Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Krzysztof Penderecki, la Sala Radio

Krzysztof Penderecki, personalitate a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare.

Krzysztof Penderecki, la Sala Radio
Krzysztof Penderecki.

Articol de Radio România, 13 Octombrie 2014, 16:31

Krzysztof Penderecki, personalitate a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

Vineri, 17 octombrie (ora 19:00), la Sala Radio, iubitorii muzicii vor avea plăcerea de a asculta ansamblul sub bagheta dirijorului său principal, Tiberiu Soare, care deschide astfel cea de-a treia stagiune în ipostaza de dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Orchestra Naţională Radio, devenită unul dintre actorii cei mai activi pe scena culturală românească, printre ale cărei recente succese se numără turneul internaţional în Kuala Lumpur (Malaezia) şi cele două concerte în Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio – RadiRO, îşi deschide stagiunea 2014-2015 printr-un concert cu totul special.

Invitata specială a serii este carismatica violonistă poloneză Patrycja Piekutowska, prima violonistă din Polonia care a obţinut distincţia supremă la Cannes Classical Award - 2008, pentru înregistrarea partiturii Capriccio pentru vioară şi orchestră, interpretată chiar sub conducerea muzicală a lui Krzysztof Penderecki. Capriccio pentru vioară şi orchestră şi Ciacconna pentru orchestră de coarde, semnate de compozitorul polonez, fac parte din programul serii de la Sala Radio.

Patrycja Piekutowska se bucură de o frumoasă carieră internaţională atât în Polonia, cât şi în alte 32 de ţări în care a concertat până în prezent, printre care se numără Argentina, Belgia, Canada, China, Danemarca, Franţa, Germania, S.U.A etc. A susţinut peste 50 de concerte în America de Sud.

În evenimentul din 17 octombrie publicul va avea ocazia să asculte şi două dintre celebrele lucrări semnate de Ceaikovski: Uvertura fantezie Romeo şi Julieta şi Simfonia Manfred. O trăsătură comună leagă cele două creaţii ale compozitorului rus: ambele sunt inspirate de emoţionante lucrări ale literaturii universale – tragedia shakespeariană, respectiv poemul romantic semnat de Byron, al cărui personaj central, Manfred, se spune că ar întruchipa drama personală a poetului.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Polonez Bucureşti şi al liniilor aeriene poloneze - LOT.

Succesul afirmării timpurii a compozitorului polonez Krzysztof Penderecki (născut în 1933) a fost marcat prin premiul oferit din partea Uniunii compozitorilor polonezi, încununând primele lui trei lucrări importante: Psalmii lui David, Emanaţii şi Strofe. Cu Miniaturi pentru vioară şi pian, Anaklasis, pentru 42 de instrumente de coarde şi grupuri de percuţie (1959-60), Penderecki se lansează pe plan internaţional, la Donaueschingen, lucrări urmate de Dimensiunile timpului şi liniştii, Threnos, pentru 52 de instrumente de coarde, Fonogrammi, pentru flaut, Polimorfie, pentru 48 de instrumente de coarde şi Fluorescenţe, pentru orchestră mare.

Contrar criticilor privitoare la concesiile făcute pentru a obţine succesul de public, Penderecki a continuat să exploateze descoperirile lui sonore, evoluând către neoromantism în Utrenia (sau Misa rusă), Punerea în mormânt şi Învierea, Paradise Lost şi opera Masca neagră.

Distins cu premiul Arthur Honegger în 1979, Penderecki a fost declarat Doctor honoris causa al universităţilor din Rochester şi Bordeaux, devenind rector al Şcolii superioare de muzică din Cracovia. Printre cele mai cunoscute opere componistice ale sale se numără şi Recviemul polonez – creat în contextul luptei pentru libertate conduse de Walessa, şi Cele patru porţi ale Ierusalimului, manifest antirăzboinic dedicat uneia dintre cele mai incendiare zone geo-politice ale lumii.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului, îşi desfăşoară activitatea de dirijor din 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia ş.a şi este invitat să dirijeze prestigioase ansambluri din străinătate. Artistul s-a dedicat în special muzicii simfonice, celei de operă şi de balet, dar în egală măsură s-a implicat şi în evenimente inedite bazate pe inovaţie, cum ar fi proiectul Mozart Rocks, o întâlnire între clasic şi contemporan.

Începând din 2012, Tiberiu Soare este dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau în turneele internaţionale. A dirijat concertele Orchestrei Naţionale Radio de la Kuala Lumpur (Malaezia) – septembrie 2014, la World Summit on Media for Children, pe cel de la Expoziţia Mondială Shanghai – 2010 şi a revenit alături de ONR în metropola chineză în mai 2013, obţinând alături de ansamblu un frumos succes la Shanghai Spring International Music Festival.

În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariţii alături de Südwestfälischen Philharmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) şi alături de Filarmonica George Enescu la Muscat, capitala Sultanatului Oman.

