Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Investiția în oameni, vitală pentru creșterea economică

Este concluzia principală a raportului pe 2015, privind evoluția ocupării forței de muncă și a situației sociale în Uniunea Europeană.

Investiția în oameni, vitală pentru creșterea economică

Articol de Arina Petrovici, 23 Ianuarie 2016, 10:28

Investiția în oameni este vitală pentru creșterea economică.

Este concluzia principală a raportului pe 2015, privind evoluția ocupării forței de muncă și a situației sociale în Uniunea Europeană.

Raportul privind evoluția ocupării forței de muncă și a situației sociale în Europa se elaborează anual, cuprinde cele mai recente tendințe sociale și de ocupare a forței de muncă, şi analizează dificultățile care pot apărea, precum și posibilele răspunsuri în materie de politici.

Raportul pe 2015 evidențiază evoluții pozitive, însă, în pofida îmbunătățirilor din ultima vreme, există încă diferențe uriașe între statele membre cu privire la creșterea economică, la ocuparea forței de muncă și la alți indicatori-cheie sociali și referitori la piața muncii.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Multe dintre aceste diferențe sunt generate de o subutilizare a capitalului uman pe mai multe planuri.

Raportul propune, totodată, modalități de abordare a acestor diferențe, punând accentul cu precădere pe crearea de locuri de muncă, eficienţa pe piața muncii, modernizarea protecției sociale și pe investiţia în oameni.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a evidenţiat necesitatea de a adapta sistemele de legislație a muncii și de protecție socială la realitățile secolului 21 și de a încuraja antreprenoriatul și inovarea. Totodată, comisarul Thyssen a subliniat: “nevoia de a investi în oameni şi de a folosi mai eficient forţa de muncă a Uniunii Europene, pentru a genera creștere economică și locuri de muncă. În pofida şomajului ridicat, mulţi angajatori reclamă dificultăţi în recrutarea personalului care să aibă abilităţile profesionale de care au nevoie. De aceea, Uniunea Europeană trebuie să ajute la rezolvarea acestei probleme. Trebuie să anticipăm mai corect nevoile angajatorilor şi să folosim mai eficient aptitudinile existente. În acest an, Comisia va propune o nouă agenda europeană a competenţelor, tocmai pentru a ajuta la rezolvarea acestor deficienţe”.

O altă concluzie a raportului se referă la diversificarea contractelor de muncă. În vreme ce unele contracte noi creează o situație care poate fi favorabilă tuturor părților, altele generează nesiguranță privind locul de muncă. Flexibilitatea este importantă, însă este nevoie și de siguranță, iar acest subiect va fi dezbătut în contextul dezvoltării pilonului european al drepturilor sociale.