Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cetățenii europeni se bucură de aer și apă mai curate

Raportul referitor la starea mediului înconjurător în Europa este realizat, o dată la 5 ani, de Agenţia europeană pentru mediu şi prezintă viziunea europeană în domeniu.

Cetățenii europeni se bucură de aer și apă mai curate
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 04 Martie 2015, 20:47

Cetățenii europeni se bucură de aer și apă mai curate, trimit mai puține deșeuri la gropile de gunoi și reciclează mai mult – este principala concluzie a „Raportul despre mediu” dat publicităţii, astăzi, de Comisia Europeană.

Raportul referitor la starea mediului înconjurător în Europa este realizat, o dată la 5 ani, de Agenţia europeană pentru mediu şi prezintă viziunea europeană în domeniu şi posibilităţile de care dispun ţările pentru ameliorarea semnificativă a calităţii vieţii cetăţenilor.

Raportul arată că între 2000 și 2011, industriile ecologice au crescut cu peste 50 % în Uniunea Europeană, fiind unul dintre cele mai prospere sectoare.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comisarul pentru mediu, Karmenu Vella:

"Acest raport privind starea mediului este «linia de start» a mandatului meu. El arată în mod clar că politicile de mediu ale Uniunii Europene produc rezultate pozitive. Politicile de mediu genereaza şi locuri de muncă.

"Creşterea spectaculoasă a economiei ecologice, chiar şi în cei mai dificili ani ai recesiunii, este de bun augur pentru competitivitatea Europei.

"Trebuie sa ramânem mereu vigilenţi pentru a garanta că o politică de mediu bună, aplicată corect, audce rezultate excelente atât pe uscat, cât şi pe mare.

"Investiţiile inovatoare menite să garanteze prosperitatea şi calitatea vieţii reprezinta o prioritate, iar investiţiile pe termen lung, pe care le facem astazi, pot garanta că în 2050 vom trăi bine, în limitele resurselor de care dispune planeta”, a afirmat comisarul pentru mediu, Karmenu Vella

Gestionarea deșeurilor este în curs de îmbunătățire, deși economia europeană produce prea multe și nu valorifică suficient potențialul de reciclare și transformare energetică a acestora. Comisia intenționează să restabilească echilibrul anul acesta.

Raportul subliniază că Europa nu este în grafic în ceea ce privește stoparea pierderii biodiversității, întrucât dispar, în continuare, habitate pentru animale și plante. Iar biodiversitatea marină este cea mai amenințată. Uniunea se angajează să asigure o gestionare responsabilă a mărilor și să își asume un rol central în discuțiile internaționale privind guvernanța oceanelor.

Cât priveşte schimbările climatice, raportul constată că măsurile existente nu vor fi suficiente pentru atingerea obiectivului pe termen lung, de reducere a emisiilor cu 80-95 % până în 2050, în vederea transformării Europei într-o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, chiar dacă gaze cu efect de seră au scăzut cu 19 % față de 1990.