Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului

Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB, condus de Mihaela Păun, este una dintre institutiile care se remarcă din ce în ce mai mult prin evenimente culturale de calitate.

Mihaela Păun, director ARCUB: Evenimentele culturale educă gustul publicului
Mihaela Păun, director ARCUB, la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină. Foto: Marius Țoghină

Articol de Luminiţa Voinea, 14 Mai 2024, 15:27

Pe străzile Bucureștiului întâlnim din ce în ce mai des turiști străini, dornici să descopere poveștile și aromele unice ale unei capitale europene în care Orientul se întâlnește cu Occidentul.

Si bucureștenii vin în număr din ce în ce mai mare să “guste” din evenimentele culturale ale micului Paris.

Una dintre institutiile care se face remarcată din ce în ce mai mult prin evenimentele culturale de calitate organizate este Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB, condus de Mihaela Păun, actriță de profesie.

Mihaela a decis în urmă cu 20 de ani să lase scena pentru o nouă provocare profesională: transformarea ARCUB într-o instituție-reper cultural, dar și într-un generator de evenimente.

În acest moment, ARCUB are în derulare mai multe proiecte, printre care “UNIVERSUL LUI SALVADOR DALÍ”, cea mai mare expoziție din România dedicată celebrului artist, care continuă până la 1 septembrie la ARCUB, Străzi deschise – București, Promenadă urbană 2024, “From Classic to Jazz”, noul concert ARCUB Jazz Live, pe 29 mai, la Hanul Gabroveni, dar si ateliere creative pentru copii care vor da startul vacanței de vară, la Casa Eliad.

Extinderea proiectului "Străzi deschise" si pe alte artere

Având în vedere succesul proiectului “Străzi deschise” de pe Calea Victoriei, Mihaela Păun ia în calcul extinderea acestui tip de eveniment și pe alte artere bucureștene, cum ar fi Piața Unirii.

“Avem acum Calea Victoriei și văd cât de bucuroși sunt oamenii și cât de liberi se simt și copiii, cum vezi oameni din ce în ce mai bine îmbrăcați. Sunt convinsă că sunt atenți la detaliile vestimentare, nu vin oricum îmbrăcați pe Calea Victoriei. Terasele sunt pline, văd cu ochii mei cum Calea Victoriei a crescut mult din punctul ăsta de vedere și cred că noi am ajutat ca business-urile acestea cu restaurante, cafenele să crească. Chiar mă gândeam dacă n-ar trebui să propun un experiment pe alte câteva artere centrale ale Bucureștiului, cum ar fi în zona Unirii”, a spus Mihaela Păun, director ARCUB la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

Expoziția Dalí, un succes: peste 60.000 de oameni

ARCUB prezintă, pentru prima dată la București, cea mai amplă expoziție cu lucrări autentice ale celebrului artist Salvador Dalí.

Pentru cei interesați, expoziția continuă până la 1 septembrie la ARCUB.

“Publicul care vine este de toate felurile, din toate categoriile și de toate vârstele. Sunt foarte mulți copii care vin, sunt grupuri organizate și asta mă bucură mult, faptul că vin cu profesori de la școală. Avem inclusiv tururi ghidate, avem câțiva ghizi care le explică copiilor despre Dalí, despre ce a însemnat munca lui, despre personalitatea lui, în context politic, istoric. E foarte frumos și cel mai mult mă bucură că Hanul Gabroveni este cu adevărat pus în valoare. Foarte mulți oameni care n-au văzut Hanul Gabroveni, n-au văzut spațiile pe care noi le avem acolo au venit pentru expoziție și au spus că este extraordinar”, povestește Mihaela Păun.

Expoziția poate fi vizitată inclusiv pe perioada vacanței de vară și este deschisă între orele 10:00 și 20:00.

Pentru informații detalitate și bilete accesati link-ul expoziției.