Printre recentele sale succese internaţionale se numără şi concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfăşurat cu participarea Angelei Gheorghiu şi a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Royal Philharmonic Orchestra. Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în Europa alături de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), München (Filarmonica din München) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat în Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă al cărei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), în cadrul festivalului anual Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).

Cu peste 600 de concerte susţinute în Belgia, Austria, Chile, Bolivia, Ecuador, Franţa, India, Serbia, Olanda, Brazilia, Spania, Argentina, Canada, Peru, Portugalia, S.U.A şi ţara sa natală, Polonia, Patrycja Piekutowska abordează cu succes repertoriul muzical universal, promovând totodată şi muzica poloneză contemporană.

A susţinut concerte la Carnegie Hall, Lincoln Center din New York, Teatro Colon din Buenos Aires şi Centrul Naţional de Artă din Beijing. S-a format la Academia de Muzică Frédéric Chopin din Varşovia, urmând şi cursuri de masterat la Conservatorul Regal din Bruxelles, cu Igor Oistrach.

Artistă cu un palmares concertistic impresionant, Patrycja deţine şi o bogată discografie, şase compact discuri incluzând muzică poloneză contemporană. Trei dintre albumele sale - Lucrări pentru vioară şi pian de K. Penderecki, Muzică poloneză a secolului 20, precum şi albumul ce include Capriccio pentru vioară şi orchestră simfonică de K. Penderecki - au câştigat Premiul Supersonic al revistei Pizzicato. De peste 10 ani, Patrycja Piekutowska participă la cele mai importante evenimente artistice dedicate compozitorului Krzysztof Penderecki.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris
Cultură 22 Iulie 2024, 16:19

Evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris

Orchestra şi Corul Operei Naţionale vor susţine un concert în grădinile Palatului Versailles de lângă Paris.

Evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Paris
Concert în grădinile Palatului Versailles susţinut de Corul Operei Naţionale Bucureşti
Cultură 22 Iulie 2024, 07:55

Concert în grădinile Palatului Versailles susţinut de Corul Operei Naţionale Bucureşti

Orchestra şi Corul Operei Naţionale Bucureşti vor susţine, în această seară, un concert în grădinile Palatului Versailles, de...

Concert în grădinile Palatului Versailles susţinut de Corul Operei Naţionale Bucureşti
„Cel puţin o producţie pe an”, accesibilă persoanelor cu handicap
Cultură 19 Iulie 2024, 21:23

„Cel puţin o producţie pe an”, accesibilă persoanelor cu handicap

Orice instituţie de spectacole din ţară trebuie să aibă cel puţin o producţie pe an accesibilă persoanelor cu handicap.

„Cel puţin o producţie pe an”, accesibilă persoanelor cu handicap
Scriitorul Norman Manea, supravieţuitor al Holocaustului, este sărbătorit la 88 de ani
Cultură 19 Iulie 2024, 19:42

Scriitorul Norman Manea, supravieţuitor al Holocaustului, este sărbătorit la 88 de ani

Norman Manea este unul dintre cei mai apreciaţi, traduşi şi premiaţi scriitori români, prozator, eseist, memorialist şi...

Scriitorul Norman Manea, supravieţuitor al Holocaustului, este sărbătorit la 88 de ani
Eveniment de excepţie, în această seară, la Ateneul Român din capitală
Cultură 17 Iulie 2024, 17:01

Eveniment de excepţie, în această seară, la Ateneul Român din capitală

Eveniment de excepţie, în această seară, la Ateneul Român din capitală, în cadrul Festivalului Internaţional "Vară Magică":...

Eveniment de excepţie, în această seară, la Ateneul Român din capitală
Patriarhia Română, îndemn către eparhiile sale să oficieze rugăciunile care se rostesc „în vreme de secetă”
Cultură 17 Iulie 2024, 15:05

Patriarhia Română, îndemn către eparhiile sale să oficieze rugăciunile care se rostesc „în vreme de secetă”

Patriarhia Română adresează un îndemn către toate eparhiile sale să oficieze rugăciunile care se rostesc „în vreme de secetă”.

Patriarhia Română, îndemn către eparhiile sale să oficieze rugăciunile care se rostesc „în vreme de secetă”
Festivalul de Film Ceau, Cinema! debutează la Timişoara
Cultură 17 Iulie 2024, 14:37

Festivalul de Film Ceau, Cinema! debutează la Timişoara

Astăzi începe la Timişoara Festivalul de Film Ceau, Cinema!

Festivalul de Film Ceau, Cinema! debutează la Timişoara
Turneul Internațional Stradivarius 2024, la Catedrala Sfântul Iosif, reprogramat din cauza caniculei
Cultură 15 Iulie 2024, 11:13

Turneul Internațional Stradivarius 2024, la Catedrala Sfântul Iosif, reprogramat din cauza caniculei

Ca urmare a caniculei, Concertul din Catedrala Sf. Iosif din data de 14 iulie se va reprograma la o dată ce va fi anunțată...

Turneul Internațional Stradivarius 2024, la Catedrala Sfântul Iosif, reprogramat din cauza caniculei