Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Dacia a lansat Lodgy la salonul auto de la Geneva

Lodgy este primul autoturism dezvoltat de Dacia care nu este produs în România, cu un preţ cuprins între 9.500 şi 14.700 de euro cu TVA. Peste 130 de modele urmează să fie lansate la salonul de la Geneva.

Dacia Lodgy a fost lansată la Geneva. Foto: Agerpres.

Articol de Paul Poteraşi, 06 Martie 2012, 15:20

Salonul auto de la Geneva şi-a deschis marţi porţile pentru presă, iar iubitorii de maşini vor putea admira cele mai noi producţii începând de joi.

Evenimentul de la Geneva, al doilea salon auto din acest an după cel de la Detroit, din ianuarie, este marcat de criza economică.

"Din cauza crizei datoriilor publice din anumite state ale UE, piaţa de automobile din Europa de Est ar putea să scadă cu până la 5% până la 12,1 milioane unităţi", a prognozat directorul Federaţiei Constructorilor de Automobile din Germania, Matthias Wissmann.

La nivel mondial în schimb, creşterea vânzărilor de automobile ar urma să continue şi în 2012, VDA prognozând un avans de 4% graţie dinamismului pieţei americane dar şi a celei chineze şi a celei japoneze.

Cu toate acestea în cadrul salonului auto de la Geneva vor fi prezentate în premieră 130 de modele auto.

La salonul auto de la Geneva, Audi va prezenta noul său A3, Mercedes-Benz va dezvălui o nouă versiune a modelului A-Class, iar Volvo va prezenta modelul V40.

Audio: Trimisul Radio România la Geneva, Radu Micu, în dialog cu Dan Vardie, reprezentantul României în juriul "Car of the year".


Peugeot, care recent a anunţat o alianţă cu liderul mondial General Motors, va dezvălui noul 208, un model mai scurt şi mai uşor decât predecesorul, Peugeot 207.

De asemenea, constructorul auto italian Fiat va dezvălui noul 500L, automobil ce va fi produs la uzina Fiat de la Kragujevac, Serbia, şi ar urma să fie introdus pe piaţa din Europa la finele lui 2012.

Opel va introduce noul SUV compact denumit Mokka, intrând pe un segment ocupat în Europa de Suzuki SX4 şi Fiat Sedici.

Dacia a lansat Lodgy

Dacia a prezentat marţi la Salonul Auto de la Geneva în premieră mondială monovolumul Lodgy, care poate fi comandat începând de miercuri, 7 martie, de clienţii din România, la preţuri cuprinse între 9.500-14.700 de euro cu TVA.

Lodgy nu va fi însă produs la fabrica de la Mioveni, modelul urmând să fie fabricat în Maroc.

Maşina va avea o garanţie de trei ani sau 100.000 km.

Citeşte şi:
Datele tehnice Dacia Lodgy şi preţurile de comercializare.

Monovolumul de la Dacia a fost prezentat de directorul operaţional executiv al Renault, Carlos Tavares, acompaniat de o trupă de muzicieni.

"Dacia nu este numai un brand de low-cost ci şi o achiziţie inteligentă. Proprietarii Dacia sunt mândri de maşina pe care au ales-o. Lodgy reprezintă o nouă promisiune pentru segmentul de MCV.

"Am lansat Lodgy, o maşină care pe segmentul ei are un preţ similar cu cel al altor mărci şi chiar mai mic. Acesta nu este ultimul capitol al Dacia din 2012", a declarat şeful Biroului de Operaţiuni al Renault Group.

--fb1Modelul de serie Dacia Lodgy reprezintă versiunea finală a lui Lodgy Glace, maşina de competiţie pe care producătorul autohton a prezentat-o în toamna anului trecut.

Astfel, Lodgy are o lungime de 4,5 metri, cu 0,5 metri mai lung decât modelul de competiţie.

Portbagajul are un volum de 827 litri în configuraţia cu cinci locuri, respectiv 207 litri în varianta cu 7 locuri, care poate ajunge până la 2.617 litri în configuraţia cu 2 locuri.

Dacia a mai prezentat marţi la Salonul Auto de la Geneva varianta Stepway 2 a modelului Sandero, care adaugă la opţiunile disponibile o nouă nuanţă de culoare, materiale noi la interior, două noi ambianţe de design interior, un nou radio CD MP3 cu comandă pe volan, priză jack şi conectivitate USB şi Bluetooth.

Sandero Stepway 2 oferă opţional "pachetul piele".

Sandero Stepway 2 va beneficia de un nou motor de 1,5 litri şi 105 cai putere pe bioetanol şi va putea fi comandat de clienţii din România începând din luna aprilie.

Totodată, Dacia a prezentat o serie limitată pentru modelul Duster, denumită Delsey, care va fi disponibilă în România din această vară.

Potrivit datelor companiei, vânzările de automobile Dacia au scăzut, anul trecut, cu 1,5% la nivel global, de la 348.723 unităţi la 343.233 unităţi, şi cu 16% pe piaţa internă, de la 36.730 unităţi la 30.867 unităţi.

Cel mai vândut model a fost SUV-ul (sport utility vehicle) Duster, cu 161.203 unităţi, urmat de gama Logan - 95.452 unităţi şi Sandero - 86.578 unităţi.

În România, vânzările Dacia au fost de 30.867 unităţi, iar gama Logan a reprezentat axa principală din punct de vedere comercial, cu 21.099 unităţi.

Totodată, au mai fost vândute 2.519 maşini Sandero şi 7.249 Duster.

