Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Peste 116.000 de vizitatori - record absolut la Gaudeamus

Comunicat Radio România: Ediţia 2014 a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură s-a încheiat duminică în prezenţa unui public numeros.

Peste 116.000 de vizitatori - record absolut la Gaudeamus

Articol de Radio România, 24 Noiembrie 2014, 11:07

Ediţia 2014 a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură s-a încheiat duminică, 23 noiembrie, în prezenţa unui public numeros, dornic să profite până în ultima clipă de oferta generoasă şi de atmosfera inconfundabilă ale evenimentului.

Târgul Internaţional Gaudeamus, eveniment reper al peisajului cultural românesc, a avut loc în acest an în perioada 19 – 23 noiembrie în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo; ajuns în 2014 la ediţia cu numărul XXI, târgul a fost iniţiat şi organizat de Centrul Cultural Media al Radio România. Bilanţul statistic al ediţiei se prezintă astfel:

Suprafaţa târgului a fost de circa 14.000 metri pătraţi, aproape de capacitatea maximă a Pavilionului Central Romexpo;

Numărul expozanţilor a fost de peste 320, reprezentând câteva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial şi educaţional;

Programul de manifestări al ediţiei a cuprins mai mult de 750 de evenimente – record al târgului - lansări şi prezentări de carte, dezbateri, conferinţe, momente artistice - organizate în mai multe spaţii special amenajate în incinta pavilionului şi în cadrul standurilor expozanţilor;

Numărul vizitatorilor a fost de circa 117.000, record de vizitatori în istoria târgului.

Duminică, 23 noiembrie, au fost decernate premiile acestei ediţii a târgului, astfel:

Trofeele Gaudeamus, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin votul publicului, au fost acordate editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Polirom (locul 3);

• Trofeul pentru Cea mai râvnită carte a târgului, stabilit tot prin votul publicului, a revenit Editurii Curtea Veche, pentru volumul Pas cu pas de Klaus Iohannis;

Trofeele Presei pe secţiunile publicaţii, TV, online şi agenţii de presă au fost câştigate de: cotidianul Adevărul, postul Pro TV, site-ul HotNews.ro şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres. Trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat, întrucât posturile Radio România, frecvent indicate drept surse de informaţii despre eveniment, nu pot intra în această competiţie, dat fiind statutul de organizator al instituţiei;

Premiul de Excelenţă, în valoare de 10.000 lei, oferit de către Radio România, a fost decernat Editurii Trei, pentru succesul construirii unui program editorial în jurul psihologiei şi psihanalizei, extins apoi, prin alte titluri şi prin cărţile publicate de Pandora M, editură afiliată, către literatură şi către alte domenii, cu vocaţie „generalistă”;

Premiul Educaţia a revenit Academiei de Studii Economice din Bucureşti, în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care Academia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus;

Premiul pentru traducere Antoaneta Ralian, decernat pentru doi traducători, din limba română într-o limbă străină şi dintr-o limbă străină în limba română a fost acordat la această ediţie lui Virgil Stanciu pentru traducerea din limba engleză a romanului Preaiubita de Tony Morrison (Editura ART) şi Letiţiei Ilea pentru traducerea în limba franceză a volumului de versuri Melci aborigeni/ Escargots aborigènes de Ioan Pintea (Editura Charmides).

În mod excepţional la această ediţie, Radio România a acordat Antoanetei Ralian un Premiu de Excelenţă pentru Traducere, cu prilejul traducerii cu numărul 120 - romanul Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde, publicat de Editura Humanitas.

Ceremonia de premiere Gaudeamus 2014 a fost precedată de prezentarea Listei Goncourt – Alegerea Studenţilor Români, eveniment organizat de Institutul Francez. Volumul câştigător, anunţat de Denisa Comănescu, preşedintele juriului, a fost Meursault, contre-enquête, de Kamel Daoud.

Invitat de onoare al ediţie 2014 a fost Federaţia Rusă. Programul invitatului de onoare a cuprins peste 30 de evenimente organizate în incinta târgului şi în alte spaţii din Bucureşti, având ca invitaţi 17 scriitori, critici literari, editori, jurnalişti şi muzicieni din Rusia. Partener privilegiat al ediţiei a fost GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România, care a desemnat şi Preşedintele de onoare al ediţiei, Benoît Rutten, preşedinte GADIF, Delegat Valonia – Bruxelles.

