Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Eurasian Media Forum: Calitatea crește doar într-un mediu concurențial

Peste 600 de jurnaliști și politicieni au participat la Eurasian Media Forum, în Kazakhstan.

Eurasian Media Forum: Calitatea crește doar într-un mediu concurențial

Articol de Maria Țoghină, 25 Mai 2018, 18:48

Eurasian Media Forum 2018: Important nu este mediul de comunicare, ci calitatea actului jurnalistic, calitate care crește doar într-un mediu concurențial!

Săptămâna aceasta, Kazakhstan – Almaty – a fost gazda Eurasian Media Forum la care au participat peste 600 de jurnaliști, politicieni, experți și reprezentanți ai societății civile din 60 de țări.

Sub deviza "15 ani de Evoluție - Cum se schimbă lumea și cum ne schimbă lumea pe noi", forumul a fost un prilej de dialog pentru participanți, în dorința organizatorilor de a deschide canale de comunicare între Est si Vest.

Teme de interes global, precum evoluția relațiilor internaționale, a Uniunii Europene, a tehnologiei informationale, dar și a încrederii în societate au fost dezbătute pe parcursul celor 3 zile ale forumului.

Evolutia tehnologiei informaționale de la fapte la fake-news si evoluția mass media, ascensiunea blogg-urilor: amenințare sau progres, au fost două dintre dezbaterile la care concluziile au rămase deschise, aceasta și pentru că experiențele individuale, dar și perspectivele sunt diferite: pe de o parte s-a susținut faptul că blogging-ul este atras de senzațional și de viteza de propagare a informației, în defavoarea calității conținutului publicat, dar și că acest tip de comunicare este mai aproape de nevoile unor comunitați specifice, pe care in general mass media le neglijează (de ex: accesul femeilor la educație în Pakistan).

Mass media tradițională este mai atentă la verificarea informațiilor și contextualizarea lor, având experiență în a oferi publicului un produs jurnalistic de calitate.

Dincolo de opiniile pro sau contra blogging-ului, asupra unui aspect participanții la dezbaterea moderată de jurnalistul rus MAXIM SHEVCHENKO au ajuns la consens: important nu este mediul de comunicare, ci calitatea actului jurnalistic, calitate care crește într-un mediu concurențial.

Indiferent daca este vorba de blogging sau de mass media, publicul trebuie sa fie in centrul atentiei, iar ceea se comunica trebuie sa fie in interesul acestuia!

(HARLEM DÉSIR, OSCE Representative on Freedom of the Media, Austria; NOREEN JAMEEL, Head of Foreign Operation for Vice News Tonight on HBO, UK; ALEXEY OSIPOV, Resident correspondent in the United States, Komsomolskaya Pravda, Russia; REHAM KHAN, Journalist, writer, social activist and producer, UK-Pakistan; ZAURE ROZMAT, Founder, The Steppe, Kazakhstan).