Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România și criza COVID-19. Eforturi, rezultate și lecția solidarității

Dezbaterea a avut loc într-un moment în care pandemia COVID-19 rămâne marea provocare a momentului, atât din punct de vedere medical, cât și social și economic.

România și criza COVID-19. Eforturi, rezultate și lecția solidarității

Articol de Luminiţa Voinea, 29 Iulie 2020, 20:10

Radio România Actualități continuă demersurile de informare corectă a populației în legătură cu evoluția pandemiei Covid-19 și a problemelor cauzate de aceasta în toate domeniile începând cu sănătatea umană.

Astfel, postul nostru de radio, în parteneriat cu Agenția de comunicare startegică Links Associates și agenția de presă RADOR, a organizat astăzi conferința "România și criza COVID-19. Eforturi, rezultate și lecția solidarității sociale", care a strâns la dezbateri toate vocile avizate în domeniu.

Concluzia acestor dezbateri, sau numitorul comun al opiniilor, este un apel către populație să nu trateze superficial pandemia și să respecte măsurile impuse pentru ca sistemul medical să poată face față valului de infectări.

Evenimentul a adus laolaltă membri ai Guvernului, ai Parlamentului, factori de decizie din instituții direct implicate în gestionarea crizei COVID-19, dar și medici, reprezentanți ai companiilor farmaceutice, ai asociațiilor de profil, experți și personalități din mediul academic și de afaceri.

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a vorbit despre măsurile pentru susținerea economiei.

”Vrem să sprijinim și să salvăm economia în cazul în care va fi pusă din ce în ce mai mult în pericol. Vom face lucrul acesta prin investiții și prin finanțare responsabilă. Am alocat sistemului sanitar aproximativ 5,4 miliarde de lei, iar aproximativ 54 de milioane de euro am alocat doar pentru capacitatea de testare. Banii nu au fost în totalitate de la bugetul de stat și am apelat cu maximă deschidere și rațiune la fondurile europene, care și pe viitor vor fi o sursă importantă de finanțare.”

Este în continuare nevoie de măsuri și pentru a reduce presiunea asupra spitalelor, dar și pentru a preveni răspândirea valului de negaționism apărut în societate, în legătură cu noul coronavirus.

Diana Păun, Consilier Prezidențial în cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Administrația Prezidențială, a declarat: ”Pozițiile publice au avut rolul de a demonta dezinformările, teoriile fake news apărute în spațiul public și cred că ar trebui insistat inclusiv asupra acestor aspecte deosebit de importante.”

Participanții la conferință au vorbit despre nevoia de solidaritate și responsabilitate în această perioadă.

”Medicii și personalul medical au făcut minuni și le mulțumim pentru asta. Trebuie să avem un comportament responsabil. Avem soluții pentru a ne relua viețile cât mai aproape de normalitate, însă ține de responsabilitatea fiecăruia dintre noi să reușim acest lucru. Oricâte eforturi ar face statul sau mediul privat, sănătatea noastră a tuturor ține și de conștiința fiecăruia dintre noi. Ce știm cu siguranță este că va trebui să conviețuim cu virusul”, a declarat Horațiu Moldovan, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila, reprezentantul României în Comitetul de Conducere al Organizației Mondiale a Sănătății, a insistat pe faptul că trebuie modificat actualul trend de creștere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus.

”Nu cred că trebuie să ne pregătim doar pentru a reuși să spitalizăm pacienții, ci trebuie să ne pregătim să schimbăm trendul acesta, care este crescător, prin măsuri pe care trebuie să le ia colegii din zona de sănătate publică. Este imperios necesar, dincolo de un proiect poate pe termen mediu de regândire a sistemului de sănătate publică, trebuie găsite soluțiile astfel încât județele afectate să beneficieze de un ajutor în ceea ce privește zona de sănătate publică, astfel încât anchetele epidemiologice, intervențiile în focar să poată să se realizeze și în realitate, nu numai ipotetic”,
a precizat Alexandru Rafila.

Adriana Pistol, Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, a vorbit despre provocările sezonului rece, odată cu apariția cazurilor de gripă sezonieră.

”Întreg sistemul trebuie să fie pregătit să facă față la două patologii concomitente, care din nefericire nu se exclud una pe cealaltă. Motiv pentru care, principala problemă pe care eu aș sublinia-o aici este nevoia de a vorbi încă de pe acum populației despre vaccinarea antigripală, care ne va ajuta foarte mult să facem față acestui așa-zis val doi, din toamnă, reducând astfel numărul de cazuri de gripă.”

Pe lângă gestionarea actualei crize, sistemele de sănătate trebuie să continue să livreze servicii și soluții medicale pentru bolnavii care suferă de alte afecțiuni.

Accesul pacienților la servicii medicale esențiale este bătălia pe care o dau acum medicii și spitalele, care trebuie să găsească noi modele de funcționare.

”Trebuie să amintim necesitatea urgentării revizuirii infrastructurii noastre medicale. Nu mai avem acel sistem care să stea în stand-by, care să facă față și să-l utilizăm atunci când avem nevoie, fără a afecta sau chiar opri activitatea curentă”, a declarat László Attila - președintele Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.

Conferința a oferit un loc de dezbatere a crizei COVID-19, ca provocare pentru sistemul românesc de sănătate, dar și ca oportunitate care poate conduce spre noi modele de funcționare.

”Criza reprezintă un punct de inflexiune pentru sistemul nostru de sănătate. Este necesar să ne strângem la o masă a dialogului, dincolo de culoarea politică, de interesele instituției pe care o gestionăm, să ne întâlnim cu toții în mod constant. Poate fi acest Consiliu Strategic de Sănătate, pe care l-am propus în nenumărate ocazii și pe care, vedem, Guvernul l-a preluat ca sugestie și l-a aplicat”, a precizat Alina Culcea, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

S-a discutat, de asemenea, despre cursa găsirii unui vaccin, despre înțelegerea acestui nou coronavirus și despre activitatea de cercetare în domeniu, în România.

”Am demonstrat o solidaritate a elitei medicale românești, proiectând și scoțând o carte – e un volum semnal, ar putea să rămână acest titlu: ”România în pandemia COVID-19. Aspecte clinice și epidemiologice”. Suntem dedicați acestui demers. Și noi învățăm din mers, se face cercetare în acest moment, se publică în acest moment”
, a declarat Acad. Victor Voicu, vicepreședintele Academiei Române.

”Fără investiții sistematice în următorii ani nu vom putea ajunge nici măcar la nivelul la care eram cu decenii în urmă și nu vom putea ajunge la nivelul țărilor avansate, care luptă acum să aducă pe piață un vaccin pentru această pandemie”, a subliniat Dr. Valentin-Veron Toma, șeful Departamentului de Antropologie Socială și Culturală din cadrul Institutului de Antropologie ”Francisc I. Rainer”.

Conferința online România și criza COVID-19. Eforturi, rezultate și lecția solidarității sociale a fost organizată cu sprijinul partenerilor: Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), clinica OK Medical și APMGR - Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Liberalizarea pieței energiei între beneficii si capcane
Serviciul de noapte 30 Iunie 2020, 13:29

Liberalizarea pieței energiei între beneficii si capcane

Maria Țoghină și Ruxandra Săraru au discutat la Serviciul de noapte, cu principalii furnizori de energie, despre...

Liberalizarea pieței energiei între beneficii si capcane