Numeroase personalităţi ale vieţii publice din România au trecut pragul târgului şi în acest an, de remarcat fiind pentru ediţia 2014 prezenţa în repetate rânduri a trei dintre şefii de stat ai României din ultimii 25 de ani şi a membrilor familiei regale a României.

Proiecte Radio România - Gaudeamus

În cadrul Târgului a fost organizată finala celei de a XII-a ediţii aConcursului Naţional de Lectură Mircea Nedelciu, la care au participat şase elevi de liceu, câştigătorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an în Bucureşti, Craiova, Cluj-Napoca, Constanţa, Reşiţa şi Iaşi. Câştigătorii acestei ediţii au fost: locul I - Monica Litră, elevă a Colegiului Naţional Pedagogic Ştefan Velovan din Craiova; locul II - Marius-Alexandru Teodorescu, elev la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca; locul III – Ştefan Ciocioi, elev al Liceului Teoretic Ovidius din Constanţa. Premiile, constând în sume de bani destinate achiziţionării de cărţi din târg, au fost oferite de Radio România.

Proiectul Cărţile se întorc acasăs-a bucurat de un real succes şi în acest an. Fondul de carte constituit prin donaţii ale vizitatorilor şi expozanţilor în cadrul proiectului conţine peste2.500 de volume care vor ajunge în biblioteci publice din Republica Moldova. De la lansarea acestui proiect în 2010, circa 106.000 de volume au ajuns, prin generozitatea expozanţilor şi vizitatorilor Gaudeamus în peste 260 de biblioteci aflate în aria de acoperire a posturilor Radio România.

Invitaţi de nota 10: Olimpicii României– un proiect care îşi propune să aducă în prim-plan competitivitatea şi excelenţa învăţământului românesc, să atragă atenţia asupra performanţelor şi potenţialului reprezentanţilor săi de top pentru viitorul României. La Gaudeamus 2014, 26 de elevi medaliaţi la concursuri internaţionale pe diverse discipline, beneficiari ai bursei Meritul olimpic internaţional au fost invitaţi speciali ai Târgului şi premiaţi de către Radio România şi Automobile Dacia.

Expozanţii care au contribuit la proiectele Radio România - Cărţile se întorc acasă, Invitaţi de nota 10: Olimpicii României şi Atelierul de colorat din cadrul Salonului de Carte pentru Copii Ion Creangă - sunt editurile Casa Radio, Hasefer, Integral, Media Erc Press, Nomina, Prut şi 9 Cărţi.

Ziarul Târgului(4 numere) a fost realizat într-un tiraj zilnic de 7.000 de exemplare, în perioada 18 - 23 noiembrie, de către o echipă redacţională de la cunoscuta publicaţie Caţavencii.

Tombola Gaudeamus. Derulată pe întreg parcursul târgului, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare cumpărate, Tombola Gaudeamus a oferit vizitatorilor ediţiei ocazia de a câştiga patru premii: 3 smartphone –uri oferite de Orange şi Marele Premiu, un autoturism Dacia Logan 10 ani, oferit de Automobile Dacia. În urma tragerii la sorţi care a avut loc duminică, 23 noiembrie, ora 14:00, au fost desemnaţi drept câştigători: Nicolaie Istode – cel care şi-a adjudecat Marele Premiu, Robert Cristian Băcaru, Gheorghe Gabor şi Adelina Stoica.

Parteneri Gaudeamus 2014

Proiect susţinut de Ministerul Culturii.

Sponsori: Automobile Dacia şi Orange. Parteneri: Primăria Municipiului Bucureşti, RATB, Tarom, Graffiti BBDO, Primăria Sectorului 1 Bucureşti

Parteneri media: România TV, Spectacular, TV5 Monde, Accente, Agenţia de Carte, Arhitext, Bookblog, revista Cariere, Caţavencii, Forbes, ziarul Metropolis, Observator Cultural, Revista 22, Suplimentul de Cultură, Şapte Seri, Bernschutz & Co.

