Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Ne așteptăm la o reducere în continuare a inflației

"Apel matinal": Invitat - Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: Ne așteptăm la o reducere în continuare a inflației
Foto: gov.ro

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 10 August 2023, 09:42

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (10 august, ora 8:30) - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: Banca Națională a României se așteaptă la o inflație ușor mai mare spre finalul acestui an decât era anticipată, cu o proiecție optimistă, însă, de scădere pentru anul viitor. Conform conducerii BNR, în acest moment avem creștere economică, însă este slăbită semnificativ pentru acest an, comparativ cu ce fusese estimat.
Cătălin Cîrnu: Datele indică o creștere a consumului generată de venituri, dar pe un curs de atenuare, în condițiile în care depozitele la termen ale populației au crescut semnificativ, concluzia Băncii Naționale fiind consumul mai mic înseamnă economii mai mari. Cum traversăm însă această perioadă și, mai ales, ce urmează, încercăm să deslușim de la invitatul "Apelului matinal", Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României. Bună dimineața.
Dan Suciu: Bună dimineața.
Cătălin Cîrnu: Se tot vorbește de inflație și asta de ceva vreme. Așa, pe scurt, cât de mare este încă riscul pe care îl implică inflația?
Dan Suciu: E evident încă o problemă cu care ne confruntăm și cu care ne vom confrunta în lunile următoare, până spre finalul anului viitor, când cifra va fi una mult, mult mai mică. Dar e evident că suntem pe o tendință descendentă, chiar dacă ea nu mai are sau nu are amplitudinea pe care am fi dorit-o să o aibă și pe care am prognozat-o că ar fi putut să o aibă acum câteva luni, rămânem fermi la decizia că prognoza pentru finalul anului este de o singură cifră, vom intra probabil într-o singură cifră chiar din luna iulie, şi, pe finalul anului, vom avea undeva la 7,5%. Trebuie să spun însă un lucru clar: nu am luat în calcul în această prognoză modificările fiscale care se anunță sau, mă rog, care se intenționează să fie luate, pentru că deocamdată nu știm ce modificări fiscale sau știm cu certitudine că vor fi modificări fiscale care vor avea impact asupra deficitului bugetar, adică pe reducerea deficitului bugetar. Asta nu înseamnă că ele vor schimba radical prognoza de inflație, pot s-o facă, nu e încă cert, depinde foarte mult de ce decizii va lua guvernul.
Nu vor schimba într-atât decât am anticipat inițial și mai avem decât au fost anul trecut. Din punctul acesta de vedere, ritmul de creștere. De ritm vorbesc ritmul de creștere s-a diminuat semnificativ. Cum spuneam, de așteptat. Amploarea este un are cum diminuată, dar ea poate poate. Nu vor schimba într-atât încât să nu mai rămânem la prognoza de o singură cifră spre finalul anului.
Daniela Petrican: Dar cum stă România deocamdată din punct de vedere economic?
Dan Suciu: Cumva sunt semnale mixte, pentru că, ați citat și dumneavoastră din comunicatul Băncii Centrale, avem încă creștere economică, avem încă date care arată că economia funcționează pe plus, dar ele sunt mult mai scăzute decât am anticipat inițial și mai ales decât au fost anul trecut. Din punctul acesta de vedere, ritmul de creștere, de ritm vorbesc, ritmul de creștere s-a diminuat semnificativ. Era, cum spuneam, de așteptat. Amploarea este oarecum diminuată, dar ea poate fi revigorată, dacă mecanismul de absorbție a fondurilor europene se așează mai bine pe picioare, funcționează mai bine, pentru că la nivelul consumului, cel puțin până acum, un alt motor de creștere economică, lucrurile au stat relativ bine. Oamenii au continuat să achiziționeze bunuri de toate felurile, evident, care au menținut economia pe plus.
Consumul reprezintă un motor important de creștere economică și chiar dacă am avut, cum ați citat și dumneavoastră, o creștere a depozitelor, adică o ușoară reducere a consumului comparativ cu anul trecut, el tot pe plus a fost.
Cătălin Cîrnu: Da, consumul reprezintă unul dintre motoarele de creștere, dar nu trebuie să rămână singur, cred că e o certitudine pentru toți.
Dan Suciu: Absolut!
Cătălin Cîrnu: Aminteați de măsurile fiscale pe care le au în vedere autoritățile. În mod normal, dacă s-ar mări taxele, dacă ar fi și alte măsuri fiscale, ne așteptăm să scadă inflația sau nu?
