Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Istorie şi gastronomie. Prima carte de bucătărie română, retipărită

Cartea, îngrijită şi adnotată de jurnalista Simona Lazăr, cuprinde 224 de reţete şi păstrează patina timpului.

Articol de Luminiţa Voinea, 24 Mai 2018, 13:18

Prima carte de bucate care conţine sintagma „bucătărie română” este retipărită, la 153 de ani de la ediţia princeps: „Christ Ionnin – Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe reţete de bucate şi bufet - 1865".

"Sunt dintre aceia pentru care a mânca este un act de cultură. Am spus întotdeauna că în fiecare fărâmă de mâncare pe care o ducem la gură în vârful furculiţei, în fiecare sorbitură de zeamă stă ascuns sâmburele unei istorii", spune în prefaţa cărţii, jurnalista Simona Lazăr, cea care scoate la lumină singura carte culinară din epoca lui Cuza, retipărită.

Chiar dacă nu toate reţetele din cuprinsul său sunt neaoşe, proprietarul - Christ Ionnin - are meritul de a alătura reţetelor străine, culese de prin cărţi, şi câteva reţete româneşti, unele de tip zahana, specifice mahalalelor bucureştene din secolul al XIX-lea.

Este mai degrabă un amalgam de reţete culese de el din diferite medii, din casele micilor burghezi, ori ale intelectualităţii bucureştene, de pe la bucătari de cârciumi sau cucoane care ştiau bine a ţine o gospodărie.

Cartea a fost lansată publicului ieri la Bucureşti, în prezenţa editorului şi a unor bucătari renumiţi.

Legume care revin în forţa în bucătăria urbană

Avem surpriza să aflăm că legume folosite în reţetele franţuzeşti, precum anghinarea sau andiva, erau cultivate în România încă din anii 1800, iar în cartea lui Ionnin găsim reţete precum "Anghinare a la Barigoul" sau "Anghinare cu unt".

Regăsim de asemenea, unele reţete specifice popoarelor din orient pe care balcanicii (şi românii) le împrumutaseră de ceva vreme, cum ar fi musacaua.

Lintea, revenită şi ea în forţă în bucătăriile de azi, bobul şi bamele erau obşnuite în epocă.

Ce mâncau românii la 1865

Analizând structura reţetelor, Simona Lazăr constată că unele dintre ele, destul de comune în epocă, au o descriere simplă, ceea ce o face să creadă că fie autorul însuşui le pregătea, fie a fost de faţă la pregătirea lor.

De exemplu "Cireşi în rachiu", unde se specifică faptul că trebuie "culese după rouă", "ciuperci la frigare", a căror descriere este dezarmant de simplă, sau "Coadă de porc cu cartofi bucăţi", carnea fiartă fiind aşezată pe "ciulama de cartofi" .

Foto: Simona Lazăr (stânga) a fost invitata emisiunii "Serviciul de noapte" de la Radio România Actualităţi, în avanpremiera lansării cărţii.



Platingul sau cum să mâncăm cu ochii

Pare incredibil, dar la unele reţete avem indicaţii pentru ceea ce azi numim "plating" sau designul farfuriei.

Simona Lazăr bănuieşte că ar fi preluate din cărţile de bucate franţuzeşti ale vremii. Este posibil ca inspirat de o astfel de carte, Crist Ionnin să ofere şi indicaţii de servire, inclusiv cele despre tăierea fripturilor când ai musafiri la masă.

Istorie pe pâine

Volumul de faţă este primul proiect al Editurii GastroArt, cea care îşi propune să devină o instituţie de referinţă în ceea ce priveşte tipărirea cărţilor de gastronomie şi din domenii conexe: antropologie, istorie şi arheologie culinară sau ospitalitate.

Cosmin Dragomir, iniţiatorul GastroArt, prima revistă virtuală dedicată cercetării şi istoriei gastronomiei şi a ospitalităţii româneşti, anunţă că la viitoarele lansări ale vomului de faţă, în ţară, vor fi invitaţi şi bucătari care să gătească reţetele prezentate.

Găsiţi aici reţete precum: Purcel in frigare, Raci, Raţă cu măsline, Ciuperci cu pâine prăjită, Bame cu carne sau pui şi Cozonaci.

