Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Românii din străinătate vor beneficia de mai multe consulate

Problemele comunităților de români din afara granițelor au fost discutate într-o ediție a Serviciului de noapte cu Maria Țoghină, rezervată românilor din diaspora.

Românii din străinătate vor beneficia de mai multe consulate

Articol de Luminiţa Voinea, 15 Decembrie 2021, 15:54

Numărul cetățenilor români care au ales să părăsească România în căutarea unui trai mai bun a fost, a crescut constant în ultimii 30 de ani.

Potrivit statistictilor, aproximativ 10.000.000 de români trăiesc în afara granițelor, iar problemele lor sunt dintre cele mai diverse: de la identitatea națională, pastrarea traditiilor și accesul la educație în limba română, până la condițiile de muncă.

Luând în considerare toate acestea senatorul PNL, Viorel Badea, cel care cunoaște îndeaproape problemele românilor din diaspora, susține că România trebuie să-și capaciteze la maxim resursele umane pentru a fi mai bine reprezentată în capitalele europene.

“România ar trebui să fie mult mai activă în ce privește protejarea dreptului la muncă. Văd cu îngrijorare cum foarte mulți politicieni din România au impresia că destinele noastre se decid exclusiv la București. Nu-i nimic mai greșit. Eu cred că trebuie să ne gândim foarte serios la a ne capacita resursele umane pentru o mai bună reprezentare în capitalele europene. Și aici mă refer atât la modul în care Ministerul Afacerilor Externe ar trebui să aibă posibilitate să-și argumenteze resursele, cât și la dialogul bilateral, la nivelul reprezentării României în instituțiile europene și nu numai”.

Totodată, pentru a evita cazurile în care românii sunt supuși unor condiții mizere de lucru și de trai, care pot fi asociate sclaviei moderne, este necesar ca România să-și reaseze politicile sociale, astfel încât românii din diaspora să fie mai bine reprezentanți.

“Sunt multe cazurile în care românii care muncesc în străinătate devin obiectul așa-zisei ‘sclavii moderne’, sunt români cărora li se retrag pașapoartele de către angajatorii lor în momentul în care încep să lucreze într-o țară sau în alta. Și nu mă refer numai la Italia, ci și la Germania, țări mult avansate din punct de vedere al respectării dreptului la muncă. România ar trebui sa înțeleagă măcar acum, în al 12-lea ceas, că peste 60 la sută din ceea ce înseamnă reprezentarea interesului național se joacă în afara României. Și atunci, neapărat trebuie să îți resetezi politicile sociale și să faci în așa fel încât aceste comunități de români să fie mult mai bine reprezentate în state din UE și nu numai”, susține senatorul Viorel Badea.

Concret, românii din diaspora ar trebui să fie asistați mai bine de serviciile consulare, pentru a evita abuzurile de orice natură, susține europarlamentarul PMP, Eugen Tomac.

“Situația este extrem de complicată. Trebuie să regândim modalitatea de a-i asista pe românii din afara granițelor și de a-i ajuta să-și cunoască drepturile și să le câștige atunci când aceste drepturi sunt încălcate. Autoritățile române ar trebui să aibă posibilitatea să comunice mult mai bine cu comunitățile românești. Totodată, în cazul în care există abuzuri din partea angajatorilor asupra lucrătorilor români din străinătate ar trebui ca misiunile diplomatice să le acorde asistență, indicându-le care sunt avocații care se pot implica pentru ei, care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a-și putea câștiga drepturile. În momentul acesta, cel mai bun lucru este o excepțională comunicare instituțională între cetățenii români care sunt în afara ei și reprezentanții autorităților române”.

"Este foarte important să ne cunoaștem drepturile"

O bună cunoaștere a drepturilor pe care le au și o asistență adecvată din partea autorităților din țările în care se află, pot reduce la maxim abuzurile asupra românilor aflați în străinătate.

“Cred că de foarte important să ne știm drepturile. De cele mai multe ori, am întâlnit cetățeni români care ridicau nemulțumiri legate de condițiile de muncă, drepturile salariale, asistența de care trebuiau să beneficieze, de situații limită nefericite, din care rezultau accidente de muncă. Autoritatile au un rol extrem de important. Din nefericire, nu funcționează extraordinar de bine această rețea de atașați de muncă pe care îi avem în Europa, acolo unde oamenii ar fi trebuit să sune atunci când au neclarități. Din păcate, nici pe toate paginile oficiale nu există informații actualizate”, afirmă europarlamentarul Eugen Tomac.

El adaugă faptul că abuzurile asupra cețățenilor români aflați în străinătate au fost acutizate de pandemie și își exprimă disponibilitatea de a-i ajuta pe românii care sunt ținta abuzurilor.

“În primul rând, trebuie să încercăm să ne documentăm cât mai bine pentru a înțelege care ne sunt drepturile, pentru că diferă de la un stat la altul. Și mai ales, ce opțiuni are fiecare cetățean și în funcție de zona de activitate. Există abuzuri, s-au văzut cel mai bine în această perioadă de pandemie, când cetățenilor români și nu numai, cum sunt cei sezonieri, nu li se respectau drepturile elementare, cum ar fi condițiile de trai și de muncă. Dar cel puțin, în cazul meu, în proporție de 99 la sută, am răspuns tuturor apelurilor pe care le-am primit prin poșta electronică la Parlamentul European și profit de acest prilej pentru a-i anunța pe toți cei care ne ascultă, că îmi pot scrie direct pe pagina Parlamentului European, unde există toate contactele mele de la Bruxelles și de la Strasbourg“, a spus Eugen Tomac la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Românii vor beneficia de mai multe consulate

Extinderea rețelei consulare este o necesitate, având în vedere ritmul de creștere a numărului de români care aleg străinătatea.