Dan Suciu: Depinde ce măsuri fiscale vor fi luate și care e ponderea lor în pachetul acesta de ajustare bugetară, pentru că vorbim de un pachet care presupune reduceri de cheltuieli, transferuri de cheltuieli, creșteri eventuale de taxe, eliminarea de facilități. Sunt multe tipuri de măsuri fiscale luate în calcul. Încă nu știm cum vor arăta, dar e clar că vor fi măsuri din mai multe domenii de acest gen și atunci depinde de tipul de decizie. Unele măsuri fiscale pot să ducă la reducerea inflației, altele, cum ar fi o majorare generală de TVA, de exemplu, sigur că ar uite la o creștere de inflație. Deci, de aceea mi-e greu să comentez deocamdată. Nu avem măsuri bine conturate...
Cătălin Cîrnu: Da, doar un program anunțat de Guvern, dar noi avem altă curiozitate. În mod normal, Guvernul, nu doar acum, în general, când vine cu noi măsuri fiscale, întreabă și Banca Națională a României sau nu?
Dan Suciu: Suntem într-un proces de consultare permanentă cu Ministerul de Finanțe și cu Guvernul, dar politica fiscală este un atribut al Guvernului, este o decizie pe care trebuie să o ia, să și-o asume Guvernul, aşa cum politica monetară, adică decizia de majorare sau micșorare sau menținere a dobânzii de politică monetară este o decizie a Băncii Centrale pe care nu trebuie să o împărtășească cu cineva înainte. Dimpotrivă. Aceste politici trebuie să funcționeze pe baza unei relații cumva simbiotice, dar prin decizii autonome şi de aceea putem spune că suntem informați și putem spune că suntem consultați, ni se cere sfatul legat de impactul unei decizii sau alta, de multe ori, dar decizia legată de o măsură sau alta este strict o decizie a Guvernului şi putem înțelege negocierile acum care au loc, ele sunt extrem de dificile și pentru că presupun, evident, decizii cu impact asupra unei categorii de public şi sunt decizii politice, dar după aceea nu cred că ar trebui să intervină și nici nu intervine altă autoritate sau o altă instituție, decât la nivel consultativ dacă i se cere un studiu de impact sau o analiză de impact. Acest lucru îl facem,atunci când /.../ evident.
Daniela Petrican: Dar, pe scurt, la ce să ne așteptăm în continuare?
Dan Suciu: Din perspectiva Băncii Centrale, pentru că n-aș vrea să discut măsurile fiscale devreme ce încă nu avem pachetul bine consolidat, din perspectiva Băncii Centrale, ne așteptăm la o reducere în continuare a inflației - vom vedea în ce ritm. Sperăm că prognoza noastră este cea corectă, asta înseamnă un pachet echilibrat de măsuri fiscale cu impact asupra inflației, asta înseamnă o decizie la nivelul Guvernului care să ducă la o reducere a deficitului bugetar, care, e clar, că nu mai este la nivelul prognozat și, din păcate, acest lucru are un impact negativ atât asupra inflației, dar mai ales dacă nu se iau deciziile la timp și dacă nu se ia decizia de reducere a deficitului bugetar riscăm o tensiune pe piețele financiare care se va manifesta printr-o posibilă creștere a dobânzilor în piață şi printr-o tensiune pe curs. Noi sperăm să nu ajungem la acest scenariu. Și acest scenariu poate fi evitat printr-o decizie care să calmeze piețele, să asigure investitorii că deficitul bugetar este sub control, s-au luat măsuri care să reducă acest deficit bugetar și că costurile de finanțare pe care le are România cu datoria nu vor crește exagerat și pot fi menținute sub control. Deci, de aceea suntem într-un moment extrem de important. Eu și, de altfel, Banca Națională înțelege că aceste negocieri politice legate de pachetul fiscal și de ajustare bugetară tocmai asta subliniază - că politicienii și decidenții noștri au înțeles importanța momentului, altfel nu văd de ce ar avea negocierile acestea extrem de dificile. Au înțeles importanța momentului, trebuie luate deciziile corecte pentru a avea o altă pondere a deficitului bugetar, mult mai redusă. Riscul de a nu închide niște negocieri de genul acesta este semnificativ, prin impactul pe care l-ar avea asupra pieței, dar nici nu vreau să mă gândesc că nu vom ajunge la un consens la un moment dat, indiferent cât de dificile vor fi aceste negocieri.
Cătălin Cîrnu: Da, mai ales că România are nevoie de banii europeni. Asta îmi amintește și de raportul celor de la Eurostat, cum că zona euro a intrat încă de la începutul anului în recesiune. Trebuie să fim atenți la toate amănuntele de ordin economic. Mulțumim! Am mai deslușit câte ceva și poate ne reauzim după ce vom afla care este pachetul măsurilor fiscale pe care le va lua Guvernul.
Daniela Petrican: Invitatul "Apelului matinal" a fost Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale a României.