“Tururile durează în jur de două ore, dacă vrei să faci un tur pe îndelete, ai nevoie de doua ore ca să vezi tot spațiul, pentru că el se întinde pe parter, etajul întâi și subsol. Și acolo avem de văzut sculpturile lui Dali, sculpturi de mari dimensiuni, sculpturi de mici dimensiuni. Avem o zonă de bijuterii, pentru că Dali a fost o personalitate extrem de prolifică. El a fost în egală măsură în zona filmului, a pictat, a făcut bijuterie, a jucat, a făcut design. Deci el a fost un geniu, asta este, fără doar și poate a făcut inclusiv design de obiect”, a punctat directorul ARCUB.

Hanul Gabroveni, un loc de legendă

Un mix între modern și vechi, ARCUB Gabroveni este ridicat pe ruinele fostului Han Gabroveni, un monument istoric din centrul Bucureştiului.

Recent consolidat, restaurat şi extins, clădirea construită în secolul XIX a fost redată circuitului socio-cultural-turistic al Bucureştiului în 2014, când a devenit sediul ARCUB.

Situat între străzile Lipscani și Gabroveni, centrul cultural ARCUB este dotat cu spaţii multifuncţionale destinate unei game largi de proiecte artistice, educative, corporate, new tech și business.

Cu un spațiu total de peste 1.431 mp2, cele 15 săli și foaierul Hanului Gabroveni au capacitatea de a primi peste 1.000 de vizitatori.

“Nu-mi vine să cred că avem în București un asemenea spațiu, iar eu sunt foarte mândră pentru că e 'copilul' meu. Am stat în șantier doi ani și jumătate și până să intru în șantier au fost șase ani de muncă, de a convinge primăria la momentul acela că merită să investească bani în această ruină, pentru că era o ruină. Clădirea Hanului Gabroveni era, aș numi-o ca o coajă de nucă, nu mai era nimic întreg, erau numai niște ziduri goale, cu vegetație crescută. Mi-aduc aminte că am fost la o primă vizită atunci cu un arhitect și era noroi, era noroiul până la genunchi în subsoluri. A fost o șansă să pot construi acest spațiu, da, a fost extraordinar… mi-aduc aminte că am urcat pe o scară… care acum e o scară superbă, refăcută și ea, iar la un moment dat se termina. A fost un act de curaj pentru mine, că se putea prăvăli oricând, nu se ducea nicăieri”, a povestiti Mihaela Păuna despre provocările refacerii Hanului Gabroveni.

Evenimentele culturale educă gustul publicului

Mihaela Păun susține că educația culturală se face cu evenimente de calitate, iar oamenii vor veni către acestea si vor intra în spațiile culturale.

“Pe măsură ce evenimentele sunt din ce în ce mai multe, sunt de natură să educe gustul publicului. Cu cât mai multe evenimente culturale, cu atât mai multe concerte de muzică clasică, cu atât mai mulți iubitori de muzică clasică, ș.a.m.d. Și aici extindem și la teatru și film. Oamenii trebuie să fie aduși la spectacole, să-i convingem să intre în spațiile culturale, în primul rând prin evenimente de bună calitate, cu intrare gratuită. Pentru că dacă eu îl conving cu un spectacol de teatru de stradă că e un lucru bun și lui îi place ce vede acolo, el va fi curios să intre într-o sală de de teatru. Trebuie ușor, ușor convinși oamenii să intre în spațiile culturale prin lucrurile de calitate pe care le realizam”.

Cultura, între educație și nevoia de finanțare

La ora actuală, ARCUB reusește să finanțeze aproximativ 60-70 de proiecte culturale anual.

Este însă nevoie de o finanțare mai mare din partea primăriilor și a ministerelor.

Un mare inconvenient este că Legea finanțelor nu permite o bugetare multianuală.

