Cu plăcere!
Cătălin Cîrnu: Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al finanțelor, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal", discutând despre planul de reducere a cheltuielilor în sectorul public, de care amintea și premierul României.

Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat
Economie 25 Martie 2024, 16:32

Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat

În cadrul unei licitații suplimentare, statul vrea să atragă marți încă 75 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat
Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022
Economie 24 Martie 2024, 17:19

Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022

Și exporturile româneşti de cereale au scăzut în 2023 faţă de anul precedent, arată datele INS.

Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022
Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”
Economie 24 Martie 2024, 08:54

Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”

Estimările au în vedere scumpirea hranei pentru animale, dar și lipsa forței de muncă.

Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”
Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară
Economie 22 Martie 2024, 07:57

Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară

Banca Naţională a Elveţiei a redus ieri dobânda de politică monetară la 1,5%, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând...

Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară
500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni
Economie 21 Martie 2024, 13:40

500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni

Guvernul intenționează să aprobe, în şedinţa de astăzi, o investiție importantă pentru construirea unui ansamblu medical nou...

500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni
Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric de 2.200 de dolari uncia
Economie 21 Martie 2024, 08:39

Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric de 2.200 de dolari uncia

Preţul spot al aurului a depăşit joi pentru prima dată pragul de 2.200 de dolari uncia, după ce Rezerva Federală americană a...

Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric de 2.200 de dolari uncia
Comisia Europeană se aşteaptă ca nici în acest an România să nu se încadreze în ţinta de deficit bugetar
Economie 21 Martie 2024, 08:04

Comisia Europeană se aşteaptă ca nici în acest an România să nu se încadreze în ţinta de deficit bugetar

Comisia Europeană se aşteaptă ca nici în acest an România să nu se încadreze în ţinta de deficit bugetar, care ar urma să...

Comisia Europeană se aşteaptă ca nici în acest an România să nu se încadreze în ţinta de deficit bugetar
Au apărut mesaje transmise de la o adresă de email care pare că ar aparţine Ministerului de Finanţe
Economie 20 Martie 2024, 22:18

Au apărut mesaje transmise de la o adresă de email care pare că ar aparţine Ministerului de Finanţe

ANAF lansează un nou avertisment asupra unor campanii cu mesaje false referitoare la e-Factura.

Au apărut mesaje transmise de la o adresă de email care pare că ar aparţine Ministerului de Finanţe