Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Nanta, teatru de bucătărie coreean

Reporterul Radio România Carmen Gavrilă a pătruns în tainele culinare ale Orientului şi a descoperit ritualul secret al aromelor coreene (video).

Articol de Carmen Gavrilă, 20 Septembrie 2009, 12:34

În Coreea a mânca nu este doar pentru a-ţi stăvili foamea, este o artă, un ritual si un specatacol în acelaşi timp, atunci când este vorba despre o masă tradiţională.

În primul rând trebuie să te aşezi pe podea, la o masă joasă, ca o invitaţie la puţină modestie, în plus, asta creează familiaritate între comeseni.

Când primele feluri sunt aşezate pe masă, eşti copleşit de o armonie de culori şi nuanţe, totul arată aşa de proaspăt şi de apetisant în vasele de lut ars ori porţelan fin, alături de betigaşe delicate de orez.

Apoi eşti frapat de felul în care este servită mâncarea, fie că eşti la un restaurant tradiţional ori în vizită la o familie coreeană: umbre se mişcă în jurul mesei si aşează pe nesimţite bolurile cu mâncare, ţinute cu delicateţe în palme, de parcă ar fi cele mai preţioaase comori, gesturile sunt reţinute parcă pentru a nu izgoni misterele care se înşiră pe masă.

Te uiţi la toate cele de pe masă şi arată aşa de proaspete, în porţii mici, că ai impresia că vin aşa direct din natură, că sunt uşor de pregătit, dar afli că în spate sunt ore lungi de gătit, eforturi laborioase, imi spune Amy. “Şi acasă, zi de zi, avem 4-5 feluri de mancare, nu asa multe ca în restaurantele traditionale, un fel principal, supă, o tocaniţă sau friptură şi obligatoriu un bol de orez, asta e combinaţia standard”.

La masă, după primul impact vizual, vine momentul cel mare în care guşti din primele feluri: o explozie de gusturi, de arome, de iute şi acrişor, dulce şi sărat. Cum spun coreenii: “fiecare masă trebuie să cuprindă cele patru elemente: foc, pământ, aer, apă”.

Aromele se armonizează perfect, ce este iute nu acoperă restul, nu găseşti nici o aromă egoistă să le acopere pe celelalte, lucrează toate împreună într-o poveste a gusturilor.

Coreenii fac din modesta varză, o încântare a papilelor gustative pe o mulţime de tonuri de la iute la sărat de dulceag la acrişor. “Kimchi este o garnitură obligatorie la orice masă fie ca eşti acasă ori la un restaurant, avem zeci de feluri de kimchi, noi acum o mâncăm pe cea de culoare roşie, dar avem şi albă ori în supă rece. Kimchi se face fie din varză chinezească fie din sfeclă roşie, varza e cea mai folosită şi e preparată cu o mulţime de condimente, este acrişoară şi iute pentru ca e fermentată” spune Amy.

Cultul mâncării elegante şi sănătoare le-a dat idei coreenilor

Au adus o artă din bucătărie pe scenă. Nanta este un fenomen. Pornit din Coreea a facut senzatie in toata lumea. Nanta insemana de fapt “gătit”. Este o noua formă de spectacol inspirată de arta de a găti coreeană şi de vechile ritmuri traditionale.

Un critic de arta corean îmi explică: “Nanta poate fi considerat cel mai bun produs coreean modern în materie de spectacol. În general, poveştile sunt simple, mai ales că artiştii nu au la dispoziţie decât gesturile ca să pună sub ochii spectatorilor întâmplări hazlii şi mini-dezastre care se pot întâmpla într-o bucătărie”.

Versiunea audio a reportajului poate fi ascultată în cadrul emisiunii "Care mai de care" din 19 septembrie.

Etichete : coreea mancare retete gatit
"Soluţia coreeană"
În lume 02 Septembrie 2009, 14:02

"Soluţia coreeană"

Din 2 septembrie, în emisiunea “Jurnalul de pranz” – una dintre cele mai ascultate de la Radio Romania Actualităţi va fi...

"Soluţia coreeană"
Situaţia alimentară este critică în Coreea de Nord
În lume 01 Iulie 2009, 11:12

Situaţia alimentară este critică în Coreea de Nord

Ajutorul internaţional în favoarea regimului comunist a scăzut în urma testului nuclear nord-coreean din mai, a avertizat...

Situaţia alimentară este critică în Coreea de Nord
"Porți deschise la Palatul Cotroceni" continuă
Cultură 15 Iunie 2025, 08:51

"Porți deschise la Palatul Cotroceni" continuă

Continuarea evenimentului a primit aprobarea președintelui Nicușor Dan.

"Porți deschise la Palatul Cotroceni" continuă
Tenorul Ștefan Pop: Mă simt cel mai norocos din lume
Cultură 14 Iunie 2025, 12:29

Tenorul Ștefan Pop: Mă simt cel mai norocos din lume

Cea de-a patra ediție a Bucharest Opera Festival începe în acest weekend la Opera Națională din București.

Tenorul Ștefan Pop: Mă simt cel mai norocos din lume
Florin Piersic a primit Premiul de Excelență la TIFF
Cultură 14 Iunie 2025, 10:25

Florin Piersic a primit Premiul de Excelență la TIFF

Festivalul Internațional de Film Transilvania se desfășoară la Cluj-Napoca până pe 22 iunie.

Florin Piersic a primit Premiul de Excelență la TIFF
Violonista Sarah Nemţanu, pe scena Sălii Radio din București
Cultură 13 Iunie 2025, 14:12

Violonista Sarah Nemţanu, pe scena Sălii Radio din București

Sub bagheta dirijorului Christoph König, violonista va interpreta Saint-Saëns, Concertul numărul 3 pentru vioară şi orchestră.

Violonista Sarah Nemţanu, pe scena Sălii Radio din București
La Cluj-Napoca începe Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF
Cultură 13 Iunie 2025, 09:02

La Cluj-Napoca începe Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF

Spectatorii pot asista până pe 22 iunie la un maraton cu 200 de filme din 53 de țări.

La Cluj-Napoca începe Festivalul Internațional de Film Transilvania - TIFF
Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Rusaliile
Cultură 08 Iunie 2025, 09:11

Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Rusaliile

Rusaliile reprezintă întemeierea Bisericii creștine la 50 de zile după Învierea Domnului.

Creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Rusaliile