Ascultă Radio România Actualitaţi Live

VIDEO Momente de istorie trăite și retrăite la Radio România. Povestea debutului Mariei Tănase la radio

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a prezentat, într-o ediție specială în direct din Studioul “Tanti Radio”, legăturile dintre  începuturile radiofoniei românești, Maria Tănase și Ziua Națională.

Invitații Serviciului de noapte, în studioul "Tanti Radio": Monica Ghiță-Stoica jurnalistă la Radio România (stânga), Simona Antonescu, scriitoare, Maria Țoghină, realizatoarea emisiunii, Miruna Ionescu, artist și Valentin Albeșteanu, Taraful de Oraș. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 28 Noiembrie 2023, 15:27

Radio România a marcat la 1 noiembrie 2023, 95 de ani de la prima transmisie în eter. Începând de atunci, românii au avut șansa să primească în casele lor vocile marilor personalități ale momentului.

Fie că este vorba de literatură, arte, muzică, știință sau sport, Radioul a avut din primele minute de emisie un loc special în inimile românilor.

Într-o ediție specială, realizată din studioul T3 al Radiodifuziunii Române, cunoscut sub numele “Tanti Radio”, în semn de omagiu față de prima realizatoare de emisiuni pentru copii, Serviciul de noapte cu Maria Țoghină a recreat atmosfera începturilor radiofoniei românești.

Timp de 16 ani, Titela Haque a fost „tanti” care a adus în casele românilor, săptămânal, cea mai populară emisiune radiofonică pentru copii.

“Această emisiune, pe care Titela Haque a coordonat-o foarte mulți ani, a devenit un reper la nivel mondial și aș vrea să știe publicul acest lucru, pentru că Radio România a fost în perioada interbelică una dintre cele mai importante radiodifuziuni ale lumii, iar emisiunea “Ora copiilor” a devenit un reper editorial pentru că era realizată chiar de către copii”, a spus chiar din studioul “Tanti Radio”, Monica Ghiță-Stoica jurnalistă la Radio România, autoarea volumului "A fost odată la Radio (1928-1938)".

Momente de istorie trăite și retrăite la Radio România

În încercarea de a recrea atmosfera unei emisiuni de la începuturile radiofoniei românești, Serviciul de noapte a adus în fața ascultătorilor muzica interpretată live într-un studio de radio de Taraful de Oraș, condus de violonistul Valentin Albeșteanu, fiul cunoscutului violonist și lăutar virtuoz din România, Ion Albeșteanu.

În 1964, Ion Albeșteanu a început să înregistreze la Radio și Televiziune, iar acum, în 2023, fiul lui, violonistul Valentin Albeșteanu și Taraful de Oraș pe care îl conduce, au ocazia să cânte live într-un studio de radio, alături de solista Miruna Ionescu.

În componența Valentin Albeșteanu – violonist, Valentin Cucu – pian, Nicolae Petrea – contrabas, Daniel Mustațea – acordeon, Miruna Ionescu – solist vocal, Taraful de Oraș scrie de zece ani povestea din Bucureștiul de odinioară, care aduce în atenția oamenilor muzica din perioada interbelică.

Video: Taraful de Oraș, LIVE la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină

Povestea debutului Mariei Tănase la radio

Pe 20 februarie 1938, Maria Tănase supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, debutează la Radio România într-un program de muzică populară, acompaniată tot de un taraf.

Atunci, talentul Mariei Tănase este remarcat și de marele public care o va îndrăgi pentru totdeauna.

“Vrem să recreăm acea atmosferă. Știm foarte bine că în 1938, pe 20 februarie, mai exact, Maria Tănase debuta aici la radio, în emisiunea ‘Ora satului’, la ora 15:15 acompaniată de taraful lui Ion Matache din Argeș”, povestește la Serviciul de noapte, artista Miruna Ionescu, actriță, interpretă, prezentator de evenimente culturale.

Video: Miruna Ionescu și Taraful de Oraș, condus de Valentin Albeșteanu, cu fragmente din interpretarea LIVE, în cadrul emisiunii Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Debutul radiofonic al Mariei Tănase a fost deosebit de apreciat în cronicile muzicale ale vremii, iar auditoriul radiofonic a fost realmente impresionat de talentul artistei.

