Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Medicul Ioana Stăncel: Valul patru al pandemiei va lovi în luna septembrie

Invitată la emisiunea Serviciul de noapte, medicul Ioana Stăncel a făcut câteva previziuni şi recomandări referitoare la infectarea cu Covid-19.

Medicul Ioana Stăncel: Valul patru al pandemiei va lovi în luna septembrie

Articol de Luminiţa Voinea, 19 August 2021, 09:05

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 august, ora 22:21) - "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - În România doar în zone restrânse se întâlneşte acum transmiterea comunitară a virusului SARS-CoV-2, însă în următoarea perioadă acest proces se va generaliza. Medicul Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, estimează că vârful valului patru ne va lovi la jumătatea lunii septembrie, atunci când populaţia activă revine din concediu, iar elevii şi studenţii se vor fi întors în bănci, iar acesta val patru este posibil să dureze până în octombrie. Invitata emisiunii "Serviciul de noapte", medicul Ioana Stăncel a vorbit despre caracteristicile valului patru al pandemiei şi metodele de prevenire a bolii, insistând pe vaccinare, respectarea măsurilor igienico-sanitare, în special în interiorul grupurilor, fie că e vorba de grupul familial, de prieteni sau colegi de serviciu. Realizatoarea emisiunii, Luminiţa Voinea, face o sinteză a discuţiilor.

Reporter: Potrivit specialiştilor în sănătate publică, valul patru al pandemiei de coronavirus dominat de varianta Delta, una deosebit de agresivă, va fi valul nevaccinaţilor. Tulpina Delta cu un grad de răspândire extrem de ridicat va lovi în populaţia adultă tânără, Aceştia sunt tinerii activi, dornici de activităţi de socializare, iar faptul că sunt nevaccinaţi împotriva coronavirusului creşte riscul de transmitere a bolii - spune Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

Ioana Stăncel: Acest val patru va avea nişte particularităţi care îl vor diferenţia în mod esenţial faţă de precedentele valuri. În primul rând va ţinti populaţia adultă, nu va ţinti populaţia vârstnică şi nici copiii, odată prin specificul tulpinii, de agresivitatea pe care o are pentru vârstele adulte, dar în general persoanele adulte sunt acele grupuri care poate nu s-au vaccinat. Iniţial s-au vaccinat persoanele vulnerabile şi vârstnice care au un anumit grad de imunitate dobândit, dar persoanele adulte nevaccinate sunt expuse acestui risc. Mai mult, persoanele adulte vaccinate sau nevaccinate prin comportamentul dânşilor se expun riscurilor. Sunt mai doritori de distracţii şi de socializare, şi cu cât cresc activităţile aceastea creşte riscul de transmitere. Persoanele tinere sunt cu o rezistenţă generală mai mare, respectiv dacă dobândesc un simptom sunt mai predispuse să-l ducă pe picioare, fără să se gândească că este o boală gravă şi fără să se prezinte la medic, ceea ce conduce ca dânşii să ajungă la spital doar atunci când deja apar modificări organice şi să apară cazuri mult mai grave la această populaţie tânără adultă activă.

Reporter: Pericolul vine şi de la cei care se întorc în ţară, în special din zonele roşii, care fie că sunt vaccinaţi, fie că nu, pot transmite virusul în comunităţile în care se întorc. De aceea, medicul Ioana Stăncel este de părere că cei care revin în România din zonele roşii ar trebui să stea în carantină, chiar dacă sunt sau nu vaccinaţi.

Ioana Stăncel:Şi persoanele vaccinate pot să fie infectate. Chiar cu o cantitate mai mică pot să transmită boala, iar în zonele roşii ne aflăm în situaţia, în care avem transmitere comunitară intensă. Încărcătura virală a persoanelor din acea populaţie este foarte mare, expunerea este directă, dar acolo, într-o comunitate în care aveam intensitate foarte mare a manifestării bolii, avem o încărcătură virală foarte mare. Este mult mai probabil ca persoanele chiar vaccinate să preia virus şi să fie vectori pentru a-l transmite în comunităţile de origine în care se întorc.

Reporter: Pentru a reduce transmiterea bolii în comunităţi şi pentru a ne proteja de formele severe vaccinarea este soluţia recomandată de medici şi specialişti în sănătate. Cu toate acestea ritmul vaccinării nu este unul scontat, în ciuda eforturilor autorităţilor, pentru că mulţi dintre români se tem de efectele secundare şi opun rezistenţă ideii de vaccinare. În lipsa imunizării şi a respectării măsurilor igienico-sanitare cu o tulpină Delta care poate produce forme severe de boală şi chiar deces, în cazul celor nevaccinaţi, lucrurile se vor agrava în toamnă, când valul patru va lovi cu intensitate - estimează expertul în sănătate publică Ioana Stăncel.

Ioana Stăncel: Probabil în următoarele două-trei săptămâni vom avea transmitere comunitară la nivel regional şi în trei patru săptămâni putem să avem transmitere comunitară la nivel naţional. Vârful valului patru poate să apară undeva la jumătatea lunii septembrie, odată cu revenirea din vacanţă şi cu reluarea activităţii în comunităţile stabile. De aceea estimez sfârşitul lunii septembrie să avem vârfurile infecţiei până undeva la jumătatea lunii octombrie, iar dacă vom respecta măsurile restrictive încât să putem opri creşterea să o stabilizăm şi să putem coordona toate activităţile de asistenţă.

Reporter: În cazul în care numărul de infectări cu coronavirus va creşte exploziv, este posibil să apară noi restricţii pentru persoanele nevaccinate. Deocamdată, suntem sfătuiţi să nu lăsăm garda jos în ceea ce priveşte măsurile de protecţie igienico-sanitare, pentru că de conduita fiecăruia dintre noi depinde intensitatea valului patru.

Serviciul de noapt,ediția din 16/17 august 2021 poate fi urmărită în format VIDEO, în link-ul de mai jos:

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/818091588898219

Serviciul de noapte. Varianta Delta, între riscuri și măsuri de protecție
Serviciul de noapte 16 August 2021, 09:36

Serviciul de noapte. Varianta Delta, între riscuri și măsuri de protecție

Dr. Ioana Stâncel, vine la Serviciul de noapte pentru o discuție despre varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, dominantă și...

Serviciul de noapte. Varianta Delta, între riscuri și măsuri de protecție