Principalele destinaţii de export în 2011 au fost Franţa, Germania şi Italia. În prezent, în lume circulă 1,8 milioane de automobile Dacia.

B-Max va fi comercializat din luna iulie

Preşedintele Companiei Naţionale Ford, Henrik Nenzen, a declarat la Geneva că modelul B-Max, produs exclusiv la fabrica Ford de la Craiova, va ajunge în showroom-urile din România în luna iulie, însă comenzile vor fi onorate începând cu luna septembrie.

Ford a lansat la Geneva modelul B-Max. Foto: Reuters.

Henrik Nenzen a spus că două maşini din acest model, lansat marţi la Salonul Auto de la Geneva, vor fi prezentate în România pe 22 martie, dată la care va începe prelaurea comenzilor.

"B-Max va ajunge la sfârşitul lui iulie-august la distribuitori, iar livrările efective vor începe din septembrie", a precizat Henrik Nenzen.

Preşedintele Companiei Naţionale Ford adăugat că peste 95% din producţia B-Max va fi destinată pieţelor externe.

Henrik Nenzen afirma la finele lunii ianuarie că B-Max va avea în România un preţ special, mai mic comparativ cu cel din ţările unde va fi exportat.

Conceptul modelului B-Max a fost prezentat în luna martie a anului trecut la Salonul Auto de la Geneva, iar în iunie Ford a început să fabrice la Craiova primele prototipuri.

Din aprilie 2010, cand au ieşit pe porţile uzinei din Craiova primele maşini produse de Ford în România şi până în luna octombrie a anului trecut, au fost asamblate 17.105 autoutilitare Transit Connect.

În toamna anului trecut, producţia utilitarei a fost mutată la fabrica Ford din Valencia, pentru a face loc noului B-Max şi unui al doilea model de clasă B, care va intra în producţie cel mai probabil din 2013.

Chevrolet Volt şi Opel-Vauxhall Ampera, maşinile anului 2012

Modelele Chevrolet Volt şi Opel-Vauxhall Ampera, dezvoltate de grupul american General Motors (GM), au fost desemnate maşinile anului 2012 în Europa de către juriul Car of the Year, care a plasat Volkswagen Up, respectiv Ford Focus pe următoarele două poziţii în clasament.

Opel Ampera a primit titlul de maşina anului alături de Chevrolet Volt. Foto: Reuters.

Volt şi Ampera au candidat în comun la premiul pentru anul 2012, fiind similare din punct de vedere tehnic, cu unele diferenţe de design.

Cele două modele au fost desemnate câştigătoare luni seara, la debutul Salonului Auto de la Geneva, de către un juriu de 59 de membri din 23 de state europene, potrivit Forbes.

Candidaţii au fost evaluaţi în funcţie de numeroase criterii, inclusiv design, confort, performanţe, inovaţie tehnologică şi eficienţă.

Modelul electric al General Motors, care poate fi alimentat "la priză", a mai câştigat anul trecut titluri ca maşina anului în America de Nord sau maşina ecologică a anului.

GM estima vânzări de 10.000 de modele Volt pentru anul trecut, însă a reuşit să vândă numai 7.600 de unităţi.

Grupul american a renunţat recent la ţinta de 45.000 de unităţi pentru acest an, după ce a livrat în ianuarie şi februarie puţin peste 1.600 de modele Volt.

Cu toate acestea, Volt s-a vândut mai bine decât celelalte automobile electrice pe piaţa americană, notează Forbes.

Deficitul bugetar a ajuns, după primele două luni ale anului, la aproape 29 de miliarde de lei
Economie 27 Martie 2024, 07:20

Deficitul bugetar a ajuns, după primele două luni ale anului, la aproape 29 de miliarde de lei

Este aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate ieri de Ministerul de Finanţe.

Deficitul bugetar a ajuns, după primele două luni ale anului, la aproape 29 de miliarde de lei
Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor
Economie 26 Martie 2024, 11:19

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor

Scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor de la 500.000 la 100.000 euro ar conduce la aplicarea cotei...

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii respinge scăderea pragului de încadrare în categoria microîntreprinderilor
Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat
Economie 25 Martie 2024, 16:32

Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat

În cadrul unei licitații suplimentare, statul vrea să atragă marți încă 75 de milioane de lei.

Ministerul Finanţelor a împrumutat peste 960 de milioane de lei printr-o emisiune de obligațiuni de stat
Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022
Economie 24 Martie 2024, 17:19

Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022

Și exporturile româneşti de cereale au scăzut în 2023 faţă de anul precedent, arată datele INS.

Importurile de cereale, mai mici cu peste 25% anul trecut față de 2022
Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”
Economie 24 Martie 2024, 08:54

Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”

Estimările au în vedere scumpirea hranei pentru animale, dar și lipsa forței de muncă.

Mielul sacrificat „s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul”
Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară
Economie 22 Martie 2024, 07:57

Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară

Banca Naţională a Elveţiei a redus ieri dobânda de politică monetară la 1,5%, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând...

Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară
500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni
Economie 21 Martie 2024, 13:40

500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni

Guvernul intenționează să aprobe, în şedinţa de astăzi, o investiție importantă pentru construirea unui ansamblu medical nou...

500 de milioane de euro pentru Spitalul Fundeni
Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric de 2.200 de dolari uncia
Economie 21 Martie 2024, 08:39

Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric de 2.200 de dolari uncia

Preţul spot al aurului a depăşit joi pentru prima dată pragul de 2.200 de dolari uncia, după ce Rezerva Federală americană a...

Cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric de 2.200 de dolari uncia