Alegeri prezidențiale 2025. Secțiile de vot s-au deschis în România
Secțiile de votare din întreaga țară s-au deschis începând cu ora 7.00 și îi așteaptă pe cei care vor să-și voteze candidatul preferat pentru cea mai înaltă funcție în stat.
Articol de Luminiţa Voinea, 04 Mai 2025, 07:18
Aproape 18 milioane de alegători sunt așteptați la urne în cele 19.000 de secții de votare care s-au deschis începând cu ora 7.00 în întreaga țară.
În capitală funcționează 1.289 de centre de votare.
Sunt 11 candidați înscriși în competiția pentru Palatul Cotroceni, iar alegătorii trebuie să pună ștampila cu mențiunea "VOTAT" pe unul dintre aceștia.
Petruța Obrejan, redactor RRA, transmite de la Biroul Electoral Central:
Într-adevăr, secțiile de votare din întreaga țară s-au deschis la ora 7.00 și îi așteaptă pe cei care vor să-și voteze candidatul preferat pentru cea mai înaltă funcție în stat, practic, unul dintre cei 11 candidați aflați în buletinul de vot.
Cei de aici, de la Biroul Electoral Central, au luat legătura cu birourile electorale din țară pentru a se asigura că scrutinul se va desfășura în cele mai bune condiții.
De altfel, veți putea vizualiza în timp real prezența la vot și pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente, prezența.roaep.ro.
Pentru a vota, în primul rând, trebuie să aveți 18 ani, să nu aveți interdicții și să aveți la dumneavoastră un act de identitate în original: buletin, carte de identitate, inclusiv noua carte de identitate electronică, pașaport diplomatic sau de serviciu, inclusiv carnet de serviciu militar în cazul elevilor din școlile militare. Atenție, nu se poate vota cu pașaportul simplu, dacă ai domiciliul în România!
Trebuie să știți că persoanele cu reședința sau domiciliul în București vor vota numai la secția unde sunt arondate, deci nu se poate vota dintr-un sector în altul.
Însă, dacă astăzi nu vă aflați în localitatea de domiciliu sau reședință, veți putea vota la orice secție de votare din țară și veți fi trecuți în listele suplimentare.
Pentru a vă găsi cel mai ușor secția de votare, puteți accesa site-ul registrulelectoral.ro.
Completați datele solicitate și imediat veți primi informațiile necesare, inclusiv harta unde este localizată secția.
Votarea se va termina la ora 21.00.
Există posibilitatea de prelungire a acestei perioade de către președintele secției de votare, dacă mai sunt alegători în incinta secțieii sau la rând, în afara sediului.
43.000 de angajaţi MAI vor menţine siguranţa publică în ziua votării
Angajații MAI vor asigura protecţia secţiilor de vot şi vor cerceta sesizările privind incidentele electorale.
Pe timpul nopţii, angajaţii instituţiei au menţinut protecţia centrelor de votare şi le-au predat, duminică dimineaţă, preşedinţilor birourilor electorale, cu sigiliile intacte.
Purtătoarea de cuvânt a ministerului, Monica Dajbog, a declarat că programul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor a fost extins, pentru ca toţi cetăţenii cu drept de vot să poată merge la urne.
"Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor a recomandat serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor de la nivelul județelor ca și în ziua votului să asigure program de lucru cu publicul între orele 7:00-21:00. Structurile Ministerului Afacerilor Interne au fost sesizate cu privire la 20 de posibile incidente electorale în legătură cu alegerile prezidențiale, între care 14 semnalări de continuare a propagandei electorale și un caz de corupere a alegătorilor în județul Iași, unde mai multe persoane din cadrul unei primării ar fi promis alegătorilor bani pentru a vota un anumit candidat. În ceea ce privește alegerile locale parțiale, s-au semnalat patru situații de continuare a propagandei electorale. Menționez, de asemenea, că Inspectoratul General al Poliției Române efectuează cercetări după ce a fost sesizat de Biroul Electoral Central cu privire la situații în care cetățeni care au votat la secții din străinătate ar fi postat în mediul online buletinele de vot. Vă reamintesc că fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă", spune Monica Dajbog.
Peste 400.000 de persoane au votat în diaspora
Pentru românii din străinătate, astăzi este a treia şi ultima zi de votare din cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Până la ora 7.00, în diaspora şi-au exprimat opţiunea electorală peste 400.000 persoane, mai mult decât dublu faţă de primul tur al alegerilor de anul trecut.
Cei mai mulţi români au votat până acum în Italia, Marea Britanie şi Germania.
Şi în Spania interesul pentru aceste alegeri este mare.
Foto: Vot în Spania. Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
Aseară, la închiderea urnelor, votaseră 52.000 români, un nivel mult mai mare decât la toate scrutinurile anterioare, după cum relatează corespondentul RRA, Alin Petrică.
Este o mobilizare mare a românilor din Spania în cele două zile de vot de până acum.
Comparația cu turul unu din noiembrie 2024 este elocventă; pentru aceeași perioadă de timp, atunci au fost la jumătate, sub 25.000 de voturi exprimate.
Încă de vineri s-a observat acest trend, care s-a accentuat sâmbătă.
A fost o medie de 2.500 de voturi pe oră în cele 147 de secții deschise pe teritoriul spaniol. Eu am fost și voi continua să fiu până la închiderea urnelor în secțiile din orașul Castellon, realatează corespondentul RRA.
Aici prezența a fost mult peste media celorlalte secții din Regatul Iberic. Explicația stă și în faptul că în acest oraș mediteranean este una dintre cele mai concentrate comunități românești.
Pe lângă dorința civică de a-și exercita dreptul la vot, mulți dintre românii cu care am vorbit mi-au spus că votează cu gândul la cei de acasă și cu speranța că la un moment dat se vor întoarce în țară.
"Am votat să se schimbe totul și să fie totul mai bine, ca să putem trăi liniștiți, ai noștri și cei de acasă la fel."
"Cu gândul de a putea, probabil, într-o zi, să ne întoarcem și să găsim ceea ce căutam aici, în străinătate."
Reporter: Cu ce gând ați votat?
"Să ne fie bine și să continuăm în Europa."
"Am votat într-o schimbare în România, pentru viitorul copiilor și nepoților noștri."
Azi, votul se va încheia la ora 20:00 ora locală.
Este o modificare de care trebuie să țină cont toți cei care vor să voteze azi. Oriunde s-ar afla, la ora 21:00 ora României votul se încheie, indiferent de câte ore este diferența pe fusul orar.
România îndeplineşte toate standardele democratice pentru organizarea alegerilor prezidenţiale
România îndeplineşte toate standardele democratice pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, a spus, sâmbătă, premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu vicepreşedintele Comisiei Federale pentru Alegeri din Statele Unite ale Americii, James Edwin "Trey" Trainor III.
Şeful guvernului a subliniat că s-a opus vehement oricăror iniţiative de a cenzura, limita sau închide diferite platforme sociale pe durata desfăşurării campaniei electorale, se precizează într-un comunicat.
La rândul său, oficialul american a apreciat deschiderea autorităţilor române pentru dialog şi transparenţa instituţiilor în organizarea procesului electoral.