Ascultă Radio România Actualitaţi Live

EXCLUSIV RRA - Ministrul culturii, Lucian Romașcanu: 270 de milioane de euro pentru restaurări de obiective culturale

Apel matinal - Invitat: Ministrul culturii, Lucian Romașcanu

EXCLUSIV RRA - Ministrul culturii, Lucian Romașcanu: 270 de milioane de euro pentru restaurări de obiective culturale
Foto: Agerpres

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 13 Ianuarie 2023, 09:32

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (13 ianuarie, ora 8:28) - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Realizator - Daniela Petrican: Într-o zi de vineri, 13 ianuarie, ne apropiem de Ziua Culturii Naționale, iar duminică, 15 ianuarie, mai mult ca oricând, va fi prezent în mintea și în sufletul nostru cel care a marcat societatea românească prin opera sa, poetul nostru național Mihai Eminescu.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Să nu uităm, Ziua Culturii Naționale a fost în mod special aleasă în ziua în care s-a născut marele Eminescu, dar și că România reușește să rămână o destinație culturală cu tradiții de neclintit, însă deschisă permanent noutății, așa cum a afirma recent ministrul culturii, Lucian Romașcanu, invitatul de astăzi al "Apelului Matinal". Bună dimineața!
Lucian Romașcanu: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Mulțumim că ați acceptat-o. Duminică, 15 ianuarie, va fi din nou o zi cu totul specială pentru noi toți. Dintre toate evenimentele organizate, nu știu, care credeți că ar fi cel mai spectaculos, cel mai interesant?
Lucian Romașcanu: Păi, depinde fiecăruia ce îi place să vadă, să asculte, să simtă. Ele sunt extrem de multe, evenimentele, și pot fi accesate pe site-ul Ministerului Culturii în toate instituțiile din subordinea Ministerului Culturii, dar sunt convins că nu numai aceste instituții găzduiesc musafiri. Sper să fie o zi de sărbătoare pentru toate instituțiile culturale și pentru artiști în general, pentru că, până la urmă, este și ziua lor.
Realizator - Daniela Petrican: În vremuri...
Lucian Romașcanu: Da, aș putea, totuși, să spun că avem o surpriză, pe care și Radio România și Televiziunea Română le vor transmite în direct. Este vorba de un spectacol de duminică seara, la ora 19:00, de la Opera Națională, unde se vor întâlni Vali Boghean din Chișinău, unul din cei mai, poate cel mai iubit artist al al Moldovei și Nicu Alifantis, împreună cu Opera Națională, cu orchestra Operei Naționale, în două concerte simfonice și cu Anton Pann, pentru trupa Anton Pann, cântând muzica lui Cantemir, pentru că anul ăsta este Anul Național "Dimitrie Cantemir" împreună cu, sigur, Anul Cultural "Ciprian Porumbescu", având în acest an mai multe aniversări. Și Centenar "Ion Voicu" și Centenar "Ion Popescu Gopo", 60 de ani de Madrigal. Multe, multe aniversări, care vor veni cu evenimente.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, şi multe alte evenimente, ne lăudăm și noi, pentru că astăzi, la Sala Radio, chiar dacă suntem în 13 ianuarie, avem un concert dedicat Zilei Culturii Naționale cu Orchestra Națională Radio, dirijată de Adrian Morar și cu solistul Gabriel Croitoru la vioară, fragmente din operele semnate de Rogalski, Elenescu sau de Brahms.
Realizator - Daniela Petrican: Şi vă întrebăm, domnule ministru, cum reușește cultura română să reziste în vremuri tulburi, în care greutățile și crizele tind să sufoce spiritul creativ?
Lucian Romașcanu: Nu cred. Cred că vremurile doar apasă pe altă clapă, mișcă altă coardă a artiștilor și se produce un alt tip de, cum să spun eu, producție culturală, dar nu a fost vreme care să oprească tentația de manifestare, tendința normală de manifestare a sufletului omenesc prin ceea ce numim cultură. Nu a fost ușor pentru a avea acces la cultură, în perioada asta pandemică. E complicat să ai nuanţele bucuriei de zi cu zi, când la câțiva kilometri de noi este război, dar oamenii de artă, artiștii, oamenii de cultură sunt într-o permanentă efervescenţă. Am constatat cu mare bucurie că reîntâlnirea publicului cu acestea, de la sfârșitul pandemiei, a fost de o intensitate fantastică. Dacă intrați acum pe site-urile Teatrului Național, al Operei și așa mai departe, o să vedeți că toate spectacolele sunt vândute integral. Iar lucrul acesta arată că lumea e dornică să se învecineze, să trăiască împreună experiențe minunate culturale.
Realizator - Daniela Petrican: Care ar trebui să fie acum principalele obiective și, implicit, prioritățile Ministerului Culturii? Mai exact, pe ce anume insistaţi?
