Euro a depăşit marți, în premieră, în cotaţiile BNR, pragul psihologic de 5 lei
Incertitudinea de la nivel politic îşi pune în continuare amprenta pe evoluţiile pieţelor financiare din România

Articol de Radio România Actualităţi, 06 Mai 2025, 18:22
Moneda unică europeană a depăşit marți, în premieră, în cotaţiile Băncii Naţionale, pragul psihologic de 5 lei. Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a depăşit cu puţin valoarea de 4 lei şi 45 de bani. În paralel, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,08% pe an, de la 5,9% luni. Şi indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,16%, de la 6 procente luni.
Şi dobânzile la care se împrumută statul s-au majorat, după cum relatează reporterul RRA Iulian Olescu: ”Incertitudinea de la nivel politic îşi pune în continuare amprenta pe evoluţiile pieţelor financiare din România, cursul de schimb al leului fiind sub presiune de depreciere, iar BNR acţionând în sensul reducerii lichidităţii în lei pentru creşterea dobânzilor. Analistul financiar, Adrian Codirlaşu, preşedintele CFA România, punctează creşterea dobânzilor la care se împrumută statul român.
Adrian Codirlaşu: ”Aversiunea la risc şi posibile ieşiri ale capitalelor străine din România se văd asupra cursului. Atât ieri, cât şi azi am văzut creşterea ratelor de dobândă la care se împrumută statul, iar acum şi de la cinci ani în sus, ratele de dobândă la care se împrumută statul pe pieţele externe sunt de 8%, practic toată curba de randament a mers în sus şi ieri şi azi.”
Bursa a reacţionat luni la tensiunile din mediul politic, consemnând scăderea apropiate de 3% ale principalilor indici, tendinţa de marți fiind însă de cvasistagnare.”
Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat la rândul său, pentru Agerpres, că în ultima perioadă, pe piaţa valutară intrările de capital au scăzut, iar ieşirile au crescut semnificativ. În consecinţă, pentru a tempera aceste mişcări, BNR a atras lichiditatea din piaţă, ceea ce a dus la creşterea dobânzilor. El a precizat că Banca Naţională va căuta să echilibreze situaţia./editor Florin Lepadatu/