Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Principala armă împotriva dezinformării: EDUCAȚIA

Analistul Iulian Chifu a vorbit, la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre metodele de a contracara dezinformarea, în contextul alegerilor europarlamentare.

Principala armă împotriva dezinformării: EDUCAȚIA
Iulian Chifu, în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 13 Aprilie 2019, 09:20

Pericolul dezinformării și al războaielor informatice crește odată cu expasiunea rapidă pe care o are internetul în viața cotidiană.

În contextul alegerilor europarlamentare din luna mai, se discută tot mai mult la nivel european de pericolul fake-news și al dezinformării, în condițiile în care tot mai mulți europeni își iau informațiile de pe internet și folosesc rețelele sociale din ce în ce mai mult.

Și atunci, se naște firesc întrebarea: de ce este importantă integritatea alegerilor din perspectiva media și a rețelelor sociale?

Analistul Iulian Chifu spune că avem exemple de alegeri – cum ar fi alegerile din Statele Unite, cele din Franța și chiar Brexit-ul – în care au existat influențe “maligne” în perioada electorală, cu încercări de a afecta sistemele electorale și numărarea voturilor.

În aceste condiții, integritatea alegerilor devine esențială.

“E importantă integritatea oricăror alegeri. Este important ca voința exprimată la urne a fiecărui cetățean care a trecut printr-o reflecție individuală, fără a fi alterată în mod programatic, dirijată prin intermediul media, a rețelelor social media, sa fie manifestată, să se numere și să se reflecte și în reprezentanții care sunt aleși. De fapt, despre asta este vorba în integritatea alegerilor. Componenta de social media, războiul informational, propaganda, măsurile active, dezinformarea se petrec folosind aceste instrumente deopotrivă și am văzut cât de mult afectează ele. Am avut un număr de alegeri, începând cu cele americane, cu Brexit-ul însuși, cu alegerile din Franța, în multe locuri am avut influențe maligne în cazul acestor alegeri, în perioada electorală, cu încercări chiar de a afecta sistemele electorale și numărarea voturilor”, a spus profesorul Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie.

Soluții pentru a limita propagarea dezinformarii

Discuțiile despre cum să ne ferim de știrile false și cum să limităm propagarea dezinformării sunt tot mai prezente în ultimul timp în spațiul public și fac parte din preocupările autorităților naționale, dar și europene.

Educația pare să fie principala armă împotriva dezinformării și trebuie începută încă din școală, potrivit lui Chifu.

“Pe termen mediu și lung, avem nevoie de educație, chiar din zona gimnaziului. Trebuie să le provestim tuturor cum arată zona sanitară a accesului pe internet, atacurile cibernetice. Să învățăm ce înseamnă structura minciunii, să vedem cum se face publicitate, cum obținem informația din surse alternative, cum o verificăm, ce înseamnă surse credibile. Să învățăm că e mai important ce ne spune un comunicat oficial decât “prietenul” de pe Facebook, care s-ar putea să nu existe, să fie doar o etichetă”, a susținut profesorul Iulian Chifu.

Mai mult decât atât, se simte nevoia unei construcții naționale, care să aibă câteva direcții strategice, inclusiv pe zona de apărare și securitate, care să ne protejeze de războiul informational.

“Avem nevoie și de un instrument activ, care să întrunească toate condițiile protejării noastre de războiul informațional. Ar trebui să conțină trei dimensiuni: o componentă de comunicare strategică, alta care să se ocupe cu lobby, și aici avem nevoie de intelligence, și a treia dimensiune, care vizează operațiunile psihologice, unde avem nevoie de zona militară. Doar împreună pot construi o variantă inter-agenții, care să acționeze și să ne protejeze de războiul informațional. O văd ca pe o construcție națională , pentru că în zona de Securitate și Apărare, primul raspunzator e statul. UE si-a creat deja propriile mecanisme, ca si NATO“, a conchis Iulian Chifu.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 8/9 aprilie 2019

Cum ne tratăm de fake-news?
Serviciul de noapte 02 Aprilie 2019, 14:14

Cum ne tratăm de fake-news?

"Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină a găzduit o discuție despre fake news și dezinformare, dar și despre măsurile de...

Cum ne tratăm de fake-news?