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primele trei luni din acest an
Economie 26 Aprilie 2024, 17:28

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primele trei luni din acest an

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an.

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din PIB după primele trei luni din acest an
România, printre cele mai mici preţuri la gaze naturale și energie electrică pentru consumatorii casnici din UE
Economie 26 Aprilie 2024, 17:22

România, printre cele mai mici preţuri la gaze naturale și energie electrică pentru consumatorii casnici din UE

Ungaria, Croaţia şi România au avut cele mai mici preţuri la gaze naturale pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeană...

România, printre cele mai mici preţuri la gaze naturale și energie electrică pentru consumatorii casnici din UE
Suprataxarea şi schimbarea legislaţiei în exces descurajează investiţiile în economie
Economie 25 Aprilie 2024, 21:02

Suprataxarea şi schimbarea legislaţiei în exces descurajează investiţiile în economie

Reprezentanţi ai mediului de afaceri susţin că suprataxarea şi schimbarea legislaţiei în exces descurajează investiţiile în...

Suprataxarea şi schimbarea legislaţiei în exces descurajează investiţiile în economie
Restructurarea datoriilor pentru cei care întârzie cu plata ratelor şi riscă executarea silită
Economie 24 Aprilie 2024, 14:34

Restructurarea datoriilor pentru cei care întârzie cu plata ratelor şi riscă executarea silită

Băncile sunt obligate să demonstreze că au încercat restructurarea datoriilor care înregistrează întârzieri la plată mai mari...

Restructurarea datoriilor pentru cei care întârzie cu plata ratelor şi riscă executarea silită
Depozitele la bănci ale firmelor și populației au depășit 584 de miliarde de lei
Economie 24 Aprilie 2024, 12:34

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au depășit 584 de miliarde de lei

Potrivit BNR este o majorare cu peste 11% față de luna martie a anului trecut.

Depozitele la bănci ale firmelor și populației au depășit 584 de miliarde de lei
7 din 10 români vor să reducă cantitatea de mâncare aruncată la gunoi
Economie 23 Aprilie 2024, 21:10

7 din 10 români vor să reducă cantitatea de mâncare aruncată la gunoi

7 din 10 români au în vedere strategii pentru a reduce cantitatea de mâncare aruncată la gunoi, femeile fiind mai deschise...

7 din 10 români vor să reducă cantitatea de mâncare aruncată la gunoi
”Educația financiară devine o condiție sine qua non pentru dezvoltarea durabilă a unei societăți”
Economie 23 Aprilie 2024, 17:54

”Educația financiară devine o condiție sine qua non pentru dezvoltarea durabilă a unei societăți”

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit astăzi, despre importanţa educaţiei financiare în societatea românească.

”Educația financiară devine o condiție sine qua non pentru dezvoltarea durabilă a unei societăți”
BVB lansează o nouă ediţie a programului "Made in Romania"
Economie 23 Aprilie 2024, 09:30

BVB lansează o nouă ediţie a programului "Made in Romania"

Programul este dedicat companiilor antreprenoriale româneşti.

BVB lansează o nouă ediţie a programului "Made in Romania"