Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Istorie şi gastronomie. Prima carte de bucătărie română, retipărită

Cartea, îngrijită şi adnotată de jurnalista Simona Lazăr, cuprinde 224 de reţete şi păstrează patina timpului.

Articol de Luminiţa Voinea, 24 Mai 2018, 13:18

Prima carte de bucate care conţine sintagma „bucătărie română” este retipărită, la 153 de ani de la ediţia princeps: „Christ Ionnin – Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet - 1865".

"Sunt dintre aceia pentru care a mânca este un act de cultură. Am spus întotdeauna că în fiecare fărâmă de mâncare pe care o ducem la gură în vârful furculiţei, în fiecare sorbitură de zeamă stă ascuns sâmburele unei istorii", spune în prefaţa cărţii, jurnalista Simona Lazăr, cea care scoate la lumină singura carte culinară din epoca lui Cuza, retipărită.

Chiar dacă nu toate reţetele din cuprinsul său sunt neaoşe, proprietarul - Christ Ionnin - are meritul de a alătura reţetelor străine, culese de prin cărţi, şi câteva reţete româneşti, unele de tip zahana, specifice mahalalelor bucureştene din secolul al XIX-lea.

Este mai degrabă un amalgam de reţete culese de el din diferite medii, din casele micilor burghezi, ori ale intelectualităţii bucureştene, de pe la bucătari de cârciumi sau cucoane care ştiau bine a ţine o gospodărie.

Cartea a fost lansată publicului ieri la Bucureşti, în prezenţa editorului şi a unor bucătari renumiţi.

Legume care revin în forţa în bucătăria urbană

Avem surpriza să aflăm că legume folosite în reţetele franţuzeşti, precum anghinarea sau andiva, erau cultivate în România încă din anii 1800, iar în cartea lui Ionnin găsim reţete precum "Anghinare a la Barigoul" sau "Anghinare cu unt".

Regăsim de asemenea, unele reţete specifice popoarelor din orient pe care balcanicii (şi românii) le împrumutaseră de ceva vreme, cum ar fi musacaua.

Lintea, revenită şi ea în forţă în bucătăriile de azi, bobul şi bamele erau obşnuite în epocă.

Ce mâncau românii la 1865

Analizând structura reţetelor, Simona Lazăr constată că unele dintre ele, destul de comune în epocă, au o descriere simplă, ceea ce o face să creadă că fie autorul însuşui le pregătea, fie a fost de faţă la pregătirea lor.

De exemplu "Cireşi în rachiu", unde se specifică faptul că trebuie "culese după rouă", "ciuperci la frigare", a căror descriere este dezarmant de simplă, sau "Coadă de porc cu cartofi bucăţi", carnea fiartă fiind aşezată pe "ciulama de cartofi" .

Foto: Simona Lazăr (stânga) a fost invitata emisiunii "Serviciul de noapte" de la Radio România Actualităţi, în avanpremiera lansării cărţii.



Platingul sau cum să mâncăm cu ochii

Pare incredibil, dar la unele reţete avem indicaţii pentru ceea ce azi numim "plating" sau designul farfuriei.

Simona Lazăr bănuieşte că ar fi preluate din cărţile de bucate franţuzeşti ale vremii. Este posibil ca inspirat de o astfel de carte, Crist Ionnin să ofere şi indicaţii de servire, inclusiv cele despre tăierea fripturilor când ai musafiri la masă.

Istorie pe pâine

Volumul de faţă este primul proiect al Editurii GastroArt, cea care îşi propune să devină o instituţie de referinţă în ceea ce priveşte tipărirea cărţilor de gastronomie şi din domenii conexe: antropologie, istorie şi arheologie culinară sau ospitalitate.

Cosmin Dragomir, iniţiatorul GastroArt, prima revistă virtuală dedicată cercetării şi istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti, anunţă că la viitoarele lansări ale vomului de faţă, în ţară, vor fi invitaţi şi bucătari care să gătească reţetele prezentate.

Găsiţi aici reţete precum: Purcel in frigare, Raci, Raţă cu măsline, Ciuperci cu pâine prăjită, Bame cu carne sau pui şi Cozonaci.

Cartea conţine şi un tabel de măsuri, pentru a calcula cantităţile necesare preparării reţetelor, pentru că sunt folosite măsurile în uz din în acea epocă (dram, oca, tenchiu, litră).

Aşadar, poftiţi la gătit după reţetele româneşti şi nu numai, de la 1865.

