Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Noi pași pentru susținerea inovației în Uniunea Europeană

Miniştrii europeni de resort, reuniţi la Consiliul pentru Competitivitate, au stabilit noi paşi prin care să fie încurajate investiţiile în cunoaştere.

Noi pași pentru susținerea inovației în Uniunea Europeană

Articol de Costin Grigore, 31 Mai 2016, 10:40

Noi pași pentru susținerea inovației în Uniunea Europeană, au fost stabiliți la ultima reuniune a Consiliului pentru Competitivitate.

Responsabilii europeni vor ca Uniunea să fie cât mai atractivă pentru cercetători și pentru afacerile inovatoare, pentru a convinge astfel companiile să investească mai mult pe continent.

Fiecare euro investit în cercetare aduce 11 - prin crearea de noi tehnologii şi produse, arată o evaluare oficială de la Bruxelles.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Cercetarea și inovarea generează creștere economică, mai multe locuri de muncă și ne îmbunătăţeşte viaţa.

Iar Europa trebuie să fie cât mai atractivă pentru cercetători și pentru afacerile inovatoare, pentru a convinge astfel companiile să investească mai mult pe continent.

Este motivul pentru care miniştrii europeni de resort, reuniţi la Consiliul pentru Competitivitate, au stabilit noi paşi prin care să fie încurajate investiţiile în cunoaştere.

În primul rand s-a decis ca toate articolele şi datele științifice din Europa, finanţate din fonduri publice sau în partenerit public-privat, să poată fi accesate în mod liber începând cu 2020.

Acum, accesul la aceste informaţii este restraîns. Universităţile trebuie să plătescă abonamente scumpe editurilor pentru a primi publicaţiile ştiinţifice. Iar articolele nu sunt disponibile şi pentru cei interesaţi din afara acestor instituţii. Astfel, medicii, profesorii sau cei care investesc în proiecte inovatoare, nu au acces la cele mai recente descoperiri ştiinţifice, relevante pentru activitatea lor. Decizia Consiliului pentru Competitivitate va schimba această situaţie.

Statele membre doresc să maximizeze astfel impactul cercetării- să obţină o utilizare optima a datelor ştiinţifice.

În plus se va urmări crearea unei vize europene unice pentru finanțatorii şi iniţiatorii de start-up-uri inovatoare, din alte zone ale lumii.

În acest fel ei nu vor mai trebui să ceară vize separate în fiecare stat membru. Iar Europa va fi mai atractivă pentru companiile străine.

Comisarul pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, Carlos Moedas a spus că toate aceste initiative vor primi o susţinere deplină din partea executivului comunitar:

“Acest pas privind accesul liber la publicaţii şi date din 2020, este un pas important înainte pentru ştiinţă. Comisia se angajează în totalitate pentru a ajuta în continuare. Este pentru prima data când vedem că inovarea şi cercetarea capată o poziţie prioritară permanentă, pentru a arăta că Europa este inovatoare, că deschiderea este motto-ul nostru”.

Propunerile Consiliului pentru Competitivitate urmează să fie transpuse în noi directive şi reglemetări europene, favorabile pentru agenţi economici care investesc în cercetare şi inovare.