Datoria externă a României se apropia de 210 miliarde de euro la nivelul lunii mai
În acest context, specialiştii consideră că datoria publică a ţării noastre ar putea trece, anul viitor, de nivelul de 60% din Produsul Intern Brut.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Iulie 2025, 16:27
Datoria externă a României se apropia de 210 miliarde de euro la nivelul lunii mai, continuându-şi tendinţa de creştere din ultimii ani, conform datelor publicate de Banca Naţională. În acest context, specialiştii consideră că datoria publică a ţării noastre ar putea trece, anul viitor, de nivelul de 60% din Produsul Intern Brut.
Reporter: Iulian Olescu - ”Principala cauză o reprezintă deficitul bugetar ridicat şi, deşi măsurile fiscale asumate pentru reducerea acestuia ar trebui să aibă ca efect şi o îmbunătăţire a situaţiei datoriei externe, asta nu înseamnă că datoria externă nu va mai creşte, spune analistul economic Aurelian Dochia.
Aurelian Dochia: ”Dimpotrivă, ea va creşte, cu certitudine, pentru că, chiar şi cu 7% sau 8%, cât vom avea anul ăsta deficit public, asta se va adăuga la datorie, în condiţiile în care creşterea economică şi în 2025 va fi foarte anemică. Se poate chiar să ne îndreptăm spre un moment de recesiune şi, din păcate, datoria publică va depăşi 60% cu certitudine, poate că chiar anul viitor.”
Aurelian Dochia subliniază că, dacă nu vom reuşi să punem ordine în problema deficitului bugetar, riscăm să ne îndreptăm spre o criză cauzată de dificultatea finanţării acestui deficit şi a datoriei publice. Cea mai recentă estimare a agenţiei de rating Moody's indică faptul că, şi în condiţiile aplicării primului pachet de măsuri fiscale asumat către executiv, datoria publică a României ar urma să se plafoneze la aproximativ 66,5% din PIB abia începând din 2029.”/editor Florin Lepadatu/