Venirea la radio a însemnat un pas înainte în cariera Mariei Tănase, pentru că radioul a contribuit la mediatizarea, la promovarea artiștilor români, a tuturor formelor de cultură, a muzicii în general. Și atunci, prezența Mariei Tănase în studiourile Radio România a fost un act de veritabilă promovare a artistei în rândul publicului și în același timp, a făcut-o cunoscută pentru casele de discuri ale vremii, pentru specialiștii în domeniul muzicii, muzicii culte. Pentru că ea a fost imediat remarcată de nume celebre ale muzicii românești, între acestea Theodor Rogalski , Mihail Jora”, a povestit Monica Ghiță-Stoica.

Maria Tănase a venit la Radio pe nămeți, cu o birjă

Se pare că deplasarea Mariei Tănase la Radio, pentru debut, s-a făcut cu birja, în condiții de iarnă grea, fiind nevoită aproape să oblige un birjar să o ducă la sediul Radiodifuziunii, chiar plătindu-l dublu.

Pe tot drumul spre Radio, Maria Tănase ar fi cântat venind cu un alai muzical spre sediul Radioului Public.

Momentul este descris în volumul “Maria Tănase. O fântână pe un drum secetos”, scris de Simona Antonescu.

Când am citit despre prima prima invitație pe care a primit-o Maria Tănase la radio, am zis că acesta este momentul despre care o să-mi placă cel mai mult să scriu. Cred că va fi momentul principal din toată cartea. Adică am simțit că a fost o foarte mare întâlnire în viața Mariei Tănase, mi-a fost foarte mare drag să scriu. În momentul acela înțelesesem că erau niște nămeți foarte mari în București și ea a fost nevoită aproape să oblige un birjar, încă mai existau birje care circulau în paralel cu automobilele și nu mai circula nimic pe vremea aceea. Maria Tănase era genul acela care este numit astăzi “o lumânare care arde de la ambele capete”. Pe ea n-o interesa să aibă o viață lungă și sănătoasă până la sfârșit. Pe ea o interesa astăzi să fie fericită. Dacă se poate, toată lumea din jurul ei, toți cei din jurul ei. Asta era ceea ce o făcea fericită. a povestit scriitoarea Simona Antonescu.

Foto: https://www.radio-arhive.ro/

Peste ani, Maria Tănase avea să rememoreze ziua de 20 februarie 1938: ”Când am debutat la postul de Radio București, la «Ora satului», am intrat în studio cu răsuflarea tăiată de emoție. Am cântat cântece țărănești, cântece pe care mi le culegeam singură sau le știam de copil. Taraful având primaș pe Ion Matache, cu oamenii lui talentați, un cobzar, un contrabasist, doi braciști și un țambalist m-au acompaniat cu mult pitoresc și culoare”. (Arhiva Maria Tănase, Craiova, pagină manuscris, publicată în Maria Roşca, Maria Tănase, București, Editura Muzicală, 1988).

Radio România, vector de cultură

La 95 de ani de existență, Radio România rămâne un pilon de credibilitate în peisajul media românesc şi în viaţa de zi cu zi a românilor și își va continua rolul de informare și de vector de cultură în spațiul mediatic românesc.

“De peste 100 de ani, radiodifuziunea a reușit să cucerească piața media, indiferent de mijloacele de comunicare apărute de-a lungul timpului. Radiodifuziunea își va continua menirea, pentru că radioul ca mijloc de comunicare are ceva special, ceva inedit față de orice alt mijloc de comunicare, niciun alt mijloc de comunicare, de altfel, nu va reuși să atingă performanțele tehnice ale radiofoniei”, a conchis Monica Ghiță-Stoica jurnalistă la Radio România, autoarea volumului "A fost odată la Radio(1928-1938)".

La rândul său, Maria Țoghină, realizatoarea Serviciului de noapte, a adăugat că prin emisiunile sale, Radio România rămâne aproape de publicul său prin prezența pe multiple platforme media, fără a renunța la valorile care l-au consacrat.

