Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Summit Uniunea Africană-Uniunea Europeană

La Addis Abeba, în Etiopia, are loc Summitul Uniunea Africană-Uniunea Europeană la nivel de conduceri executive, cel mai mare eveniment anual de acest gen.

Summit Uniunea Africană-Uniunea Europeană

Articol de Victor Gheorghe, 08 Aprilie 2016, 09:30

La Addis Abeba, în Etiopia, are loc Summitul Uniunea Africană-Uniunea Europeană la nivel de conduceri executive, cel mai mare eveniment anual de acest gen.

Discuţiile se vor concentra asupra provocărilor comune actuale cu care se confruntă ambele continente, împreună cu cele cinci domenii prioritare ale foii de parcurs 2014-2017: pacea şi securitatea, democraţia, buna guvernare şi drepturile omului, dezvoltarea umană, creşterea economică şi integrarea continentală durabilă.

Potrivit Comisiei Europene, reuniunea din acest an are şi o temă de dezbatere specială: migraţia ilegală.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Temele pe acest subiect au fost stabilite la summitul din Malta, ce a reunit şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană şi Africa, într-un efort de a consolida cooperarea şi de a aborda provocările actuale, dar şi oportunităţile migraţiei; părţile au convenit asupra unei liste lungi de acţiuni concrete care urmează să fie puse în aplicare până la sfârşitul lui 2016.

Este vorba despre lansarea unor proiecte menite să crească oportunităţile de angajare în regiunile de origine şi de tranzit ale emigranţilor din estul, nordul şi vestul Africii.

Uniunea Europeană s-a angajat să dubleze numărul de burse pentru studenţi şi cercetători disponibile prin programul Erasmus Plus.

De asemenea, liderii europeni au promis că vor contribui la instituirea unor programe regionale de dezvoltare şi protecţie în Cornul Africii şi în Africa de Nord, până la jumătarea lui 2016.

Având în vedere numărul mare de imigranţi ilegali, s-a convenit asupra facilitării returnărilor, de preferat voluntare, parcurgând o serie de etape concrete.

De exemplu, vizite în Europa ale personalului african din domeniu imigraţiei, pentru a ajuta la verificarea şi identificarea naţionalităţilor migranţilor, în situaţie neregulamentară.

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană a lansat un fond de urgenţă în vederea combaterii cauzelor profunde ale migraţiei ilegale din Africa.

Fondul este constituit din 1,8 miliarde de euro, sumă provenită atât din bugetul Uniunii Europene, cât şi din contribuţii ale statelor membre şi ale altor donatori.

Imediat, 25 de state membre ale Uniunii Europene şi doi donatori externi: Norvegia şi Elveţia, au anunţat o contribuţie totală de aproximativ 81 de milioane de euro.