“Cultura este un motor de dezvoltare și sper din suflet ca orice administrator să înțeleagă asta. Și aici mă refer la primării de sectoare, Primăria Capitalei, ministere, să nu mai considere cultura ca fiind Cenușăreasa, că nu e, dimpotrivă, e chiar motor de dezvoltare! Sesiunea de finanțare este extrem de importantă, reușim să finanțăm undeva în jur de 60-70 de proiecte anual. Din păcate, nu putem face mai multe sesiuni pe an. Nu reușim să avem un buget mai mare pentru că, în momentul acesta, Legea finanțelor nu permite o bugetare multianuală, așa încât bugetul nostru trebuie să se finalizeze la sfârșitul anului. Nu putem să derulăm mai mult de o sesiune de finanțare pentru că trebuie să fim, practic, cu bugetul pe zero la finalul anului. La 31 decembrie, noi trebuie să avem zero lei în cont și nu avem voie să mergem mai departe. Nevoia de finanțare există” , a conchis Mihaela Păun.

Despre provocările ei ca director al Centrului ARCUB, povești de viață și evenimentele culturale ale Bucureștiului, în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 13/14 mai 2024.

.

EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare
Serviciul de noapte 24 Mai 2024, 07:40

EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare

Profesionalizarea și educarea continuă a pieței imobiliare, pentru a oferi servicii de calitate pe o piață imprevizibilă și...

EXCLUSIV Toma Filipovici (APAIR): România are cea mai bună reprezentare a interesului consumatorului de imobiliare
Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Suntem lideri regionali, cunoscuți la nivel internațional
Serviciul de noapte 21 Mai 2024, 16:38

Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Suntem lideri regionali, cunoscuți la nivel internațional

Viorel Jinga spune că Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" s-a remarcat ca un lider regional, fiind cunoscută...

Viorel Jinga, rectorul UMF "Carol Davila": Suntem lideri regionali, cunoscuți la nivel internațional
Anul imobiliar 2024. De să apelezi la un agent imobiliar când cumperi sau vinzi o proprietate?
Serviciul de noapte 20 Mai 2024, 08:41

Anul imobiliar 2024. De să apelezi la un agent imobiliar când cumperi sau vinzi o proprietate?

Toma Filipovici, președintele Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România și Iulian Niculae, coordonatorul...

Anul imobiliar 2024. De să apelezi la un agent imobiliar când cumperi sau vinzi o proprietate?
România a început testarea antidrog a apelor reziduale
Serviciul de noapte 17 Mai 2024, 07:40

România a început testarea antidrog a apelor reziduale

Suntem de trei ori peste media europeană la consumul substanțelor folosite ca anestezic de uz veterinar.

România a început testarea antidrog a apelor reziduale
Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 13 Mai 2024, 07:47

Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte

Despre efervescența culturală a unui București din ce în ce mai cosmopolit discutăm în ediția de luni noaptea cu directorul...

Directorul ARCUB, Mihaela Păun, vine la Serviciul de noapte
Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență
Serviciul de noapte 09 Mai 2024, 13:31

Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență

Colegiul Medicilor Stomatologi se alături CMR pentru a solicita Ministerului Sănătății adoptarea unei reglementări...

Colegiul Medicilor Stomatologi solicită eliminarea discriminărilor privind tratarea pacienților aflați în situații de urgență
Ioana Ardelean Rusu: Este de datoria noastră să nu uităm de unde am venit, cine suntem și care ne sunt rădăcinile
Serviciul de noapte 07 Mai 2024, 09:56

Ioana Ardelean Rusu: Este de datoria noastră să nu uităm de unde am venit, cine suntem și care ne sunt rădăcinile

Ioana Ardeleanu Rusu, o artistă complexă, care-și exprimă creativitatea prin muzică și scris a vorbit în ediția de Paște a...

Ioana Ardelean Rusu: Este de datoria noastră să nu uităm de unde am venit, cine suntem și care ne sunt rădăcinile
Ediție de sărbătoare a Serviciului de noapte
Serviciul de noapte 06 Mai 2024, 09:09

Ediție de sărbătoare a Serviciului de noapte

Ioana Ardelean Rusu este invitata Serviciului de noapte în a doua zi de Paște.

Ediție de sărbătoare a Serviciului de noapte