VIDEO: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 27/28 noiembrie 2023

Felicia Filip si Cristian Mihăilescu,  33 de ani de iubire în viață și pe scenă.  Cum a început povestea lor de dragoste
Serviciul de noapte 24 Februarie 2024, 09:17

Felicia Filip si Cristian Mihăilescu,  33 de ani de iubire în viață și pe scenă.  Cum a început povestea lor de dragoste

Invitați în studioul Serviciului de noapte cu Maria Țoghină, soprana Felicia Filip și regizorul Cristian Mihăilescu au vorbit...

Felicia Filip si Cristian Mihăilescu,  33 de ani de iubire în viață și pe scenă.  Cum a început povestea lor de dragoste
"Flautul fermecat" și "Matilda", premierele răsunătoare ale  stagiunii la Opera Comică pentru Copii
Serviciul de noapte 20 Februarie 2024, 19:14

"Flautul fermecat" și "Matilda", premierele răsunătoare ale  stagiunii la Opera Comică pentru Copii

Soprana Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru Copii și regizorul Cristian Mihăilescu au vorbit în exclusivitate...

"Flautul fermecat" și "Matilda", premierele răsunătoare ale  stagiunii la Opera Comică pentru Copii
Felicia Filip și Cristian Mihăilescu, o poveste fascinantă de iubire de 33 de ani
Serviciul de noapte 19 Februarie 2024, 11:20

Felicia Filip și Cristian Mihăilescu, o poveste fascinantă de iubire de 33 de ani

Soprana Felicia Filip și regizorul Cristian Mihailescu vorbesc despre iubire în viață, dar și pe scenă, triumfuri pe marile...

Felicia Filip și Cristian Mihăilescu, o poveste fascinantă de iubire de 33 de ani
Cătălin Țone: România nu are încă suficiente clinici de stat pentru tratarea dependenței de droguri
Serviciul de noapte 16 Februarie 2024, 07:49

Cătălin Țone: România nu are încă suficiente clinici de stat pentru tratarea dependenței de droguri

Emisiunea "Serviciul de Noapte" cu Victor Caraculacu.

Cătălin Țone: România nu are încă suficiente clinici de stat pentru tratarea dependenței de droguri
Prof.dr. Cătălina Poiană: Bolile autoimune se pot diagnostica mai ușor datorită progresului medicinei
Serviciul de noapte 15 Februarie 2024, 14:03

Prof.dr. Cătălina Poiană: Bolile autoimune se pot diagnostica mai ușor datorită progresului medicinei

Medicul Cătălina Poiană a vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre disfuncțiile endocrine și diagnosticarea...

Prof.dr. Cătălina Poiană: Bolile autoimune se pot diagnostica mai ușor datorită progresului medicinei
EXCLUSIV Medicii caută soluții pentru a se proteja de atacurile cibernetice
Serviciul de noapte 13 Februarie 2024, 10:55

EXCLUSIV Medicii caută soluții pentru a se proteja de atacurile cibernetice

Specialiști în securitate cibernetică vor furniza medicilor informații esențiale despre modalitățile prin care aceștia își...

EXCLUSIV Medicii caută soluții pentru a se proteja de atacurile cibernetice
Cine sunt câștigătoarele burselor private L’Oréal – UNESCO “Pentru Femeile din Științe” România
Serviciul de noapte 12 Februarie 2024, 23:23

Cine sunt câștigătoarele burselor private L’Oréal – UNESCO “Pentru Femeile din Științe” România

Cinci cercetătoare din România au câștigat câte o bursă în valoare de 50.000 lei.

Cine sunt câștigătoarele burselor private L’Oréal – UNESCO “Pentru Femeile din Științe” România
EXCLUSIV România și UE cooperează pentru a pune la punct un sistem de securizare cibernetică a alegerilor
Serviciul de noapte 07 Februarie 2024, 09:44

EXCLUSIV România și UE cooperează pentru a pune la punct un sistem de securizare cibernetică a alegerilor

În perspectiva alegerilor de anul acesta, experți din România și Uniunea Europeană lucrează la un sistem de securizare a...

EXCLUSIV România și UE cooperează pentru a pune la punct un sistem de securizare cibernetică a alegerilor