Cartea conţine şi un tabel de măsuri, pentru a calcula cantităţile necesare preparării reţetelor, pentru că sunt folosite măsurile în uz din în acea epocă (dram, oca, tenchiu, litră).

Aşadar, poftiţi la gătit după reţetele româneşti şi nu numai, de la 1865.

"În oamenii inspiraţi, Bucătăria română a lui Christ Ionnin poate să dezvolte un instinct de detectiv, sau doar îi determină să viseze la gloria altui timp". Simona Lazăr

Liviu Lucaci, rector UNATC: Avem o creștere explozivă de candidați. Arta creează identitate, stimă de sine și încredere 
Serviciul de noapte 10 Iunie 2025, 16:39

Liviu Lucaci, rector UNATC: Avem o creștere explozivă de candidați. Arta creează identitate, stimă de sine și încredere 

Liviu Lucaci a vorbit, la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, despre rolul învățământului vocațional și despre cum...

Liviu Lucaci, rector UNATC: Avem o creștere explozivă de candidați. Arta creează identitate, stimă de sine și încredere 
Serviciul de noapte, ediție specială. Invitat: Liviu Lucaci, rector al UNATC
Serviciul de noapte 09 Iunie 2025, 09:48

Serviciul de noapte, ediție specială. Invitat: Liviu Lucaci, rector al UNATC

Explorăm rolul esențial al artei și al creatorilor ei într-o ediție specială de Rusalii a Serviciului de noapte, alături de...

Serviciul de noapte, ediție specială. Invitat: Liviu Lucaci, rector al UNATC
Cristian Popescu, Sonia Negulescu și Dan Voinea, vocile personajelor din desene animate
Serviciul de noapte 03 Iunie 2025, 19:02

Cristian Popescu, Sonia Negulescu și Dan Voinea, vocile personajelor din desene animate

Artistul Cristian Popescu și adolescenții Sonia și Dan, vocile unor personaje îndrăgite de generații de copii, au vorbit...

Cristian Popescu, Sonia Negulescu și Dan Voinea, vocile personajelor din desene animate
Amintirile spuse și nespuse despre cele mai îndragite personaje ale copilăriei
Serviciul de noapte 02 Iunie 2025, 10:36

Amintirile spuse și nespuse despre cele mai îndragite personaje ale copilăriei

Artistul Cristian Popescu și adolescenții Sonia și Dan, vocile unor personaje îndragite de generații de copii, sunt invitații...

Amintirile spuse și nespuse despre cele mai îndragite personaje ale copilăriei
Parteneriat public-privat pentru digitalizarea României, la D-Tech Forum 2025
Serviciul de noapte 31 Mai 2025, 08:56

Parteneriat public-privat pentru digitalizarea României, la D-Tech Forum 2025

D-Tech Forum este un summit regional care își propune să alinieze viziunile asupra digitalizării și securității cibernetice...

Parteneriat public-privat pentru digitalizarea României, la D-Tech Forum 2025
Gala ParentEDU premiază părinții implicați în prevenirea consumului de droguri la copii
Serviciul de noapte 27 Mai 2025, 17:36

Gala ParentEDU premiază părinții implicați în prevenirea consumului de droguri la copii

În premieră în România, Gala ParentEDU premiază părinții implicați în prevenirea consumului de droguri la copii, la Ateneul...

Gala ParentEDU premiază părinții implicați în prevenirea consumului de droguri la copii
"MATILDA, the Musical",  desemnat  cel mai bun spectacol pentru copii la Gala UNITER
Serviciul de noapte 27 Mai 2025, 13:43

"MATILDA, the Musical",  desemnat  cel mai bun spectacol pentru copii la Gala UNITER

"Matilda, the Musical", în regia lui Emil Pantelimon, a primit, luni seara, premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii...

"MATILDA, the Musical",  desemnat  cel mai bun spectacol pentru copii la Gala UNITER
Implicarea părinților salvează vieți. Copiii au nevoie de un viitor fără droguri
Serviciul de noapte 26 Mai 2025, 09:27

Implicarea părinților salvează vieți. Copiii au nevoie de un viitor fără droguri

Părinții care luptă activ împotriva consumului de stupefiante în rândul tinerilor vor fi recunoscuți public și premiați în...

Implicarea părinților salvează vieți. Copiii au nevoie de un viitor fără droguri