Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Ceea ce trebuie să știe toți românii este că România întrunește toate criteriile pentru a adera la Spațiul Schengen”

"Apel matinal" - Invitat: Eugen Tomac, europarlamentar și președinte PMP.

”Ceea ce trebuie să știe toți românii este că România întrunește toate criteriile pentru a adera la Spațiul Schengen”
Foto: arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 05 Decembrie 2022, 09:26

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea:"Matinal" - Realizator: Cătălin Cârnu - 5 decembrie 2022, dar săptămâna aceasta este așteptată o decizie la nivel european a Consiliului Justiției și Afaceri Interne în privința aderării României, dar și a Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen. Austria ar accepta, conform informațiilor din acest moment, doar Croația. Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, respinge intrarea României și a Bulgariei, iar argumentele de această dată sunt legate de problema migrației. Intrarea în Spațiul Schengen presupune un vot în unanimitate în 8 decembrie, iar Austria a rămas, așadar, singurul stat membru al Uniunii care se opune intrării României și Bulgariei. Guvernul olandez a anunțat că Parlamentul de la Haga își va da acordul pentru accederea României și Croației, chiar dacă are însă obiecții pentru Bulgaria. Și Suedia s-a pronunțat pentru aderarea României și discutăm pe această temă cu invitatul "Apelului matinal"de astăzi, Eugen Tomac, europarlamentar, membru al Grupului Partidului Popular European (Creștin-Democrat) și președinte al Partidului Mișcarea Populară. Bună dimineața!
Eugen Tomac: Bună dimineața, dumneavoastră și tuturor radioascultătorilor Radio România!
Realizator: Am încercat să le ofer ascultătorilor repede, succint, toate întâmplările din ultima perioadă. Ce informații proaspete aveți dumneavoastră din datele de la Bruxelles? Evident.
Eugen Tomac: Ceea ce trebuie să știe toți românii este că România întrunește toate criteriile pentru a adera la Spațiul Schengen, fapt confirmat de instituția care are menirea să confirme acest lucru, respectiv, Comisia Europeană. Comisia Europeană a trimis și două echipe care au monitorizat situația frontierelor noastre și evaluările sunt foarte bune, lucru pe care mi l-a confirmat direct și personal președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în urmă cu o săptămână. Deci, în momentul de față întrunim toate condițiile, iar dacă timp de ani de zile guvernul olandez a fost singurul care s-a opus în mod nejustificat accederii noastre în Spațiul Schengen, iată că surpriza de această dată vine de la Viena, un guvern care în mod discriminatoriu, fără a ține cont de evaluările, repet, instituțiilor care au această abilitate de a ne spune dacă îndeplinim criteriile sau nu, se opune, cel puțin public, până la această oră, motiv pentru care eu cred că trebuie să fim încrezători, evident. Și din acest punct de vedere subliniez cât se poate de clar că România a avut parteneri extrem de importanți pentru a depăși blocajele care au existat. Să sperăm că în următoarele zile vom avea suficiente argumente pentru a convinge Viena că merită să intrăm în Spațiul Schenghen. Pentru că suntem 22 de milioane de cetățeni români care avem dreptul să beneficiem de această liberă circulație, garantată de tratatul de aderare, și, atunci când îndeplinim condițiile, regulamentul spune că trebuie să fim acceptați. De mai bine de 11 ani, acest proces a fost tergiversat. Acum am obținut, în cadrul președinției cehe, această șansă de a se pune la vot procesul de aderare și evident că ne îngrijorează în continuare poziția Austriei, care este exagerată și discriminatorie.
Realizator: Austriecii susțin că migrația ilegală poate constitui un real argument pentru respingerea accesului României. Cum de au apărut atât de târziu? Dacă de Olanda știam de ani de zile că se întâmplă asta, doar factorul politic din țară, de la ei, sau pur și simplu așa o hotărâre care a surprins pe toată lumea?
Eugen Tomac: Absolut, cred că o decizie cu miză politică internă afectează astăzi un proces amplu de extindere a frontierelor Uniunii Europene. Mai mult decât atât, o consider discriminatorie această abordare și trebuie să căutăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a o combate. De ce? Pentru că un stat care a intrat mult mai târziu decât noi, un stat care are frontieră directă cu rute ale imigranților care provin din diferite zone de Asia Centrală și Orientul Îndepărtat, cum este Croația, este susținută de către Guvernul de la Viena să adere la Spațiul Schengen, și noi nu. În aceste condiții, evident că este și surprinzătoare și de-a dreptul revoltătoare această abordare pe care o are guvernul austriac la ora actuală.