Informaţii suplimentare la Secretariatul Gaudeamus sau pe www.gaudeamus.ro. Persoane de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro) şi Anca Badea (tel. 0740.121.173, e-mail anca@gaudeamus.ro).

Romeo și Julieta la Mizil
Cultură 28 Ianuarie 2023, 14:39

Romeo și Julieta la Mizil

Peste 600 de autori de poezie și epigramă, inclusiv din străinătate, s-au înscris în concurs cu texte care nu au mai...

Romeo și Julieta la Mizil
Din anul școlar 2023- 2024 disciplina Istoria Evreilor - Holocaustul va fi cuprinsă în planurile cadru de liceu
Cultură 27 Ianuarie 2023, 18:58

Din anul școlar 2023- 2024 disciplina Istoria Evreilor - Holocaustul va fi cuprinsă în planurile cadru de liceu

Din anul școlar 2023- 2024 disciplina Istoria Evreilor - Holocaustul va fi cuprinsă în planurile cadru de liceu
Filmele românești "Metronom" și "RMN", selectate la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg
Cultură 27 Ianuarie 2023, 08:27

Filmele românești "Metronom" și "RMN", selectate la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg

În competiție au fost selectate și două filme românești. Este vorba despre "Metronom", de Alexandru Belc și "RMN", de...

Filmele românești "Metronom" și "RMN", selectate la Festivalul Internațional de Film de la Göteborg
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Expoziție la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea
Cultură 27 Ianuarie 2023, 08:23

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Expoziție la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea

Cu această ocazie, la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea, la ora 11:00 va fi vernisată expoziția ''Vecinii mei, evreii...

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului: Expoziție la Muzeul Istoriei Evreilor din Oradea
Expoziţie de manuscrise inedite ale lui Mircea Eliade, la Muzeul Naţional al Literaturii Române
Cultură 25 Ianuarie 2023, 21:26

Expoziţie de manuscrise inedite ale lui Mircea Eliade, la Muzeul Naţional al Literaturii Române

La sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti poate fi vizitată de joi expoziţia „Manuscrisele...

Expoziţie de manuscrise inedite ale lui Mircea Eliade, la Muzeul Naţional al Literaturii Române
„Războiul în 24 de clipe”, expoziția de fotografie de la Cernăuți a lui Ilie Pintea (RRA) și Cristian Lupașcu (Agerpres)
Cultură 24 Ianuarie 2023, 18:59

„Războiul în 24 de clipe”, expoziția de fotografie de la Cernăuți a lui Ilie Pintea (RRA) și Cristian Lupașcu (Agerpres)

Expoziția, găzduită de Muzeul de Artă din Cernăuți, cuprinde 24 de fotografii realizate de la începutul războiului...

„Războiul în 24 de clipe”, expoziția de fotografie de la Cernăuți a lui Ilie Pintea (RRA) și Cristian Lupașcu (Agerpres)
O expoziție de fotografii realizate în Ucraina de jurnaliștii Ilie Pintea, de la Radio România Actualități, și Cristian Lupașcu, de la Agerpres, va fi vernisată la Muzeul de artă din Cernăuți
Cultură 24 Ianuarie 2023, 12:13

O expoziție de fotografii realizate în Ucraina de jurnaliștii Ilie Pintea, de la Radio România Actualități, și Cristian Lupașcu, de la Agerpres, va fi vernisată la Muzeul de artă din Cernăuți

Intitulată "Războiul în 24 de clipe", expoziția cuprinde 24 de imagini surprinse de cei doi în timpul incursiunilor...

O expoziție de fotografii realizate în Ucraina de jurnaliștii Ilie Pintea, de la Radio România Actualități, și Cristian Lupașcu, de la Agerpres, va fi vernisată la Muzeul de artă din Cernăuți
Concert-eveniment organizat împreună cu Orchestrele și Corurile Radio România,  pe scena Sălii Radio
Cultură 23 Ianuarie 2023, 14:45

Concert-eveniment organizat împreună cu Orchestrele și Corurile Radio România, pe scena Sălii Radio

În data de 25 februarie, de la ora 19:00, va avea loc un concert-eveniment organizat împreună cu Orchestrele și Corurile...

Concert-eveniment organizat împreună cu Orchestrele și Corurile Radio România, pe scena Sălii Radio