Lucian Romașcanu: Ministerul Culturii are un rol extrem de important, acela de a da resurse acolo unde este chemat să le aloce, să asigure infrastructură și mai mult decât atât, se creeze cadrul legal necesar pentru ca fenomenul artistic și cultural să se desfăşoare așa cum trebuie. Deci, în perioada următoare avem, în primul rând, am semnat un contract de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care ne va aduce, împreună cu fondurile puse de Guvernul României, o sumă de vreo 270 de milioane de euro pentru restaurări de obiective culturale. Cel mai important obiectiv este Muzeul Naţional de Istorie, dar pe lângă altele, vom face Operă nouă la Iași, vom restaura Aşezămintele Brătianu, Memorialul Revoluţiei de la Timişoara. Sunt foarte multe prinse în acest acord de finanțare, iar pe partea cealaltă, legislativă, avem în plan modificarea unor legi importante. Este vorba de Codul patrimoniului, care va îngloba toate legile legate de patrimoniu. Avem în proiect modificarea Legii managementului cultural, 189, statutul lucrătorului cultural, care va modifica și Ordonanța 21, deci sunt lucruri care țin de minister și care fac posibilă activitate artistică și culturală la nivelul la care ne-o dorim.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Ați amintit de latura financiară. Sunt bani prinși și în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru Ministerul Culturii și Identității Naționale?
Lucian Romașcanu: Din păcate, prea puțini, pentru că direct în gestiunea ministerului avem vreo 18 milioane de euro care merg în general pe digitalizare. Există rutele acelea, 12 rute culturale, cu Ruta Culelor, Ruta Castelelor și așa mai departe, dar care sunt ale Ministerului Proiectelor Europene, Ministerului Turismului, noi suntem doar consultanți în acest proiect. Din păcate, repet, prea puțin, am fi putut avea o șansă cu acest PNRR, în special pentru că suferim cel mai mult de de bani pentru restaurare și avem foarte multe monumente istorice care merită și trebuie restaurante. Avem în subordine încă două-trei obiective care ar trebui refăcute, în principal Teatru Național din Târgu Mureș și Biblioteca Batthyaneum, dacă ne întreba cineva atunci, sigur am fi spus, dar domnul Ghinea a luat-o pe persoană fizică toată această sarcină și iată că, din păcate, nu avem toți banii pe care am am fi putut să-i luăm.
Realizator - Daniela Petrican: Spuneați ceva mai devreme că sunt multe evenimente în acest an. Începutul lunii ianuarie a adus oficial la Timișoara titlul de Capitală Culturală Europeană. Este încă o recunoaștere a valorilor noastre culturale naționale, mai ales într-o Europă care își construia identitatea?
Lucian Romașcanu: Sigur că da, și suntem la a doua, cum se spune, recunoaștere, după ceea ce s-a întâmplat la Sibiu în 2007. Mă bucur să văd că atât Primăria, cât și Consiliul Local își fac treaba, lucru recunoscut de Comisia Europeană prin acordarea Premiului Melina Mercouri. Ministerul Culturii este foarte aproape de ceea ce se întâmplă în Timișoara. Scopul nostru, repet, este acela de a asigura mijloacele și, după doi ani de stagnare, am reușit să punem legislația la punct, astfel încât să știe cei de acolo exact ce au de făcut și să le și transferăm vreo 52 de milioane de lei pentru proiecte culturale și 100 și vreo 14 milioane de lei pentru investiții în infrastructura culturală a Timișoarei. Și suntem, cum să spun, nu este evenimentul Ministerului Culturii, este un eveniment al Primăriei, al timișorenilor, pe care trebuie să și-l gestioneze, să se bucure de el cât mai mult cu putință. Dar suntem aproape și facem tot ceea ce trebuie ca aceste evenimente, acest șir de evenimente sa iasă la nivelul pe care ni-l dorim.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, Timișoara și Sibiul au fost Capitală Culturală Europeană. Cluj-Napoca, Iași, Buzău, Constanța sunt mari orașe în care de fiecare dată ajunge Târgul de Carte Gaudeamus. Pe final de interviu, ce importanță au târgurile de carte pentru fiecare dintre noi?
Lucian Romaşcanu: O importanță fantastică și vă felicit pentru această caravană pe care o faceți cu Târgul de Carte Gaudeamus, pentru că un eveniment într-un oraș nu foarte mare atrage întotdeauna, pentru că este ceva nou, este ceva inedit, iar întâlnirea cu cartea este extrem de importantă. Știm că se citește din ce în ce mai puțin și e bine să mergem după oameni, nu să așteptăm ca ei să vină și târgurile de carte ale dumneavoastră, ale Ministerului Culturii, joacă un rol extrem de important. În plus, și e bine că ați menționat, noi o să participăm anul ăsta ca ţară invitată de onoare la Targul de Carte de la Guadalajara, împreună cu Uniunea Europeană şi acela este cred că cel mai mare târg din lume, a făcut aproape 1 milion de vizitatori la ultima ediție. Ne și pune, pentru că se traduce foarte mult pentru aceste târguri, vin scriitorii, își prezintă operele, pune cultura românească un asemenea târg în fața lumii întregi. Deci, felicitări încă o dată și mă bucur că suntem, cu Ministerul Culturii, partenerii dumneavoastră în acest demers.
Realizator - Daniela Petrican: Şi noi vă mulțumim pentru prezența pe frecvențele Radio România Actualități! Invitatul "Apelului matinal" a fost ministrul culturii și identității naționale, Lucian Romașcanu.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Da și în 15 ianuarie, când sărbătorim cu toții Ziua Culturii Naționale, pentru al doilea an consecutiv Radio România Muzical organizează un mini turneu național pentru câștigătorul bursei "Moștenitorii României Muzicale". Pianista Kira Frolu, studentă la Academia Regală de Muzică din Londra, concertează duminică la Sala Radio, de la ora 19:00 şi propune un program inedit, având ca temă "Something borrowed", lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Tudor Dumitrescu, Frédéric Chopin și Igor Stravinski, toate caracterizate de poezie și virtuozitate, cele mai multe, rar abordate pe scenele românești.