"În oamenii inspiraţi, Bucătăria română a lui Christ Ionnin poate să dezvolte un instinct de detectiv, sau doar îi determină să viseze la gloria altui timp". Simona Lazăr

Rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, vine la Serviciul de noapte
Serviciul de noapte 15 Septembrie 2025, 11:11

Rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, vine la Serviciul de noapte

Despre noutățile din oferta educațională a Universitatii Politehnice București, corelarea cu piața muncii și proiectele de...

Rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, vine la Serviciul de noapte
Festivalul Internațional de Film București(BIFF) - două decenii de povești cinematografice
Serviciul de noapte 10 Septembrie 2025, 21:00

Festivalul Internațional de Film București(BIFF) - două decenii de povești cinematografice

Ajuns în acest an la ediția cu numărul XXI, festivalul nu este doar un eveniment cultural, ci o poveste despre perseverență,...

Festivalul Internațional de Film București(BIFF) - două decenii de povești cinematografice
Catalizator – 50 de artiști români își expun lucrările la  Teatrul Național "I.L. Caragiale"
Serviciul de noapte 08 Septembrie 2025, 18:41

Catalizator – 50 de artiști români își expun lucrările la  Teatrul Național "I.L. Caragiale"

Catalizator este expoziția care aduce în prim-plan viitorul artei românești.

Catalizator – 50 de artiști români își expun lucrările la  Teatrul Național "I.L. Caragiale"
Noutățile Festivalului Internațional de Film București
Serviciul de noapte 08 Septembrie 2025, 10:20

Noutățile Festivalului Internațional de Film București

Dana Dimitriu-Chelba, directorul Festivalul Internațional de Film București, vine la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină,...

Noutățile Festivalului Internațional de Film București
Secretele longevității: Cum putem trăi mai mult și mai bine
Serviciul de noapte 04 Septembrie 2025, 13:54

Secretele longevității: Cum putem trăi mai mult și mai bine

Prof. univ. dr. Luiza Spiru despre știința care schimbă felul în care privim viața

Secretele longevității: Cum putem trăi mai mult și mai bine
Secretele longevității cu prof univ dr Luiza Spiru
Serviciul de noapte 01 Septembrie 2025, 15:46

Secretele longevității cu prof univ dr Luiza Spiru

Invitată la Serviciul de noapte cu Maria Toghină

Secretele longevității cu prof univ dr Luiza Spiru
Schimbări în sistemul public de sănătate din 1 septembrie: Ce trebuie să știe românii
Serviciul de noapte 26 August 2025, 19:19

Schimbări în sistemul public de sănătate din 1 septembrie: Ce trebuie să știe românii

În doar câteva zile, coasigurarea pentru cei fără venituri nu mai este gratuită!

Schimbări în sistemul public de sănătate din 1 septembrie: Ce trebuie să știe românii
Românii fără venituri trebuie să plătească o contribuție anuală pentru a rămâne coasigurați la sănătate
Serviciul de noapte 26 August 2025, 08:08

Românii fără venituri trebuie să plătească o contribuție anuală pentru a rămâne coasigurați la sănătate

Medicul Claudiu Tronciu, directorul OPSNAJ, a vorbit despre principalele schimbări în sistemul asigurărilor de sănătate, la...

Românii fără venituri trebuie să plătească o contribuție anuală pentru a rămâne coasigurați la sănătate

Radio România

BUCUREȘTI: Fiul fostului fotbalist Ilie Dumitrescu, reținut după ce a produs un accident de circulație și a fugit

BUCUREȘTI: Fiul fostului fotbalist Ilie Dumitrescu, reținut după ce a produs un accident de circulație și a fugit

BUCUREȘTI: Fiul fostului fotbalist Ilie Dumitrescu, reținut după ce a produs un accident de circulație și a fugit
Cei 35 de ani de activitate contracronometru SMURD, celebrați la Palatul Elisabeta

Cei 35 de ani de activitate contracronometru SMURD, celebrați la Palatul Elisabeta

Cei 35 de ani de activitate contracronometru SMURD, celebrați la Palatul Elisabeta
BRAȘOV: Autocisternă încărcată cu acid sulfuric, răsturnată în afara localității Voila

BRAȘOV: Autocisternă încărcată cu acid sulfuric, răsturnată în afara localității Voila

BRAȘOV: Autocisternă încărcată cu acid sulfuric, răsturnată în afara localității Voila
„Cravata Galbenă”, pe marile ecrane din 14 noiembrie | VIDEO

„Cravata Galbenă”, pe marile ecrane din 14 noiembrie | VIDEO

„Cravata Galbenă”, pe marile ecrane din 14 noiembrie | VIDEO