Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rapoartele CE vizând gestionarea bugetului comunitar în 2015

Comisia Europeană a dat publicităţii rapoartele vizând gestionarea bugetului comunitar în 2015.

Rapoartele CE vizând gestionarea bugetului comunitar în 2015

Articol de Arina Petrovici, 27 Iulie 2016, 09:59

Comisia Europeană a dat publicităţii rapoartele vizând gestionarea bugetului comunitar în 2015.

Documentele relevă că bugetul a sprijinit priorităţile politice ale Uniunii Europene şi că banii au fost cheltuiţi conform regulilor.

Rapoartele pe 2015 pun accentul mai ales pe peformanţă, făcând un pas important în direcţia transparenţei şi a concretizării inţiativei buget concentrat pe rezultate, lansat de Comisia Europeană.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Kristalina Georgieva, vicepreşedinte şi comisar pentru buget şi resurse umane, a subliniat că banii Uniunii Europene aparţin cetăţenilor şi că fiecare euro trebuie plasat în investiţii de calitate, pentru siguranţa şi prosperitatera oamenilor.

Documentele prezentate pun laolaltă toate piesele din puzzle-ul bugetului comunitar: unde sunt direcţionaţi banii, cum beneficiază oamenii de ei şi ce face Comisia ca să nu fie pierduţi sau prost folosiţi.

Rapoartele arată că bugetul comunitar a obţinut rezultate în acord cu priorităţile Comisiei şi că a fost aplicat judicios. Documentele prezintă şi o serie de rezultate concrete obţinute în urma punerii în practică a diverselor programe.

De pildă, fondurile Uniunii Europene destinate fluxului fără precedent de refugiaţi şi gestionării situaţiei la frontierele externe ale Uniunii s-au dublat în 2015 şi în 2016, ajungând la un total de zece miliarde de euro, iar banii pentru finanţarea operaţiunilor Triton şi Poseidon s-au triplat.

Peste 350.000 de migranţi au fost salvaţi din Marea Mediterană. Peste 106 milioane de euro au fost atraşi prun Fondul European de Investiţii Strategice, maximizând astfel contruibuţia Uniunii Europene la buget, pentru a impulsiona crearea de locuri de muncă, creşterea economică şi investiţiile.

Mai bine de 825.000 de locuri de muncă au fost înfiinţate în Europa, prin intermediul Fondului Regional de Dezvoltare, care a sprijinit investiţiile în IMM-uri.

De asemenea, 165.000 de tineri fermieri au primit ajutor financiar din Politica Agricolă Comună 2007-2013, pentru a începe o afacere în domeniu, iar 885 milioane de euro au fost mobilizaţi către ţările efectate de Ebola, pentru consolidarea sistemelor de sănătate locale, sprijinirea economiilor repectivelor state şi asigurarea accesului la apă în şcoli.