Concert "Viţa de vie" în Satul Shakespeare din Craiova
Cultură 21 Mai 2024, 16:52

Concert "Viţa de vie" în Satul Shakespeare din Craiova

Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare de la Craiova are astăzi pe agendă 19 evenimente.

Concert "Viţa de vie" în Satul Shakespeare din Craiova
Festivalul de film de la Cannes, în a doua săptămână de proiecţii
Cultură 21 Mai 2024, 07:24

Festivalul de film de la Cannes, în a doua săptămână de proiecţii

Competiţia de la Cannes pare a fi dominată de musicalul 'Emilia Perez", care ar putea să-i aducă al doilea trofeu Palme D'Or...

Festivalul de film de la Cannes, în a doua săptămână de proiecţii
Cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional de Teatru Shakespeare
Cultură 20 Mai 2024, 19:03

Cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional de Teatru Shakespeare

Printre reprezentații se numără și o variantă a celebrei piese Hamlet.

Cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional de Teatru Shakespeare
A încetat din viață Lucian Marina, președintele Societății de Limbă Română din Voivodina
Cultură 20 Mai 2024, 13:24

A încetat din viață Lucian Marina, președintele Societății de Limbă Română din Voivodina

A încetat din viață filologul, scriitorul și jurnalistul Lucian Marina, președintele Societății de Limbă Română din Voivodina.

A încetat din viață Lucian Marina, președintele Societății de Limbă Română din Voivodina
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, la Bucureşti
Cultură 20 Mai 2024, 09:40

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, la Bucureşti

Publicul este invitat la peste 20 de concerte incitante cu muzica vremurilor noastre.

Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, la Bucureşti
Ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România organizat la Oradea
Cultură 19 Mai 2024, 09:51

Ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România organizat la Oradea

Pasionații de lectură sunt așteptați și duminică în Piața Unirii.

Ultima zi a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România organizat la Oradea
Muzeele din Timişoara rămân închise
Cultură 18 Mai 2024, 16:15

Muzeele din Timişoara rămân închise

Pentru Noaptea Muzeelor, va fi organizat un singur eveniment în Curtea Bastionului.

Muzeele din Timişoara rămân închise
Editura Casa Radio participă la Festivalul Opera Copiilor
Cultură 18 Mai 2024, 16:07

Editura Casa Radio participă la Festivalul Opera Copiilor

Copiii care doresc să înveţe cum să pronunţe cuvintele corect, sunt aşteptaţi la Radio-Prichindel.

Editura Casa Radio participă la Festivalul Opera Copiilor