Realizator: Da, este o frăție acolo, pe care am descoperit-o inclusiv în presa din lume, nu doar din cea europeană. Dar ofensiva generală, pot spune, a României s-a pornit de ceva vreme. Ce mai putem face în aceste zile, până când se va întruni Consiliul Justiție și Afaceri Interne la Bruxelles?
Eugen Tomac: Dialog direct cu cancelarul austriac, evident, dialog direct cu Comisia Europeană, care trebuie să ne susțină până la capăt în acest demers. Și eu cred că există șanse. La ora actuală, toate cărțile sunt pe masă și evident că trebuie să ne păstrăm speranța până în ultima clipă. Cel puțin în calitate de deputat în Parlamentul European, în mod repetat, alături de toți colegii, aici nu au existat chestiuni și interpretări politice ce țin de convingere noastră din țară. Cu toții am tras în această direcție, pentru că este interesul național al României și evident că ne preocupă să ne atingem acest obiectiv.
Realizator: Știți cumva dacă Austria a cerut ca votul pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen să nu fie trecut pe ordinea de zi a Consiliului JAI?
Eugen Tomac: Evident, nu numai Austria, au mai fost și alte țări care inițial au avut obiecții, dar toate piedicile pe care le-am avut până acum au fost eliminate. Austria, din păcate, are această abordare și, mai mult decât atât, este discriminatorie, având în vedere că și-a permis să facă precizări cu privire la statutul altor țări care, la fel, sunt incluse în acest pachet de extindere a Spațiului Schengen, cum este Croația. Or, știm foarte bine că lucrurile stau mult diferit, în condițiile în care Croația are frontieră directă cu Bosnia și Herțegovina, iar în această țară stabilitatea este destul de departe din punct de vedere al securității și traficului ce țin de rutele emigranților. Deci, sunt multe lucruri care pot fi puse în discuție, pot fi analizate, însă abordarea pe care o are Viena la ora actuală este discriminatorie și trebuie să ne pregătim de orice scenariu, evident. Însă trebuie să lăsăm autoritățile să își continue efortul, care a fost destul de consistent și, iată, a produs roade. Olanda, o țară care mai bine de 10 ani a avut obiecții, ne susține să intrăm în Spațiul Schengen, Suedia, care, de asemenea, a avut obiecții foarte puternice, susține România; singurul stat care are rețineri și, evident, public și le-a exprimat este Austria. Și să sperăm că vom reuși, și-n următoarele zile, să-i convingem pe cei de la Viena să nu blocheze aderarea României la Spațiul Schengen.
Realizator: 72 de ore cruciale. Noi am fost generoși cu Suedia, nici nu am comentat în momentul în care s-a ridicat problema aderării Suediei la spațiul NATO. Dar se tot vorbește de o posibilă decuplare a României de Bulgaria în cazul în care Austria ar accepta până la urmă ca noi să pătrundem în Schengen. Credeți că este posibilă și această variantă?
Eugen Tomac: Statele sunt votate nominal în Consiliul JAI și acolo evident că se pot produce multe surprize, inclusiv această abordare pe care o are Austria, pentru că, la ora actuală, Croația este singurul stat care speră să adere la Spațiul Schengen, care nu are nicio opoziție din partea niciunui stat. Noi, în schimb, avem această opoziție din partea Austriei; evident, Bulgaria are o opoziție destul de fermă și din partea Olandei. Deci, există posibilitatea ca unele state să fie acceptate, altele nu. Să sperăm că efortul diplomatic pe care îl facem în aceste zile va produce roade. În caz contrar, consider că Austria întrunește toate elementele pentru a fi trimisă în fața Curții Europene de Justiție, pentru că este inacceptabil ca un stat care are acest instrument la dispoziție în cadrul Consiliul Uniunii Europene de a vota pe criterii obiective și aceste criterii sunt stabilite de evaluările Comisiei Europene, să ne permită și nouă să ne bucurăm de aceleași drepturi pe care le au ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene, în cazul în care va bloca nejustificat la nesfârșit acest proces, evident că avem aceste instrumente pe care trebuie să le utilizăm.
Realizator: Să rămânem optimiști, cu speranța că îi vom convinge, până la urmă, și pe austrieci să își dea acceptul. Mulțumesc pentru toate informațiile noi pe care ne le-ați adus astăzi la "Apel matinal".
Eugen Tomac: Cu multă plăcere!

"Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război"
În lume 19 Martie 2024, 09:26

"Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război"

Europa trebuie să îşi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la un mod de economie de război, ca răspuns la...

"Dacă vrem pace, trebuie să ne pregătim pentru război"
”Programul "Rabla Clasic" astăzi împlineşte 20 de ani, iar "Rabla Plus" este la cea de-a 9-a ediţie, este cel mai longeviv”
România 19 Martie 2024, 09:12

”Programul "Rabla Clasic" astăzi împlineşte 20 de ani, iar "Rabla Plus" este la cea de-a 9-a ediţie, este cel mai longeviv”

"Apel matinal" - Invitat: Adrian Corbu, vicepreşedintele Administraţiei Fodului de Mediu.

”Programul "Rabla Clasic" astăzi împlineşte 20 de ani, iar "Rabla Plus" este la cea de-a 9-a ediţie, este cel mai longeviv”
Astăzi, va ajunge intre #prieteniidelaradio Raluca Chisu - fondatoarea centrului de recuperare ”KinetoBebe”, o organizație care se implica activ în primii ani de viață ai copiilor cu nevoi speciale
România 19 Martie 2024, 08:53

Astăzi, va ajunge intre #prieteniidelaradio Raluca Chisu - fondatoarea centrului de recuperare ”KinetoBebe”, o organizație care se implica activ în primii ani de viață ai copiilor cu nevoi speciale

Astăzi, va ajunge intre #prieteniidelaradio Raluca Chisu - fondatoarea centrului de recuperare ”KinetoBebe”, o organizație...

Astăzi, va ajunge intre #prieteniidelaradio Raluca Chisu - fondatoarea centrului de recuperare ”KinetoBebe”, o organizație care se implica activ în primii ani de viață ai copiilor cu nevoi speciale
Preşedintele Joe Biden a descurajat lansarea unei ofensive în sudul Fâşiei Gaza, la Rafah
În lume 19 Martie 2024, 08:43

Preşedintele Joe Biden a descurajat lansarea unei ofensive în sudul Fâşiei Gaza, la Rafah

Statele Unite au confirmat că cel mai important lider militar al Hamas a fost ucis de un bombardament israelian asupra unuia...

Preşedintele Joe Biden a descurajat lansarea unei ofensive în sudul Fâşiei Gaza, la Rafah
Ministerul Finanţelor va lansa în acest an cinci emisiuni de titluri de stat FIDELIS pentru populaţie
Economie 19 Martie 2024, 08:38

Ministerul Finanţelor va lansa în acest an cinci emisiuni de titluri de stat FIDELIS pentru populaţie

Ministerul Finanţelor va lansa în acest an cinci emisiuni de titluri de stat FIDELIS pentru populaţie, mai multe decât în mod...

Ministerul Finanţelor va lansa în acest an cinci emisiuni de titluri de stat FIDELIS pentru populaţie
Circulația este închisă pe DN 1, lângă Câmpina
România 19 Martie 2024, 08:26

Circulația este închisă pe DN 1, lângă Câmpina

Între Bănești și Cornu, pe aproximativ 5 km traficul este închis până la sfârșitul zilei de mâine și deviat prin Câmpina...

Circulația este închisă pe DN 1, lângă Câmpina
Incendiu la o biserică de lemn veche de trei secole din municipiul Râmnicu Vâlcea
România 19 Martie 2024, 08:24

Incendiu la o biserică de lemn veche de trei secole din municipiul Râmnicu Vâlcea

Pompierii militari intervin în această dimineaţă cu mai multe echipaje la un incendiu care a cuprins o biserică de lemn veche...

Incendiu la o biserică de lemn veche de trei secole din municipiul Râmnicu Vâlcea
SUA interzice utilizarea oricărei formule de azbest
Life & Style 19 Martie 2024, 08:20

SUA interzice utilizarea oricărei formule de azbest

Ultima formă de azbest încă folosit în SUA a fost interzisă, după o campanie de 30 de ani privind renunţarea la acest...

SUA interzice utilizarea oricărei formule de azbest