Senatorul Viorel Badea a anunțat că există deja un memorandum prin care a fost acceptată crearea de noi consulate atât în Europa cat și în afara ei.

“E necesar să avem o prezență consulară solidă în statele unde sunt multe comunități de români. Este absolut necesar să continuăm extinderea rețelei consulare, să alocăm fonduri necesare pentru o mai bună reprezentare a misiunilor diplomatice în străinătate, să facem în așa fel încât românii să nu mai aibă probleme când intră în contact cu misiunile diplomatice. Există deja un memorandum prin care a fost acceptată crearea de noi consulate atât în Europa cât și în afara Europei și sper ca această manieră de lucru să continue la MAE“.

În context, digitalizarea rețelelor consulare, care are ca efect direct creșterea calității serviciilor consulare, trebuie continuată.

“În anumite state, lucrurile funcționează în parametri civilizați, să nu uităm că aici am avut cu toții o problemă reală în ultimii doi ani, generată de pandemie: dificultatea în a comunica cu misiunile diplomatice, care a ținut și de restricții și de volumul uriaș de chestiuni acumulate. Asta nu justifică însă, lipsa de digitalizare și aici cred că trebuie să avansăm, astfel încât să putem oferi cetățenilor români servicii de bună calitate în timp real, utilizând resursele pe care le pune la dispoziție UE“, consideră europarlamentarul Eugen Tomac.

Românii de dincolo de granițe, parte a națiunii române

Cei doi politicieni români consideră că este nevoie de creșterea finanțării pentru programele și proiectele destinate românilor din afara granițelor, mai ales că 2021 a fost unul foarte sărac, care a tras mult înapoi România, în ceea ce privește grija pentru comunități.

“A fost un an pierdut, din punctul meu de vedere, pentru comunitățile românești. Eu sunt convins că dacă oamenii politici români, indiferent de partid, înțeleg că românii de dincolo de granițe sunt parte a națiunii române, că nu poți să ignori peste un sfert din națiunea română care trăiește în afara granițelor, lucrurile se vor schimba esențial“, este de părere senatorul Viorel Badea.

Totul este ca întreaga clasă politică să tragă în aceeași direcție pentru România, conchide europarlamentul Eugen Tomac.

“Cred că există șanse să se obțină resurse importante pentru a relua parte din proiecte sau pentru a le dezvolta pe cele care există. Totdeauna trebuie să ținem pasul cu vremurile prin care trecem și să facem lucruri de bună calitate. Totul este să tragem cu toții în aceeași direcție pentru România“.

Video: Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 13/14 decembrie 2021

EXCLUSIV Burdușa: În decembrie, deschidem sesiunea de finanțare pentru 2021
Serviciul de noapte 13 Octombrie 2020, 16:48

EXCLUSIV Burdușa: În decembrie, deschidem sesiunea de finanțare pentru 2021

Secretarul de stat Ovidiu Burdușa a anunțat, în exclusivitate la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, că sesiunea de...

EXCLUSIV Burdușa: În decembrie, deschidem sesiunea de finanțare pentru 2021
ARTRI: Vrem să asigurăm un climat de fair-play în transporturi
Serviciul de noapte 23 Aprilie 2024, 15:45

ARTRI: Vrem să asigurăm un climat de fair-play în transporturi

Reprezentanții asociațiilor transportatorilor au vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre problemele...

ARTRI: Vrem să asigurăm un climat de fair-play în transporturi
De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Serviciul de noapte 22 Aprilie 2024, 13:15

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?

Serviciul de noapte cu Maria Țoghină aduce în atenție o dezbatere despre cauze, soluții, autocontrol la volan, limitările...

De ce suntem pe primul loc la decesele provocate în accidente rutiere?
Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Serviciul de noapte 18 Aprilie 2024, 09:33

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România

Președinta Fundației Renașterea, Mihaela Geoană, a prezentat proiectele privind lupta împotriva cancerului și programele de...

Învingătoarele de cancer se vor reuni, pe 8 iunie, în cursa Race for the Cure România
Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Serviciul de noapte 16 Aprilie 2024, 11:26

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"

Ministrul sănătății aduce clarificări în legătură cu spitalul construit de Asociația "Dăruiește Viață" și cu incidentul de la...

Alexandru Rafila: Nu punem piedici spitalului construit de "Dăruiește Viață"
Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Aprilie 2024, 08:50

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte

Despre problemele și soluțiile din Sănătate și cel mai nou proiect al Fundației Renașterea, la Serviciul de noapte cu Maria...

Alexandru Rafila și Mihaela Geoană vin la Serviciul de noapte
Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Serviciul de noapte 10 Aprilie 2024, 11:44

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește

Lector universitar doctor Lygia Alexandrescu a vorbit la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre adoptarea...

Lygia Alexandrescu: Consumul mare de alimente după-amiază ne îmbătrânește
Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime
Serviciul de noapte 08 Aprilie 2024, 08:16

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime

Despre obezitate, cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime, detoxifiere și alimentație sănătoasă, în...

Cele mai noi metode de menținere a greutății corporale optime