Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Parlamentul European despre eliminarea taxelor de roaming

Parlamentul European întăreşte propunerile Comisiei de eliminare a taxelor de roaming începând de anul viitor.

Parlamentul European despre eliminarea taxelor de roaming

Articol de Victor Gheorghe, 06 Octombrie 2016, 10:50

Parlamentul European întăreşte propunerile Comisiei de eliminare a taxelor de roaming începând de anul viitor.

Recent Comisia Europeană a garantat că, începând din luna iunie 2017, nu vor mai fi impuse tarife de roaming europenilor care călătoresc în alte state membre ale Uniunii.

Executivul comunitar a revenit astfel asupra unei propuneri controversate ce viza eliminarea tarifelor de roaming doar pentru o perioadă limitată de 90 de zile pe an.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisia a publicat şi propuneri de reguli pentru împiedicarea abuzurilor în momentul în care taxele de roaming vor fi eliminate.

Şi Parlamentul European dorește să se asigure că acest lucru se va realiza în mod corect atât pentru consumatori, cât și pentru companii.

Într-un interviu pentru postul de televiziune al Parlamentului European, raportoarea Pilar del Castillo a răspuns unor întrebări adresate de cetăţeni pe reţelele de socializare.

O întrebare se referea la transferul de date prin internet, mai precis dacă şi acest serviciu va fi scutit de suprataxarea roamig. Iată ce a răspuns Pilar del Castillo.

“ Nu vor exista niciun fel de limite pentru date sau voce. Totul depinde de contractul pe care îl ai. În situaţia actuală, pe lângă acel contract, când călătoreşti în afara ţării tale şi foloseşti date sau voce, există o taxă suplimentară. Aceasta se va schimba. Nu va exista nicio diferenţă între prevederile din contractul tău în ţara ta şi cele aplicabile în străinătate, în călătorii de afaceri sau de plăcere.” Aşadar, veşti bune!

Dar, mai mulţi utilizatori şi-au exprimat temerea că operatorii de telefonie mobilă vor profita de ocazie şi vor mări tarifele locale.

Iată cum s-au gândit europarlamentarii să prevină această situaţie.

Din nou Pillar del Castillo.

“Cineva care locuieşte în Franţa sau Spania sau în orice altă ţară nu poate cumpăra un card SIM din Letonia, de pildă - dacă nu are domiciliul obişnuit în acea ţară sau nu are legături stabile cu ea - şi apoi să folosească datele în străinătate, fapt care ar denatura piaţa naţională din Letonia, în acest caz.”

Textul noii propuneri a Comisiei a fost trimis Parlamentului European şi unor instituţii de reglementare, urmând să fie adoptat definitiv până pe 15 decembrie.