BNR: Inflația va rămâne la cote ridicate până la sfârșitul anului
Mugur Isărescu spune că un element foarte important va fi restabilirea încrederii piețelor, deoarece investitorii reacționează negativ când aud declarații privind naționalizări sau confiscări și încrederea.

Articol de Iulian Olescu, 20 Mai 2025, 13:37
Atragerea masivă a fondurilor europene ar putea să ofere un impuls considerabil investiţiilor şi să stimuleze creşterea economică, fără să creeze inflaţie, într-o situaţie în care evitarea unei recesiuni în acest an va fi mai dificil de realizat, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
În cadrul conferinţei de prezentare a raportului trimestrial asupra inflaţiei, el a adăugat că o inflaţie anuală cuprinsă între 4 şi 5 procente nu este dificil de explicat în condiţiile unui deficit public de 9% şi că ajustarea acestui deficit este problema principală a României.
Banca Națională a României a modificat în urcare prognoza de inflație atât pentru finalul acestui an, de la 3,8% la 4,6%, cât și pentru sfârșitul lui 2026, de la 3,1% la 3,4%.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că și această prognoză se poate modifica.
Mugur Isărescu: Este făcută cu datele dinainte de 1 mai, nu cuprinde ce s-a întâmplat în perioada alegerilor. Inflația vine jos, este un lucru foarte bun. Discuțiile legate de faptul că e cea mai mare din Europa este, dacă în momentul în care este sub 5% este o problemă, dar nu una fundamentală, problemă majoră este deficitul public: cum îl corectăm, cât de repede îl corectăm, câtă credibilitate avem. Vom conlucra cu noul guvern și vom găsi soluțiile optime, să ducem treptat inflația în jos, bazată pe o reducere sustenabilă, treptată, a deficitului public, fără să avem recesiune economică.
Mugur Isărescu a mai spus că un element foarte important va fi restabilirea încrederii piețelor, deoarece investitorii reacționează negativ când aud declarații privind naționalizări sau confiscări și încrederea, odată pierdută, se recuperează foarte greu.